O πρέσβης και ο αόρατος άνθρωπος Το «Who is who» της νέας ηγεσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

ΕΠΤΑ χρόνια πριν, συναντούσε στη Βαγδάτη τον Σαντάμ Χουσεΐν και προωθούσε πετρελαϊκές συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Λίγο καιρό αργότερα βρισκόταν στη Βοστώνη σε ρόλο διπλωμάτη αναφοράς της Ομογένειας στη Μασαχουσέτη και στις Ανατολικές Πολιτείες της Αμερικής. Επί σειρά ετών ήταν στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια γνωρίζοντας όλα τα μυστικά της διπλωματίας, αλλά και όλα τα δεδομένα της μυστικής διπλωματίας. Ο 54χρονος νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Κων. Μπίκας έχει, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, τα προαπαιτούμενα αυτής της θέσης· «ξέρει τον κόσμο, γνωρίζει τι πρέπει να λέει αλλά και τι πρέπει να ακούει». Την ίδια ώρα, τη θέση του Α΄ Υποδιοικητή της ΕΥΠ έχει ήδη αναλάβει ο 49χρονος κ. Φώτης Παπαγεωργίου, ο αόρατος άνθρωπος- επί τουλάχιστον 25 χρόνια- της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Εκτιμάται ότι γνωρίζει όλα τα μυστικά της εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας και κυρίως αυτά που δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Το δίδυμο του διπλωμάτη και του αξιωματικού καθοδηγεί πλέον περί τους 2.000 πράκτορες και άλλους υπαλλήλους της ΕΥΠ, οι οποίοι φαίνεται ότι θα έχουν τον κύριο ρόλο πλέον στα ζητήματα δημόσιας και εθνικής ασφάλειας. Παράλληλα θα είναι οι υπεύθυνοι του χειρισμού του σύνθετου αλλά και ιδιαίτερα «ευαίσθητου» γιγαντιαίου συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ, η χρήση του οποίου εγκυμονεί προβλήματα και ίσως παρεξηγήσεις…

ΕΠΤΑ χρόνια πριν, συναντούσε στη Βαγδάτη τον Σαντάμ Χουσεΐν και προωθούσε πετρελαϊκές συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Λίγο καιρό αργότερα βρισκόταν στη Βοστώνη σε ρόλο διπλωμάτη αναφοράς της Ομογένειας στη Μασαχουσέτη και στις Ανατολικές Πολιτείες της Αμερικής. Επί σειρά ετών ήταν στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια γνωρίζοντας όλα τα μυστικά της διπλωματίας,
αλλά και όλα τα δεδομένα της μυστικής διπλωματίας. Ο 54χρονος νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Κων. Μπίκας
έχει, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, τα προαπαιτούμενα αυτής της θέσης· «ξέρει τον κόσμο, γνωρίζει τι πρέπει να λέει αλλά και τι πρέπει να ακούει». Την ίδια ώρα, τη θέση του Α΄ Υποδιοικητή της ΕΥΠ έχει ήδη αναλάβει ο 49χρονος κ. Φώτης Παπαγεωργίου, ο αόρατος άνθρωπος- επί τουλάχιστον 25 χρόνια- της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Εκτιμάται ότι γνωρίζει όλα τα μυστικά της εγχώριας και διεθνούς
τρομοκρατίας και κυρίως αυτά που δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Το δίδυμο του διπλωμάτη και του αξιωματικού καθοδηγεί πλέον περί τους 2.000 πράκτορες και άλλους υπαλλήλους της ΕΥΠ, οι οποίοι φαίνεται ότι θα έχουν τον κύριο ρόλο πλέον στα ζητήματα δημόσιας και εθνικής ασφάλειας. Παράλληλα θα είναι οι υπεύθυνοι του χειρισμού του σύνθετου αλλά και ιδιαίτερα «ευαίσθητου» γιγαντιαίου συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ, η χρήση του οποίου εγκυμονεί προβλήματα και ίσως παρεξηγήσεις…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΙΚΑΣ
O διπλωμάτης διοικητής
Oνέος διοικητής της ΕΥΠ γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα, έχει αποφοιτήσει από τη Βαρβάκειο Σχολή και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο Ιδιωτικό Ναυτικό και Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Από το 1984 ανήκει στη διπλωματική υπηρεσία. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Από το 1988 ως το 1992 διετέλεσε πρόξενος στο Βανκούβερ του Καναδά, ακολούθως για έναν χρόνο πρεσβευτής στο Αλγέρι, ενώ από το 1993 ως το 1998 ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επί εποχής Γκλιγκόροφ κατά την οποία ήταν σε πλήρη εξέλιξη το θέμα αναγνώρισης των Σκοπίων, αλλά και το θέμα των επεισοδίων σε βάρος τούρκων πολιτικών που είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας. Την επόμενη τετραετία, ως το 2002, διετέλεσε προϊστάμενος στην ελληνική πρεσβεία στο Ιράκ και έπειτα από τρία χρόνια πρόξενος στη Βοστώνη. Από το 2005 ήταν διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Φίλοι και συνεργάτες του περιγράφουν τον κ. Μπίκα ως έναν άνθρωπο εργασιομανή, που παρακολουθεί όλες τις παγκόσμιες εξελίξεις, του αρέσει ιδιαίτερα το διάβασμα κυρίως βιβλίων σύγχρονης Ιστορίας, έχει ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και είναι λάτρης του «ευ ζην». Στις λίγες νυχτερινές εξόδους του επιλέγει πάντοτε καλά εστιατόρια με ποιοτικό φαγητό. Ακόμη του αρέσουν ιδιαίτερα τα ταξίδια, δίνοντας όμως στις περιηγήσεις του σε όλο τον κόσμο ερευνητικό χαρακτήρα, αναζητώντας όλα τα ιστορικά και φολκλορικά στοιχεία των χωρών που επισκέπτεται.

Θεωρείται άνθρωπος ευπροσήγορος, ανοικτός στις επαφές του με εκπροσώπους των ΜΜΕ. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που ζητούσε από δημοσιογράφους τις απόψεις τους για κρίσιμα εθνικά θέματα και τον τρόπο χειρισμού τους. Ωστόσο, όπως ανέφερε στο «Βήμα της Κυριακής» πρώην στενός συνεργάτης του, «όπως οφείλει να κάνει ένας γνήσιος διπλωμάτης, θα συζητήσει μαζί σου όσα νομίζει αυτός ότι πρέπει να πει. Στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και κλειστός άνθρωπος, και θα κρατήσει για τον εαυτό του τα σημαντικά πράγματα».

Με την τοποθέτηση του μετριοπαθούς διπλωμάτη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης επαναλαμβάνει το επιτυχημένο εγχείρημα τοποθέτησης σε αυτή τη θέση του πρέσβη κ. Παύλου Αποστολίδη. Ο κ. Αποστολίδης ανέλαβε τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ τον Μάρτιο του 1999, μετά τη δίνη της υπόθεσης Οτσαλάν, και θεωρείται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αναμόρφωση της υπηρεσίας, στην έξωθεν καλή μαρτυρίας της και στις επιτυχίες της εξάρθρωσης της 17Ν, αλλά και της ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο διπλωματών, η σοβαρότητά τους, η μετριοπάθειά τους, οι καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ και η λογική των «καθαρών κινήσεων και επιλογών».

ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ο αξιωματικός υποδιοικητής
Oνέος υποδιοικητής της ΕΥΠ έχει χαρακτηρισθεί «θεσμική μνήμη» της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και γενικά των υπηρεσιών που ασχολούνται με τη δράση των εγχώριων ένοπλων οργανώσεων. Από το 1982 παρακολουθούσε τη δράση της 17Ν, του ΕΛΑ και άλλων οργανώσεων. Το 1990, επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Παπαγεωργίου μετατέθηκε- λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, όπως ανέφερε και ο ίδιος- στα Αστυνομικά Τμήματα Υμηττού και Βύρωνα. Επέστρεψε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δύο χρόνια αργότερα και ανέλαβε τον κρίσιμο Τομέα Πληροφοριών. Παράλληλα ο κ. Παπαγεωργίου είχε την ευθύνη συλλογής πληροφοριών από τα συστήματα παρακολουθήσεων- κυρίως υποκλοπών σταθερών τηλεφώνωνπου χρησιμοποιούσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Μαζί με τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Φώτη Νασιάκο, τον διοικητή της Αντιτρομοκρατικής κ. Στέλιο Σύρρο, τον υπεύθυνο των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων κ. Στέλιο Κυριακάκη, τον εισαγγελέα κ. Ιωάννη Διώτη, τους αξιωματικούς κκ. Ανδρέα Κατσαρό, Γιάννη Φραγκίσκο και άλλους υπό την καθοδήγηση του κ. Χρυσοχοΐδη, ο κ. Παπαγεωργίου ήταν από τους κύριους συντελεστές της εξάρθρωσης της 17Ν. Αυτός ανέκρινε τον Σάββα Ξηρό μετά την έκρηξη βόμβας στον Πειραιά, αυτός έσπευσε να συναντήσει τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο όταν συνελήφθη στους Λειψούς. Μάλιστα, τότε, ο «Μιχάλης Οικονόμου»- πρόκειται για το ψευδώνυμο με το οποίο κυκλοφορούσε ο Γιωτόπουλος- φέρεται να του είπε: «Εγώ δεν μιλάω με νενέκους» (σ.σ.: Νενέκος ήταν το όνομα οπλαρχηγού – προδότη της Επανάστασης του 1821). Ο νυν υποδιοικητής της ΕΥΠ τον έβαλε στη θέση του. «Εγώ, κύριε, είμαι έλληνας αξιωματικός πατριώτης» απάντησε με την ίδια αυστηρότητα στον Γιωτόπουλο.

Οπως λένε χαρακτηριστικά πρώην στενοί συνεργάτες του, «ο Φώτης Παπαγεωργίου, ο οποίος άλλωστε ήταν ένας από τους κύριους συνδέσμους της συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ.με τη βρετανική Σκότλαντ Γιαρντ, ήξερε τη δομή και το σκεπτικό δράσης των ενόπλων οργανώσεων σαν να είναι…συγγενείς του». Και εξηγούν: «Είχε μπει στο μυαλό των στρατολόγων των οργανώσεων. Οταν διάβαζε μια προκήρυξη εντόπιζε αμέσως τα σημεία-κλειδιά του κειμένου,αλλά κι αυτά που παραπέμπουν σε άλλες πηγές πληροφόρησης. Είχε αναλάβει την έρευνα για να εντοπίσει τον εξαφανισμένο Δημήτρη Κουφοντίνα,πολλά χρόνια πριν επιβεβαιωθεί ότι συμμετείχε στη 17Ν. Κι ίσως το ακόμη πιο σημαντικό:ο Παπαγεωργίου έχει σειρά πληροφοριών για δεκάδες πρόσωπα για τα οποία υπάρχει σειρά ενδείξεων ότι συμμετείχαν σε ένοπλες επιθέσεις- κυρίως των οργανώσεων ΕΛΑ και “1η Μάη”-, αλλά ποτέ δεν προσήχθησαν στη Δικαιοσύνη λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.Ξέρει για την τρομοκρατία όσα ίσως δεν ξέρει κανείς άλλος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.».

Ωστόσο, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ενώ είχε ξεκινήσει η δράση της «νέας γενιάς τρομοκρατών», ο κ. Παπαγεωργίου περιθωριοποιήθηκε. Του αφαιρέθηκαν πολλές αρμοδιότητες και σταδιακά αποκόπηκε από τη ροή πληροφοριών σχετικά με τη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα», της «Σέχτας Επαναστατών» και των άλλων νεοφανών ένοπλων οργανώσεων. Συνεργάτες του ανέφεραν ότι αυτός ο παραγκωνισμός του οφείλεται σε πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Από την άλλη πλευρά, άλλοι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ισχυρίζονται ότι «ήταν υπερσυγκεντρωτικός στη δουλειά του, δύσκαμπτος στις συνεργασίες του και, το σημαντικότερο,ορισμένες από τις εκτιμήσεις του για τη δομή των νέων ομάδων αντάρτικου πόλης δεν αποδείχθηκαν σωστές».

Από το 2005 ως το 2009, ο κ. Παπαγεωργίου είχε τοποθετηθεί προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνούς Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, έχοντας σειρά νέων επιτυχιών σε υποθέσεις παρουσίας υπόπτων ως μελών της Αλ Κάιντα στην Ελλάδα, οι οποίες ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν. Παράλληλα σπούδαζε μέσω Ιnternet σε βρετανικό πανεπιστήμιο με αντικείμενο τη διεθνή τρομοκρατία. Αλλά τον Μάιο του 2009, με αφορμή το ότι δεν ενημερώθηκε για την ταυτοποίηση ενός δείγματος DΝΑ υπόπτου για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», παραιτήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Λίγες ημέρες αργότερα ανέλαβε έναντι σημαντικής αμοιβής τη θέση του προϊσταμένου ασφαλείας σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο. Μια θέση που εγκατέλειψε χωρίς δεύτερη σκέψη προ έξι ημερών, όταν δέχθηκε το τηλεφώνημα του κ. Χρυσοχοΐδη για να αναλάβει τη θέση του υποδιοικητή της ΕΥΠ. Ο ίδιος άλλωστε είπε σε συνεργάτες του: «Δεν είναι το παν τα λεφτά.Θέλω να προσφέρω.Και θα καθήσω στο ίδιο τραπέζι με τους άλλους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής,αφήνοντας πίσω ό,τι με οδήγησε στην παραίτησή μου. Τώρα θα κολυμπήσω στον Ατλαντικό».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική