Εχουν «ρεύμα» τα φωτοβολταϊκά

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, αποδεικνύοντας ότι παρά τα τεράστια προσκόμματα της γραφειοκρατίας, τις αντιρρήσεις και τις προσφυγές μερίδας των τοπικών κοινωνιών και τις δυσκολίες πρόσβασης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω απουσίας έργων υποδομών, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να εξελιχθούν σε «τροφοδότη» της ενεργειακής ανάπτυξης. Ηδη χθες υποβλήθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας 107 αιτήματα επαναξιολόγησης αιτήσεων για χορήγηση άδειας …

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, αποδεικνύοντας ότι παρά τα τεράστια προσκόμματα της γραφειοκρατίας, τις αντιρρήσεις και τις προσφυγές μερίδας των τοπικών κοινωνιών και τις δυσκολίες πρόσβασης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω απουσίας έργων υποδομών, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να εξελιχθούν σε «τροφοδότη» της ενεργειακής ανάπτυξης.

Ηδη χθες υποβλήθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας 107 αιτήματα επαναξιολόγησης αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς (Φ/Β) τα οποία εκκρεμούν ή έχουν απορριφθεί λόγω μη τήρησης προθεσμιών δημοσίευσης και έγκαιρης γνωστοποίησης των όρων στους ενδιαφερομένους.

Το άρθρο 32 του Ν. 3784/2009 (ΦΕΚ Α΄ 137/07.08.2009) αναφέρει σχετικά ότι τα αιτήματα για λήψη άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς τα οποία εκκρεμούν επαναξιολογούνται μία και μόνη φορά από τη ΡΑΕ. Για τον σκοπό αυτόν διαδικαστικά οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στη ΡΑΕ μέσα σε έναν μήνα αίτηση με τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν ότι οι προβλεπόμενες ενέργειες του υποψήφιου επενδυτή ήταν νόμιμες και απλώς δεν τηρήθηκαν οριακά κάποιες προθεσμίες, χωρίς πρόθεση καθυστέρησης.

Στους επόμενους δύο μήνες η ΡΑΕ θα εξετάσει τα δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν για έλεγχο του παραδεκτού της υποβολής τους, δηλαδή αν εμπίπτουν στις διατάξεις επενδύσεων. Κατόπιν θα προχωρήσει στην αξιολόγησή τους, τηρώντας χρονική προτεραιότητα των κύκλων υποβολής των αρχικών αιτημάτων, παράλληλα με την αξιολόγηση και των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στους κύκλους Αυγούστου- Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου του 2007 και του Φεβρουαρίου του 2008.

Αλλο πρόβλημα που ταλανίζει τους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά ισχύος από 20 ως 150 ΚW έχει να κάνει με την εγκατάστασή τους σε οικόπεδα της επαρχίας. Τον Ιούλιο δημοσιεύτηκε κανονιστική απόφαση του ΠΕΧΩΔΕ που δεν επιτρέπει την εγκατάστασή τους σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εγκαταστήσουν εκεί φωτοβολταϊκά, ενώ τον Μάιο στο υπουργείο Ανάπτυξης διαβεβαίωναν για το αντίθετο.

Η συντριπτική πλειονότητα (περίπου 88%) των 2.854 αιτήσεων για φωτοβολταϊκά ισχύος 20-150 ΚW που δεν υποχρεώνονται να λάβουν άδεια παραγωγής και έχουν περάσει σε φάση αξιολόγησης στη ΡΑΕ αφορούν επενδύσεις σε οικόπεδα μη άρτια και μη οικοδομήσιμα και έτσι όπως είναι διατυπωμένη η ΚΥΑ, η απαγόρευση μάλλον θα έχει αναδρομική ισχύ, εφόσον τα εγκεκριμένα φωτοβολταϊκά δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει. Ο βασικός λόγος για τον οποίον πολλοί υποψήφιοι επενδυτές «προτιμούν» τα οικόπεδα αυτά είναι ότι δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν διαφορετικά.

Οι συνολικές αιτήσεις τέτοιας κατηγορίας που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ ήταν 6.861 ως το τέλος του Ιουλίου, συνολικής ισχύος 783,3 ΜW. Από αυτές έχουν εγκριθεί οι 3.221,

σε αξιολόγηση βρίσκονται 2.854

ισχύος 403,8 ΜW, ενώ οι υπόλοιπες είτε έχουν απορριφθεί (637) είτε αποσύρθηκαν (149). Σε εξέλιξη αυτή την περίοδο βρίσκεται η αξιολόγηση 1.152 αιτήσεων για άδειες όλων των κατηγοριών, συνολικής ισχύος 12.947 ΜW.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk