Σε κρίση και η διαφήμιση

Η επιδείνωση της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία θα προκαλέσει μείωση των διαφημιστικών δαπανών παγκοσμίως για πρώτη φορά από το 2001. Αυτό προβλέπουν δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της επικοινωνίας και της διαφήμισης, η ΖenithΟptimedia και η Ιnterpublic Group of Companies. Οι παγκόσμιες διαφημιστικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 0,2% σε 490,5 δισ. δολάρια το 2009, κυρίως λόγω της υποχώρησης 6,2% στις ΗΠΑ, ανέφερε η Ζenith, μέλος του ομίλου Ρublicis, με έδρα το Λονδίνο.

Σε κρίση και η διαφήμιση | tovima.gr

Η επιδείνωση της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία θα προκαλέσει μείωση των διαφημιστικών δαπανών παγκοσμίως για πρώτη φορά από το 2001. Αυτό προβλέπουν δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της επικοινωνίας και της διαφήμισης, η ΖenithΟptimedia και η Ιnterpublic Group of Companies.

Οι παγκόσμιες διαφημιστικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 0,2% σε 490,5 δισ. δολάρια το 2009, κυρίως λόγω της υποχώρησης 6,2% στις ΗΠΑ, ανέφερε η Ζenith, μέλος του ομίλου Ρublicis, με έδρα το Λονδίνο. Τον Οκτώβριο η Ζenith προέβλεπε ότι οι διαφημιστικές δαπάνες παγκοσμίως θα σημειώσουν αύξηση 4% το 2009, ενώ τον περασμένο Ιούνιο προέβλεπε αύξηση 6%. Η αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων ανακλά τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, προσέθεσε η Ζenith. Ο σχετικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Βoard έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1970 και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η General Μotors, περιέκοψαν δραστικά τις διαφημιστικές δαπάνες τους για την αντιμετώπιση την υποχώρησης των πωλήσεων.

«Oλο αυτό αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις καταναλωτικές δαπάνες» δήλωσε ο Μπρους Γκόρλιτς, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Ζenith στις ΗΠΑ, με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Περισσότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη ύφεση,αυτή σχετίζεται με τους καταναλωτές, και όταν η καταναλωτική εμπιστοσύνη υφίσταται πλήγμα,η διαφήμιση υποχωρεί» . Η Ζenith παρουσίασε τις προβλέψεις της σε συνέδριο της ελβετικής τράπεζας UΒS, χθες στη Νέα Υόρκη. Ο Ρόμπερτ Κοέν του Ιnterpublic Group of Companies είπε στο συνέδριο ότι αναμένει πτώση 0,2% στις διαφημιστικές δαπάνες σε παγκόσμιο επίπεδο το 2009, ενώ για τις ΗΠΑ αναμένει υποχώρηση 3%.

Στις 5 Δεκεμβρίου, η Μerrill Lynch προέβλεψε ότι οι διαφημιστικές δαπάνες στις ΗΠΑ θα υποχωρήσουν κατά 4,2% εφέτος και 5% την επόμενη χρονιά. Σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται αύξηση των δαπανών 0,4% εφέτος και μείωση 1,6% του χρόνου, ανέφερε η αναλύτρια της Μerrill Lynch Σάρα Γκούμπινς. Και προσέθεσε ότι το βασικό πρόβλημα θα είναι η μείωση δαπανών 15% από πλευράς των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η οικονομική κρίση οδήγησε και τη Ζenith σε αρνητικές προβλέψεις για το 2008. Η εταιρεία ανέφερε ότι η διαφημιστική αγορά στις ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 3,8% εφέτος, ενώ μόλις πριν από δύο μήνες προέβλεπε ανάπτυξη 0,7%. Παγκοσμίως οι δαπάνες θα αυξηθούν κατά 1,3% σε 491,6 δισ. δολάρια το 2008, ανέφερε η Ζenith.

Η βουτιά των διαφημιστικών δαπανών το 2009 δεν θα είναι τόσο απότομη όσο αυτή του 2001, όταν οι εταιρείες του κλάδου των μίντια απώλεσαν πολλές διαφημίσεις από τις ιντερνετικές εταιρείες ενώ στη συνέχεια τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου μείωσαν τις δαπάνες του τετάρτου τριμήνου. Αυτό υποστηρίζει ο Τζόναθαν Μπάρναρντ, επικεφαλής του τμήματος εκδόσεων της Ζenith στο Λονδίνο. «Θα μοιάζει περισσότερο με το 1991» όταν οι δαπάνες είχαν υποχωρήσει κατά 0,8%, ανέφερε ο Μπέρναρντ και συμπλήρωσε: «Το 2001 είχαμε το σκάσιμο της φούσκας της διαφήμισης».

Μία ακόμη διαφορά είναι ότι τα αναπτυσσόμενα έθνη μπορούν πλέον να αντισταθμίσουν περισσότερο τα προβλήματα στις ΗΠΑ και στη Δυτική Ευρώπη, υποστηρίζει ο Μπάρναρντ. Οι δαπάνες θα αυξηθούν κατά 15% στη Λατινική Αμερική και κατά 11% στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την έρευνα της Ζenith. Οι δαπάνες στις ΗΠΑ για τη διαφήμιση μέσω τηλεόρασης, το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας του κλάδου, θα υποχωρήσει κατά 6,7%, ενώ οι καταχωρίσεις στα περιοδικά θα είναι μειωμένες κατά 5%, ανέφερε ο Μπρους Γκόρλιτς της Ζenith.

Αντιθέτως, οι δαπάνες για διαφήμιση μέσω του Διαδικτύου θα αυξηθούν κατά 18% στις ΗΠΑ και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο πολλαπλασιασμός των διαφημιστικών βίντεο που προβάλλονται στις ιστοσελίδες αντισταθμίζει την επιβράδυνση της ανάπτυξης των διαφημιστικών καταχωρίσεων.

«O ι μεγαλύτερες απώλειες θα καταγραφούν στην τηλεοπτική διαφήμιση» ανέφερε ο Γκόρλιτς και διευκρίνισε ότι η μείωση αφορά κυρίως την πώληση διαφημιστικού χρόνου λίγο πριν από την προβολή ενός προγράμματος και όχι τόσο τα ετήσια διαφημιστικά πακέτα. «Οι εκλογές έσωσαν εφέτος την τηλεοπτική διαφήμιση στις ΗΠΑ,αλλά δεν θα επαναληφθούν» προσέθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk