ΛΟΝΔΙΝΟ. Εντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, ακόμη και από μουσουλμάνους της Βρετανίας, προκάλεσε η πρόταση του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Ρόουαν Γουίλιαμς να ενσωματωθούν στη βρετανική νομοθεσία «κάποιες διατάξεις» του ισλαμικού θρησκευτικού νόμου της σαρίας. Ο γνωστός για τις προοδευτικές θέσεις του πνευματικός ηγέτης των 77 εκατομμυρίων μελών της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε διαμάχη εντός του πλαισίου της Εκκλησίας του διότι αποδέχεται τους ομοφυλόφιλους ιερείς, τόνισε ότι υπάρχει χώρος για την πραγματοποίηση «εποικοδομητικών παραχωρήσεων». Οχι παντού, διευκρίνισε, αλλά σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι για παράδειγμα το ισλαμικό οικογενειακό δίκαιο. «Είναι συνταγή για χάος.Δεν μπορείς να έχεις σε ισχύ δύο συστήματα νομοθεσίας» σχολίασε ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Αντι Μπέρνχαμ. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν έσπευσε να δηλώσει ότι «στη Βρετανίαεφαρμόζονται βρετανικοί νόμοι βασισμένοι σε βρετανικές αξίες». Την αντίθεσή τους εξέφρασε σχεδόν το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της χώρας. Το θέμα της ενσωμάτωσης του 1,8 εκατομμυρίων μουσουλμάνων της Βρετανίας βρίσκεται σχεδόν καθημερινώς στο προσκήνιο του πολιτικού διαλόγου έπειτα από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005 οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 52 ανθρώπους και πραγματοποιήθηκαν από τέσσερις βρετανούς ισλαμιστές που όλοι είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γηραιά Αλβιώνα.

Θρησκευτική ανοχή
Ο Αρχιεπίσκοπος Γουίλιαμς τόνισε ότι άλλα θρησκευτικά δόγματα απολαμβάνουν κάποια ανοχή στη Βρετανία και, ερωτώμενος αν η υιοθέτηση τμήματος του ισλαμικού νόμου είναι απαραίτητη για την ενσωμάτωση των βρετανών μουσουλμάνων, απήντησε: «Κάτι τέτοιο μοιάζει να είναι αναπόφευκτο». Ωστόσο ο ιμάμης Ιμπραήμ Μόγκρα, ειδικός σε Διαθρησκειακά Θέματα στο Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας, εξέφρασε τον φόβο ότι τα σχόλια του Αρχιεπισκόπου ίσως πυροδοτήσουν νέες επιθέσεις ισλαμόφοβων και ρατσιστικών ομάδων εναντίον μουσουλμάνων. Το συμβούλιο υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι διαφωνούν με τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου Γουίλιαμς.

«Εγώ,όπως και η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων του Ηνωμένου Βασιλείου,αντιτίθεμαι σε οποιαδήποτε προσπάθεια να εισαχθεί ο νόμος της σαρίας εδώ.Η βρετανική νομοθεσία είναι επαρκής και προκαλεί τον φθόνο όλου του κόσμου» δήλωσε ο μουσουλμάνος βουλευτής των Εργατικών Καλίντ Μαχμούντ. Η σαρία αποτελεί ισλαμικό θρησκευτικό νόμο βασισμένο στο Κοράνι. Καλύπτει πολλά ζητήματα, μεταξύ άλλων τον τρόπο λατρείας, τις εμπορικές συναλλαγές, το οικογενειακό δίκαιο κ.ά., ενώ προβλέπει και ποινές για όσους παραβαίνουν τους κανόνες της.