Ρυθμίσεις

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σ ύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή:

* Συγκροτείται γραφείο κολεγίων στο υπουργείο Παιδείας που θα υπάγεται απευθείας στον γενικό γραμματέα του, στο οποίο και δημιουργούνται τρία μητρώα: κολεγίων, εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών και διδασκόντων (στο οποίο υποχρεούνται να γραφτούν όλοι όσοι θα διδάσκουν, οι οποίοι και πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις).

* Για να χαρακτηριστεί μια επιχείρηση κολέγιο θα πρέπει να πληροί αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, ενώ όποιος μπει στην κατηγορία μπορεί να συνάψει εάν το επιθυμεί συμφωνίες δικαιόχρησης με πανεπιστήμια της ΕΕ. Την άδεια ίδρυσης μπορεί να πάρει νομικό ή φυσικό πρόσωπο, ένωση προσώπων ή εταιρεία. Εάν πρόκειται για εταιρεία πρέπει να έχει ονομαστικοποιημένες μετοχές. Εάν πάρει κάποιος την άδεια ίδρυσης, έπειτα από τρία χρόνια μπορεί να αιτηθεί άδεια λειτουργίας εφόσον έχει τηρήσει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από τον νόμο (κτιριακές υποδομές, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, χώροι υγιεινής κτλ.).

* Τα κολέγια θα υποβάλλουν 3ετή οικονομικό προγραμματισμό και εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, ο οποίος θα περιέχει τα αναλυτικά τους προγράμματα και θα ελέγχεται από το μητρικό κράτος εάν αποτελούν παραρτήματα, αλλά και από το ελληνικό κράτος για να διαπιστωθούν οι αντιστοιχίσεις σε επίπεδο διδασκόντων και αναλογίας τους με τους φοιτητές σε σχέση με το μητρικό πανεπιστήμιο.

* Προβλέπονται αυστηρές ποινές, ως και κλείσιμο, για όσους δεν συμμορφωθούν, καθώς και πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ. Τέλος, ιδρύεται επιτροπή ελέγχου και αξιολόγησης των κολεγίων και εργαστηρίων, στην οποία πιθανότατα θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΔΟΑΤΑΠ (μαζί με εκπροσώπους των ΑΕΙ και ΤΕΙ, εμπειρογνώμονες, μηχανικούς, γιατρούς κτλ.).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk