Με τα έσοδα να καταγράφουν σημαντική υστέρηση, δημιουργώντας «μαύρη» τρύπα στον προϋπολογισμό ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται στον περιορισμό των δαπανών ως το μοναδικό μέσο που του έχει απομείνει για να «σώσει» τον προϋπολογισμό του 2008. « Υπάρχουν περισσότερες απ΄ ό,τι απαιτούνται δαπάνες και αφανείς δαπάνεςοι οποίες μπορούν να συμμαζευτούν, καθώς δεν παράγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα » επισημαίνει ο κ. Ν. Λέγκας, υφυπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), ενώ αναφέρει ότι « τα όρια του προϋπολογισμού είναι συγκεκριμένα ».

Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Λέγκας δίνει το στίγμα των επόμενων κινήσεων του υπουργείου, που από την πλευρά των εσόδων περιμένει να δει το κατά πόσον θα αποδώσει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Στο πλαίσιο της συγκράτησης των δαπανών και της διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, ο υφυπουργός υποστηρίζει θα συνεχιστεί η ορθολογικοποίηση των δημοσίων δαπανών και προς την κατεύθυνση αυτή προσανατολίζονται « και τα μέτρα που ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή για την ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών στον προϋπολογισμό,αλλά και για το νοικοκύρεμα των δαπανών σε νοσοκομεία, ΟΤΑ και Ταμεία ».

Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά κάνει για τους ειδικούς λογαριασμούς οι οποίοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων λειτουργούν εκτός των αρχικών τους στόχων. Η ενσωμάτωσή τους στον κρατικό προϋπολογισμό θα πραγματοποιηθεί- κατά πάσα πιθανότητα – από εφέτος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 213 ειδικοί λογαριασμοί, μέσω των οποίων διακινούνται περίπου 5 δισ. ευρώ. Τους 80 τους διαχειρίζονται υπουργεία και έχουν και το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης, περίπου άλλους 80 τα νοσοκομεία, ενώ υπάρχουν ακόμη 40 λογαριασμοί για ΑΕΙ και ΤΕΙ και άλλοι δέκα που αφορούν ερευνητικά κέντρα.

Οι δαπάνες από τους ειδικούς λογαριασμούς θα διαμορφωθούν για εφέτος στα 4,14 δισ. ευρώ και τα έσοδα σε 5,03 δισ. ευρώ. Από την ενσωμάτωσή τους στον προϋπολογισμό αναμένεται δηλαδή να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του ελλείμματος.

Για την τήρηση του προϋπολογισμού, ο κ. Λέγκας αναφέρει ότι δεν αποτελεί αντικείμενο μόνο του οικονομικού επιτελείου αλλά « του συνόλου της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας » χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θεωρεί πως κάποιος από την κυβέρνηση « δεν αντιλαμβάνεται τη διεθνή οικονομική συγκυρία και τις πιέσεις στον εφετινό προϋπολογισμό ».