ΠΕΚΙΝΟ

Ν α εντυπωσιάσει τον κόσμο (υπολογίζεται ότι τη σημερινή τελετή έναρξης θα την παρακολουθήσουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές) και να ξεπεράσει τον πήχη που τοποθέτησε ψηλά η «Αθήνα 2004» θα επιχειρήσει σήμερα το Πεκίνο με μια τελετή την οποία επιμελήθηκε ο κορυφαίος κινέζος σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού και αναμένεται να έχει όλα τα στοιχεία της υπερπαραγωγής. Για περισσότερες από τρεις ώρες μπροστά στα μάτια των 91.000 θεατών στο ολυμπιακό στάδιο και των εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών θα εξελιχθεί ένα πανόραμα της ανθρώπινης και ειδικά της κινεζικής ιστορίας από τα αρχαία χρόνια τής πλέον πολυάριθμης χώρας του πλανήτη ως την εποχή των διαστημοπλοίων και της υψηλής τεχνολογίας.

Αν και οι διοργανωτές, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους οικοδεσπότες των Αγώνων, δεν έδωσαν στοιχεία για την τελετή, κάποια σημεία της έγιναν γνωστά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελετή του Πεκίνου θα έχει στοιχεία από την αντίστοιχη της Αθήνας αλλά και εκείνη της Μόσχας, το 1980, που είχε χρησιμοποιήσει και αξιοποιήσει με εντυπωσιακό για την εποχή τρόπο τις ανθρώπινες «γιγαντοοθόνες». Με ψηφίδες στα χέρια, χιλιάδες άνθρωποι θα σχηματίσουν έναν ζωντανό «ηλεκτρονικό πίνακα» που θα απεικονίζει την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της τελετής.

Η είσοδος των περίφημων «πολεμιστών από τερακότα» από μια τεράστια τρύπα που ανοίγει στον αγωνιστικό χώρο είναι το πρώτο δυνατό στοιχείο έκπληξης στην τελετή, ταυτόχρονα όμως παραπέμπει στο σκηνοθετικό εύρημα της τελετής της Αθήνας όπου το ομοίωμα του τεράστιου Κούρου εμφανίστηκε από τρύπα στο κέντρο του γηπέδου.

Η επόμενη ενότητα αναφέρεται στο Σινικό Τείχος που δημιουργείται από ανθρώπινη αλυσίδα ενώ ταυτόχρονα ένα ανθρώπινο «πουλί», που σχηματίζουν εκατοντάδες κομπάρσοι, ανοίγει τα φτερά και προσγειώνεται στη «Φωλιά του πουλιού» (είναι η ονομασία του Ολυμπιακού Σταδίου του Πεκίνου), σχηματισμένο με τέτοιον τρόπο από χιλιάδες αγόρια ώστε να φωσφορίζει όπως και το Ολυμπιακό Στάδιο. Με την οροφή του Σταδίου να μετατρέπεται σε οθόνη και έναν καταρράκτη να πλημμυρίζει τον αγωνιστικό χώρο, το στοιχείο του εντυπωσιασμού βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Ιπτάμενα χαλιά, διαστημόπλοια και ταυτόχρονα η προβολή των πορτρέτων μεγάλων αθλητών του παρελθόντος δημιουργούν στιγμές έντονης συγκίνησης αλλά και νοσταλγίας, ενώ τα αισθήματα αισιοδοξίας για το μέλλον του πλανήτη γεννούν τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών.

Ακολούθως η σκυτάλη δίνεται στις 205 εθνικές ολυμπιακές αποστολές που θα παρελάσουν, με την Ελλάδα να ανοίγει όπως πάντοτε την παρέλαση. Σημαιοφόρος της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας θα είναι ο χρυσός ολυμπιονίκης του τζούντο στην Αθήνα Ηλίας Ηλιάδης, ένας αθλητής που ήρθε στην Ελλάδα από τη Γεωργία αλλά περίμενε χθες με ξεχωριστή συγκίνηση τη σημερινή ημέρα. «Για μένα θα είναι πολύ μεγάλη τιμή.Θα είναι μια στιγμή που θα μου μείνει σε όλη τη ζωή μου να μπω πρώτος στο στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων κρατώντας την ελληνική σημαία.Και θέλω να ανταποδώσω στην Ελλάδα την τιμή που μου έκανε» υποσχόταν χθες ο 22χρονος τζουντόκα.

Παρεμπιπτόντως, ο Ηλιάδης έμαθε χθες και τον πρώτο αντίπαλό του στην κατηγορία των-90 κ. Πρόκειται για τον Ολλανδό Μαρκ Χουιζίνγκα που ήταν σημαιοφόρος της χώρας του το 2004 στην Αθήνα. Ο ολλανδός τζουντόκα έχει στη συλλογή του τρία ολυμπιακά μετάλλια. Το 1996 στην Ατλάντα και το 2004 στην Αθήνα κατέκτησε το χάλκινο, ενώ ενδιάμεσα το 2000 στο Σίδνεϊ είχε στεφθεί χρυσός ολυμπιονίκης. Στις τέσσερις αναμετρήσεις που είχε κατά το παρελθόν ο Ολλανδός με τον Ηλιάδη, ο έλληνας τζουντόκα μετράει τρεις νίκες και μία ήττα. « Ο Χουιζίνγκα είναι δυνατός αθλητής με πολλές διακρίσεις, αλλά δεν είναι ανίκητος.Εξάλλου για να κατακτήσει ένας τζουντόκα το χρυσό μετάλλιο πρέπει να κάνει πέντε νίκες » σχολίασε ο έλληνας ομοσπονδιακός προπονητής κ. Νίκος Ηλιάδη ς. Ο έλληνας ολυμπιονίκης αν περάσει στον β΄ γύρο, θα αντιμετωπίσει τον νικητή της αναμέτρησης Σεργκέι Ασβάντεν (Ελβετία)- Μίκαελ Πίνσκε (Γερμανία). Με τον Ασβάντεν ο Ηλιάδης βρέθηκε αντίπαλος δύο φορές το 2007, με τους δύο τζουντόκα να μετράνε από μία νίκη.

Μετά την Ελλάδα θα παρελάσουν οι αποστολές 204 χωρών, σύμφωνα με τη σειρά των κινεζικών ιδεογραμμάτων που καθορίζεται από τον αριθμό των γραμμών που περιέχει κάθε ιδεόγραμμα. Δεύτερη μετά την Ελλάδα θα παρελάσει η Γουινέα καθώς το ιδεόγραμμα που την αναπαριστά αποτελείται από δύο γραμμές. Τελευταία θα παρελάσει η διοργανώτρια Κίνα με σημαιοφόρο τον μπασκετμπολίστα των Χιούστον Ρόκετς Γιάο Μινγκ, ενώ μυστικό κρατούν οι οικοδεσπότες το ποιος και πώς θα ανάψει με τη Φλόγα τον ολυμπιακό βωμό. Πάντως το όνομα που ακουγόταν περισσότερο χθες ήταν αυτό του θρύλου της ενόργανης γυμναστικής Λι Νιν (τρία χρυσά μετάλλια στο Λος Αντζελες, το 1984).