οικονομικά
Τι ακριβώς προβλέπει η μεγάλης κλίμακας παραγγελία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών
Με λεωφορεία φτιαγμένα στη Θεσσαλονίκη θα γεμίσουν οι δρόμοι της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνει η παραλαβή των οχημάτων που ανέλαβε να κατασκευάσει η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων για λογαριασμό του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας. Πρόκειται για προγραμματική συμφωνία που συνήψε πρόσφατα ο ΟΑΣΑ με την ΕΛΒΟ, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η κατασκευή στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ στη Σίνδο 750 αστικών λεωφορείων και 100 λεωφορείων ειδικού τύπου που θα χρησιμοποιηθούν στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Η συμφωνία προβλέπει την παραλαβή εντός του 1997, από τον ΟΑΣΑ, 250 αρθρωτών λεωφορείων, 50 μίνι bus και 100 επιβατικών οχημάτων ειδικού τύπου που θα χρησιμοποιηθούν στις βεβαρημένες περιβαλλοντικά περιοχές του Λεκανοπεδίου και θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο φυσικό αέριο. Επιπλέον 200 λεωφορεία έχει προγραμματισθεί να παραδοθούν το 1998 και τα υπόλοιπα τα επόμενα δύο χρόνια ως το 2000.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος προμήθειας των λεωφορείων θα γίνει μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με συνολικά κονδύλια ύψους 80 δισ. δραχμών.
Λόττο, Προ-Πο, Ξυστό στη Βουλγαρία
Το μεγαλύτερο έργο πληροφορικής
αναλαμβάνει να υλοποιήσει η Ιντρακόμ
Μετά την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και οι βούλγαροι θιασώτες των τυχερών παιχνιδιών θα δοκιμάζουν από τον επόμενο χρόνο την τύχη τους βάσει ηλεκτρονικού συστήματος που θα αναπτύξει ο όμιλος των εταιρειών της Ιντρακόμ.
Μέσα στην εβδομάδα η Ιντρακόμ και η θυγατρική της στη Βουλγαρία Ιντραλότ υπέγραψαν σύμβαση δωδεκαετούς διάρκειας με τον Βουλγαρικό Οργανισμό Τυχερών Παιχνιδιών (BST) για τον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση των τυχερών παιχνιδιών όπως το Λόττο και το Προ-Πο και τη διαχείριση του στιγμιαίου λαχείου στη Βουλγαρία.
Το συγκεκριμένο έργο, που θεωρείται το μεγαλύτερο έργο πληροφορικής στη γειτονική μας χώρα, έχει προϋπολογισμό 40 εκατ. δολάρια (10 δισ. δρχ.) και προβλέπει τον διπλασιασμό του δικτύου πωλήσεων και την εγκατάσταση 6.000 τερματικών σε όλη τη χώρα που θα είναι συνδεδεμένα on line με τα κεντρικά συστήματα. Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία του εθνικού πληροφοριακού κέντρου στη Σόφια, τεσσάρων περιφερειακών κέντρων και είκοσι πέντε περιφερειακών γραφείων σε ισάριθμες πόλεις. ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΑΝΕΚ
ΑΥΞΗΣΗ 29% περίπου παρουσιάζουν τα καθαρά κέρδη της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 1996 έναντι του αντίστοιχου περυσινού επταμήνου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας το θετικό αυτό αποτέλεσμα προέκυψε αφενός λόγω της αύξησης των εσόδων σε σχέση με το 1995 αλλά και λόγω της συγκράτησης των δαπανών εκμετάλλευσης και των εξόδων διοίκησης και διαχείρισης.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις τα συνολικά καθαρά κέρδη, προ αποσβέσεων, της εταιρείας για το 1996 θα προσεγγίσουν τα 5 δισ. δρχ. Πρέπει, ακόμη, να σημειωθεί ότι η κίνηση των πλοίων της εταιρείας στις γραμμές της Ιταλίας (Τεργέστη και Ανκόνα) σημείωσαν αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1995. Οι διακινηθέντες επιβάτες αυξήθηκαν κατά 29,11%, τα ΙΧ αυτοκίνητα κατά 28,7% και τα φορτηγά κατά 62,9%. ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Από τη συγχώνευση των εταιρειών Ι. Τσουκαρίδης ΑΒΕΤΕ και Ι. Τσουκαρίδης ΕΠΕ προέκυψε η εταιρεία Τσουκαρίδης Ι. ΑΒΕΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των γραφικών τεχνών, κυτιοποιίας και συσκευασίας. Ηδη η συγχώνευση φάνηκε να επηρεάζει θετικά τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Ιωάννη Τσουκαρίδη, κατά το πρώτο εξάμηνο του 1996 η εταιρεία πραγματοποίησε πωλήσεις της τάξεως των 750 εκατ. δρχ., ενώ την ίδια στιγμή και τα κέρδη της παρουσίασαν ανάλογη αύξηση. Μάλιστα, σύμφωνα με προβλέψεις των ανθρώπων της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών του έτους αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,5 δισ. δρχ., αυξημένος κατά 65% σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
Πάντως σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας η «καλή ως σήμερα πορεία της εταιρείας» οφείλεται και στο τριετές πρόγραμμα επενδύσεών της που πρόκειται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 1997 και το οποίο περιλαμβάνει τον σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και τη διαδικασία πιστοποίησης κατά το ISO 9000. ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ COOPERS ΚΑΙ SAP ΓΙΑ δεκα ΣΤΕΛΕΧΗ
Δύο πολύ μεγάλα ονόματα διεθνών επιχειρήσεων, η εταιρεία συμβούλων Coopers & Lybrand και η γερμανική εταιρεία επιχειρησιακού λογισμικού SAP, έχουν έντονη δικαστική διαμάχη επί ελληνικού εδάφους. Η πρώτη πέτυχε στο τμήμα ασφαλιστικών μέτρων του πρωτοδικείου απόφαση για συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της δεύτερης, ύψους 100 εκατ. δραχμών, με την κατηγορία ότι η SAP Ελλάς απέσπασε 10 στελέχη της Coopers.
Η πλευρά της SAP υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή είναι προσωρινή και δεν επηρεάζει τη λειτουργία της εταιρείας γιατί, μεταξύ των άλλων, η προσωπική ακίνητη περιουσία του διευθύνοντος συμβούλου κ. Φ. Χατζησάββα ξεπερνάει το ένα δισ. δραχμές. Ο κ. Χατζησάββας, που ήταν ο πρώτος που αποχώρησε από την Coopers, έχει κάνει μήνυση κατά των βασικών εταίρων της τελευταίας κκ. Ιωάννου και Ζαμπέλα για «απάτη, υπεξαίρεση και εκβίαση». Η αιτία του «διαζυγίου», κατά την πλευρά αυτή, ήταν ότι οι κκ. Ιωάννου και Ζαμπέλας του υποσχέθηκαν να τον κάνουν συνεταίρο, κάτι που δεν τήρησαν.



