Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ξεκίνησε και οι οπαδοί των ομάδων ετοιμάζουν τις εξορμήσεις τους για να υποστηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα. Μια υποστήριξη που δεν περιορίζεται, για τους περισσότερους από αυτούς, στην απλή παρουσία τους στις κερκίδες αλλά εκδηλώνεται και έξω από τα γήπεδα. Κάθε τους έκφραση μπορεί να δείχνει την προτίμησή τους στην ομάδα που αγαπούν. Σε αυτό βοηθούν και τα καταστήματα των ομάδων που πωλούν από είδη ρουχισμού ως αξεσουάρ και οικιακά σκεύη με το σήμα της. Από τα καταστήματα αυτά προμηθεύονται, κατά κύριο λόγο, οι οπαδοί τα κασκόλ, τις μπλούζες και τα άλλα είδη που «βάφουν» τις εξέδρες στα χρώματα των ομάδων.


Ο οπαδός λοιπόν που θέλει να ντύνεται ασορτί με τα χρώματα της ομάδας του μπορεί να ψωνίσει σε σχετικά χαμηλές τιμές διάφορα είδη από τα καταστήματα των ομάδων. Οι οπαδοί των τριών μεγάλων ομάδων του κέντρου υπολογίζεται ότι δαπανούν κάθε χρόνο, όπως αναφέρουν αυτοί που διαχειρίζονται τα καταστήματα, περί τα δύο δισ. δρχ. για να αποκτήσουν ενδύματα ή κάποιο αξεσουάρ και αντικείμενο με το σήμα της ομάδας που αγαπούν και υποστηρίζουν μέσα και έξω από τα γήπεδα.


Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, ακολουθώντας τα πρότυπα άλλων μεγάλων ομάδων του εξωτερικού, δημιούργησαν τα δικά τους καταστήματα με είδη ρουχισμού και δώρων. Σε αυτά τα καταστήματα κάποιος μπορεί να βρει σχεδόν ό,τι θελήσει, από εσώρουχα και πιτζάμες ως διακοσμητικά και χρυσαφικά με το σήμα της αγαπημένης του ομάδας.


Το δικό μας οδοιπορικό σε αυτά τα καταστήματα άρχισε από το καταστήματα της εταιρείας Θρύλος ΑΕ, η οποία εμπορεύεται αθλητικά είδη ένδυσης αλλά και είδη δώρων της πειραιώτικης ομάδας, του Ολυμπιακού. Αρχίσαμε να περιεργαζόμαστε τα διάφορα είδη που προσφέρει το κατάστημα, πραγματικά πολλά, αλλά και τον κόσμο που μπαινοβγαίνει συνεχώς, άλλος για να πάρει κάποιο δώρο, κάποιος άλλος για να αγοράσει το κασκόλ του Ολυμπιακού. Την προσοχή μας όμως τράβηξε ένας κύριος κοντά στα 60, ο οποίος με πλατύ χαμόγελο ζητεί από την πωλήτρια μια μπεμπέ φορμίτσα για τον νεογέννητο εγγονό του. Η ομάδα για αυτόν είναι συνείδηση και το ίδιο πρέπει να γίνει και για τον μικρό.


Οι τιμές του καταστήματος είναι ιδιαίτερα προσιτές σε όλα τα είδη και όσο για την ποιότητά τους εγγυάται ­ τουλάχιστον όσον αφορά τα είδη ένδυσης ­ η εταιρεία αθλητικών ειδών Puma. Για τα υπόλοιπα είδη την ποιότητα εγγυάται για όλους τους φιλάθλους το όνομα απλώς και μόνο του Θρύλου, όπως συνηθίζουν να προσφωνούν την ομάδα τους οι λάτρες του Ολυμπιακού. Στο κατάστημα βρήκαμε παιδικό σετ σορτς και φανέλα του Ολυμπιακού για μπάσκετ με 8.500 δρχ., φόρμα γυαλιστερή με 19.800 δρχ., καπέλο με κέντημα και υπογραφή Ολυμπιακός στις 2.500 δρχ., παντελόνι φόρμας φούτερ με 5.900 δρχ., βελουτέ μπουρνούζι της ομάδας με 25.900 δρχ., δερμάτινο organizer με 10.800 δρχ., καθώς επίσης σημαίες, κλειδοθήκες, λάβαρα, κασκόλ, κομπολόγια με κεχριμπάρι και ασημένια, ποτήρια, μπρελόκ, αναπτήρες, καρφίτσες, είδη θαλάσσης, τάβλι, τσάντες και φυσικά τη γνωστή μασκότ του Ολυμπιακού, τον Θρυλέων, σε πολλά μεγέθη, από 3.000 δρχ. ως και 7.800 δρχ.



Οπως μας είπε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Θρύλος ΑΕ κ. Αλέξανδρος Λούβαρης, το κατάστημα κάνει μόνιμα εκπτώσεις σε συνδέσμους φίλων του Ολυμπιακού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η έκπτωση για τους συνδέσμους του εσωτερικού είναι 30% και για αυτούς του εξωτερικού 20%. Και συνεχίζει λέγοντας πως μπορεί κάποιος να κάνει τις αγορές του από το κατάστημα πληρώνοντας είτε τοις μετρητοίς είτε με πιστωτική κάρτα, ενώ ιδιαίτερα καλές τιμές απολαμβάνουν οι κάτοχοι της πιστωτικής κάρτας Mastercard Red Club της ομάδας, που, όπως επισημαίνει, ήδη αριθμεί 6.200 μέλη, αριθμός ο οποίος συνεχώς αυξάνεται.


Ο κ. Βασίλης Ζερβουδάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μας είπε ότι από τον Σεπτέμβριο στην ηλεκτρονική διεύθυνση στο Internet www. olympiakos. gr οι φίλοι της ομάδας μπορούν να ενημερώνονται για όλα τα είδη που υπάρχουν στα καταστήματα και την τιμή τους, αλλά και να κάνουν τις αγορές τους μέσω του Δικτύου. Εκτός του Δικτύου, οι οπαδοί της ομάδας μπορούν να προμηθευθούν τα είδη της μπουτίκ του Ολυμπιακού σε κάποιο από τα 39 καταστήματα που αριθμεί η αλυσίδα των καταστημάτων του Θρύλου ή από κάποιο από τα 120 καταστήματα με τα οποία συνεργάζεται.


Το σκηνικό δεν αλλάζει καθόλου και στο κατάστημα του Παναθηναϊκού που βρίσκεται στην ιστορική έδρα της αθηναϊκής ομάδας, στο γήπεδο της «Λεωφόρου». Πάνω από 500 είδη ένδυσης και δώρων, όλα σε χρώμα πράσινο και πάντοτε με σήμα το τριφύλλι. Η εταιρεία Τριφύλλι ΑΕΒΕ, η οποία διαχειρίζεται τις μπουτίκ του Παναθηναϊκού, θέλοντας να ευχαριστήσει τους απανταχού φίλους της «πράσινης» ομάδας, δημιούργησε μια μεγάλη συλλογή ατομικών ειδών ένδυσης καθημερινής χρήσης, γυμναστικής καθώς και αναμνηστικών, συλλεκτικών ειδών και δώρων.


Για την ποιότητα των αθλητικών ειδών, όπως δήλωσε ο κ. Νεκτάριος Λειβαδάρας, διευθυντής του τμήματος προμηθειών, καθώς και για την άψογη γραμμή και άνεση, φροντίζει η εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas. Στο κατάστημα των «πρασίνων» μπορεί κάποιος να βρει από φόρμες κάθε τύπου, εμφανίσεις της ομάδας, κασκόλ, σημαίες, μπρελόκ, μπιζού, στολίδια, είδη ύπνου και μπάνιου, τσάντες, δερμάτινα είδη, αναπτήρες, γάντια και πολλά ακόμη είδη.


Στην μπουτίκ του Παναθηναϊκού υπάρχουν επίσης φόρμες σε τιμές που δεν ξεπερνούν τις 29.000 δρχ., μπλουζάκια από 4.000 δρχ., πουκάμισα από 10.500 δρχ., μπουφάν δερμάτινα με 87.000 δρχ., μπουρνούζια με 18.500 δρχ., μπρελόκ ασημένια και δερμάτινα σε τιμές που δεν ξεπερνούν τις 25.000 δρχ. Ακόμη, μπορείτε να βρείτε και παιδικά φορμάκια μπεμπέ, για τους μικρότερους μελλοντικούς φιλάθλους, με 5.000 δρχ. Το κατάστημα του Παναθηναϊκού κάνει εκπτώσεις παράλληλα με τα άλλα καταστήματα, από 10% ως 40% σε όλα τα είδη. Ειδικές όμως προσφορές με πολλές δόσεις γίνονται από την εταιρεία στους κατόχους της Panathinaikos F. C VISA. Η μπουτίκ του Παναθηναϊκού έχει δημιουργήσει για την ενημέρωση των φιλάθλων τη δική της διεύθυνση στον κυβερνοχώρο, την www. trifili.gr. Εκεί μπορεί κάποιος να μάθει οτιδήποτε θελήσει για τα είδη που πωλούνται στα καταστήματα της εταιρείας αλλά και στα υπόλοιπα εξουσιοδοτημένα σε ολόκληρη την Ελλάδα.


Οσο για την ομάδα της ΑΕΚ, δεν θα μπορούσε να μη δημιουργήσει και αυτή τη δική της μπουτίκ με είδη της ομάδας. Σε αυτήν, όπως μας είπε ο κ. Δημήτρης Μοσχούς, γενικός διευθυντής της εταιρείας Basic Hellas, μπορεί να συναντήσει κάποιος ανθρώπους κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά που πηγαίνουν με τους γονείς τους να αγοράσουν την εμφάνιση του αγαπημένου τους παίκτη ως και ανθρώπους που κοντεύουν να συμπληρώσουν αιώνα ζωής. Η ιδιαιτερότητα της ομάδας είναι οι καταβολές της από τις χαμένες πατρίδες και γι’ αυτό έχουν πολύ αγοραστικό κοινό μεγάλων ηλικιών, οι οποίοι, όπως επισημαίνει ο κ. Μοσχούς, είναι και φανατικοί συλλέκτες διαφόρων ειδών, ακόμη και εισιτηρίων από παλαιούς αγώνες της ομάδας. Φαίνεται πως οι οπαδοί των «κιτρινόμαυρων» έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στις εμφανίσεις της και ιδιαίτερα σε αυτή με το νούμερο του Ντέμη Νικολαΐδη.


Το κατάστημα διαθέτει περισσότερα από 150 είδη δώρων και πάρα πολλά είδη ένδυσης με σήμα τον δικέφαλο αετό και πάντοτε σε κίτρινο – μαύρο. Αν φθάσετε ως το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, θα βρείτε μπλουζάκια από 2.000 δρχ., φανέλες εμφάνισης με 16.000 δρχ., τασάκια και ποτήρια για σφηνάκι από 200 δρχ., ακόμη και χρυσά δαχτυλίδια με σήμα τον δικέφαλο που κοστίζουν ως και 100.000 δρχ., καθώς και δεκάδες άλλα είδη σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.


Η μπουτίκ της «κίτρινης» ομάδας ακολουθεί την περίοδο των εκπτώσεων σύμφωνα με τα υπόλοιπα καταστήματα, κάνοντας εκπτώσεις από 20% ως και 50% σε όλα τα είδη. Η πληρωμή για τις αγορές σας μπορεί να γίνει είτε με μετρητά αλλά και με όλες τις πιστωτικές κάρτες. Για τους φίλους της ΑΕΚ που χρησιμοποιούν το Internet, πληροφορίες για την ομάδα μπορούν να βρουν στη διεύθυνση www. aek.gr, στην οποία πολύ σύντομα, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Μοσχούς, θα περιλαμβάνονται και τα είδη που διαθέτουν τα καταστήματα της ομάδας σε όλη τη χώρα.