Η προσοχή όλου του κόσμου ήταν στραμμένη χθες στον Λόφο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, καθώς ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χανκ Πόλσον και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι κατέθεταν στο Κογκρέσο για το σχέδιο διάσωσης του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, ύψους τουλάχιστον 700 δισ. δολαρίων. Οι δύο αρχιτέκτονες της δραματικής αυτής κρατικής παρέμβασης προσπάθησαν να πείσουν χθες την αρμόδια Τραπεζική Επιτροπή του Κογκρέσου ταχύτατα να εγκρίνει το σχέδιο, διαφορετικά το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει. Η προσδοκία διαδέχονταν την απογοήτευση στη Wall Street με συνέπεια το αμερικανικό χρηματιστήριο από τα κέρδη να περνάει στις ζημιές και πάλι στα κέρδη και πάλι στις ζημιές.

Πάντως και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες- Dow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq- είχαν περάσει σε μεγάλες απώλειες περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Το κλίμα ήταν πολύ πιο ανήσυχο στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Οι φόβοι των επενδυτών ότι το αμερικανικό σχέδιο δεν πρόκειται να αναστήσει το τραπεζικό σύστημα είχαν οδηγήσει σε νέο ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών. Τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Παρισιού έκλεισαν με πτώση 2%, αλλά στη Φραγκφούρτη περιορίστηκε το ξεφόρτωμα των μετοχών και έτσι έκλεισε με περιορισμένες απώλειες κατά 0,64%.

Και οι δύο οικονομικοί ιθύνοντες, ο κ. Πόλσον και ο κ. Μπερνάνκι, υποστήριξαν ότι η καλύτερη λύση για να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να φύγει ο πανικός είναι η κυβέρνηση να αγοράσει όλα τα ανεπιθύμητα χρεόγραφα τα οποία έχουν εκδοθεί πάνω στα στεγαστικά δάνεια, ξοδεύοντας όμως εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Καταθέτοντας ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η θυελλώδης αναταραχή έχει ήδη διαχυθεί από τις αγορές στην ευρύτερη οικονομία.

Η Wall Street έχανε πάνω από 1% και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έπεσαν γύρω στο 2%

«Τώρα πρέπει να πάρουμε περαιτέρω μέτρα ώστε αποφασιστικά να θεραπεύσουμε την αιτία που προκάλεσε την αναταραχή αυτή» τόνισε ο κ. Πόλσον. Καταθέτοντας στην Επιτροπή, και ο κ. Μπερνάνκι τόνισε ότι οι παγκόσμιες πιστωτικές αγορές «παραμένουν σε επικίνδυνα επίπεδα στρες».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση. «Πιστεύω ότι αν οι πιστωτικές αγορές δεν λειτουργούν ομαλάθα υπάρξουν απώλειες των θέσεων εργασίας, το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί,περισσότερες κατοικίες θα βγουν σε πλειστηριασμούς,το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα συρρικνωθεί και η οικονομία μας δεν θα ανακάμψει» δήλωσε ο κ. Μπερνάνκι. Παρά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία έχει διοχετεύσει στη διατραπεζική αγορά ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης και παρά τις τεράστιες μειώσεις των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τον Σεπτέμβριο του 2007- τα επιτόκια του δολαρίου μειώθηκαν κατά 325 μονάδες βάσης, στο 2% από το 5,25%- δεν έχει επανέλθει η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα.