Το διακύβευμα για το Μέγαρο Μαξίμου και την «γαλάζια» Κ.Ο. στην χθεσινή «μάχη των μαχών» για την τραγωδία των Τεμπών στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν να χαραχθεί μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πλειοψηφία και τον «συνεταιρισμό της τοξικότητας», όπως χαρακτήρισε το ετερόκλητο μέτωπο Ελληνικής Λύσης, Νίκης, Πλεύσης Ελευθερίας και των ανεξάρτητων του Κινήματος Δημοκρατίας.
«Είμαι εδώ για να καταγγείλω μια αντιπολίτευση που επί δυο χρόνια δηλητηριάζει την κοινή γνώμη με ψέματα, δεν πρόκειται να καταστήσω συνομιλητή μου κανέναν συκοφάντη», είπε κάνοντας λόγο για «άθλια πολιτική σκευωρία» και «”Τεμπορυχία”, όχι τυμβωρυχία».
***
Κόντρες, διαφωνίες και η Ζωή
Οι διαφωνίες στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ξεκίνησαν αμέσως με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να διαφωνεί με το πλαίσιο που εισηγήθηκε στο Σώμα ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης για ψηφοφορία ανά πρόσωπο και πρόταση, στο πνεύμα της απόφασης που είχε λάβει η Διάσκεψη των Προέδρων.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επέμεινε ότι η ψηφοφορία θα έπρεπε να γίνει επί των αδικημάτων και όχι επί προτάσεων, με τον Κακλαμάνη να της απαντά ότι από την μεταπολίτευση, εδώ και 50 χρόνια, οι ψηφοφορίες πάντα γίνονται επί των προτάσεων, όπως έγινε και για την σύμβαση 717 «και ουδείς έβαλε θέμα», αλλά και με τη λίστα Λαγκάρντ το 2013.
«Αυτό επιτάσσει το άρθρο 86 του Συντάγματος που λέει ξεκάθαρα για πρόταση», είπε, ενώ αποστάσεις από την Κωνσταντοπούλου έσπευσε να πάρει ο Δημήτρης Μάντζος του ΠαΣοΚ λέγοντας πως «οι πολίτες δεν περιμένουν διαδικαστικές αντιπαραθέσεις αλλά να μπούμε στην ουσία».

***
Η προβληματική κονσόλα
Η διαδικασία πάντως δεν ξεκίνησε στις 9.00 όπως ήταν προγραμματισμένη, αλλά 25 λεπτά αργότερα και αυτό επειδή παρουσιάστηκε πρόβλημα στην κονσόλα χρονομέτρησης που έχει μπροστά του ο προεδρεύων. Έτσι χρειάστηκε να αντικατασταθεί.
***
Ο Παππάς 13-0 και ο Μητσοτάκης
Από τα highlights των εντάσεων που εκδηλώθηκαν στην αίθουσα, ήταν η κόντρα του Πρωθυπουργού με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, ο οποίος αντέδρασε από το έδρανό του στο άκουσμα των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για αλλαγές στο άρθρο 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη των υπουργών.
«Εσείς κύριε Παππά 13-0 καταδικασμένος είστε. Και πήγατε στη Δικαιοσύνη όχι επειδή το ήθελε το κόμμα σας. Τι μιλάτε;», του είπε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Παππά να ακούγεται να του λέει πως «θα σου απαντήσω μετά, να κάτσεις όμως να ακούσεις, να μη φύγεις όπως την τελευταία φορά…». Και ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Σιγά τα αίματα, δεν θα μας δείρετε κιόλας κύριε 13-0. Σιγά».

***
Το σόου Κασσελάκη
Μέσα στον χαμό που επικρατούσε στην Βουλή, εμφανίστηκε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών ο Στέφανος Κασσελάκης συνοδευόμενος από βουλευτές της επιρροής του. Αναφερθείς στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από την ψηφοφορία διερωτήθηκε αν «είναι δυνατόν να μην στηρίζει την πρόταση των συγγενών;», χαρακτηρίζοντας τον κόμμα που ηγήθηκε επί ένα χρόνο «δεκανίκι»…
Μίλησε όμως και για τον Αλέξη Τσίπρα και αν το Κίνημα Δημοκρατίας απευθύνεται στον ίδιο χώρο που προσδοκά να απευθυνθεί και ο πρώην πρωθυπουργός: «Δεν ξέρω σε ποιον χώρο απευθύνεται ο Αλέξης. Από την μια μιλάει για δημοκρατικό καπιταλισμό που λέω κι εγώ και από την άλλη για Γένοβα. Έχω μπερδευτεί και εγώ…», είπε.
***
Ζωή εντός χρόνου
Πέραν των όσων είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής, στηρίζοντας την πρόταση των συγγενών για Προανακριτική επιτροπή, οφείλω να ομολογήσω πως για πρώτη (και πιθανότατα τελευταία) φορά δεν καταχράστηκε τον διαθέσιμο χρόνο της. Είτε είχε χρονομετρήσει την ομιλία της είτε όχι, οριακά ξέφυγε από το ημίωρο που της ανήκε.
Δυστυχώς, όπως αποδείχθηκε, για τον προεδρεύοντα εκείνη τη στιγμή της διαδικασίας, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος μετά τα πρώτα 25 λεπτά έσπευσε να τη προειδοποιήσει πως ο χρόνος της φτάνει στο τέλος του. Τα άκουσε όμως. «Δεν χρειάζεται να μ’ ενημερώνετε, το βλέπω» αποκρίθηκε η αρχηγός της Πλεύσης Ελευθερίας και του τόνισε πως «άλλοι έχουν την αγωνία, όχι εσείς».

***
Κεντροαριστερές συμπτώσεις
Με εξιτάρουν πολύ αυτά τα «τραπέζια» κεντροαριστερού διαλόγου που διαδέχονται το ένα το άλλο τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως δε μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα. Προχθές Τρίτη διεξήχθη ένα στο Αιγάλεω για το Κράτος Δικαίου, σήμερα νωρίς το απόγευμα έχει προγραμματιστεί ακόμη ένα στην Κοζάνη με αντικείμενο την προοδευτική Ελλάδα.
Είδηση δεν αποτελεί πλέον ότι συνευρίσκονται και συζητούν ανά την επικράτεια στελέχη των τριών κομμάτων. Ανήκει πλέον στην ατζέντα τους. Αξία έχουν τα πρόσωπα που δέχονται να συμμετάσχουν κάθε επόμενη φορά. Κι όταν στη Κοβερντάρειο δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης θα βρεθούν απόψε η Όλγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαουλίδης από το ΠαΣοΚ κι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τη Νέα Αριστερά, η κουβέντα αποκτά προεκτάσεις.
Ο τελευταίος συνδέει απευθείας τις δύο εκδηλώσεις. Από την άλλη θα θυμίσω πως η αντιπρόεδρος της Βουλής είναι από τις σταθερές συνομιλήτριες του Αλ. Τσίπρα κι από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μίλησαν στο πρόσφατο συνέδριο. Όσο για το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, από ένας στενότατος συνεργάτης του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, κόμματι της εκσυγχρονιστής πτέρυγας, έχει περάσει στην άλλη όχθη κι ανήκει στο περιβάλλον Δούκα, τον οποίο και είχε στηρίξει ανοικτά στις εσωκομματικές εκλογές.
Αντιστοίχως στο Αιγάλεω έδωσαν το παρών ο Γιώργος Βασιλειάδης, που δεν υπέβαλε υποψηφιότητα εκλογής στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, και η Άννα Παπαδοπούλου που ανήκει επίσης στο «δουκάτο» της Χαρ. Τρικούπη. Πολλές οι συμπτώσεις θα πω εγώ…