Σε παζλ για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το τοπίο των δασμών για τις ευρωπαϊκές και μη αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται βιομηχανικά σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά, υπό την ηγεσία του D. Trump. Ακόμα και παραβλέποντας την τακτική «είπα-ξείπα» του αμερικανού προέδρου ο οποίος υπενθυμίζεται ότι… επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές από Καναδά και Μεξικό, από τις 4 Φεβρουαρίου για να τους αναστείλει, αμέσως μετά, για ένα μήνα, και προχθές να τους ξανάεπιβάλει πριν τους ξαναπάρει –μερικώς– πίσω για έναν ακόμα μήνα, η κατάσταση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι εξαιρετικά πολύπλοκη.
Αρχικά για να κατανοήσει καλύτερα κανείς την πολυπλοκότητα, κατά την πρώτη θητεία του Trump, αναθεωρήθηκε η παλαιότερη (1994) συμφωνία NAFTA η οποία καθόριζε το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού. Αντικαταστάθηκε από τη συμφωνία USMCA (Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού) η οποία ειδικά για την αυτοκινητοβιομηχανία προέβλεπε την απαλλαγή από τη δασμολόγηση βάσει προέλευσης, δηλαδή, επέτρεπε στον κλάδο να διακινεί τα αγαθά του ελεύθερα προς τις ΗΠΑ εφόσον το 75% της αξίας τους προέρχονταν από πρώτες ύλες και εξαρτήματα που είχαν παραχθεί στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι υπό τη NAFTA, το συγκεκριμένο ποσοστό διαμορφωνόταν σε 62,5% αλλά και ότι ο Trump είχε εισηγηθεί από τότε, την αύξησή του σε 85%.
Με αυτό δεδομένο και υπό την παράταση ισχύος της USMCA, η VW που διατηρεί εργοστάσια σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά θα αποφύγει το «χαράτσι» για τον ακόμα ένα μήνα χάριτος που έχει δοθεί για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Ειδικότερα εκπρόσωπος της VW στις ΗΠΑ δήλωσε ότι τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ συμβαδίζουν με τα ζητούμενα της USMCA. Βέβαια οφείλουμε να σημειώσουμε ότι με βάση τις πωλήσεις του 2024, το 61% των αυτοκινήτων VW που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ προέρχονταν από το εργοστάσιο της Puebla στο Μεξικό όπου η γερμανική φίρμα κατασκευάζει τα Taos, Tiguan και Jetta.
Βέβαια δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις Audi, Porsche οι οποίες δεν διαθέτουν κανένα εργοστάσιο στις ΗΠΑ και εισάγουν τα μοντέλα τους από το Μεξικό ή την Ευρώπη αλλά και σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά τους, οι μπαταρίες που, ως γνωστόν, αποτελούν το ακριβότερο εξάρτημα ενός EV αυτοκινήτου, θα προέρχονται από ένα υπό κατασκευή εργοστάσιο στον Καναδά.
Να σημειωθεί ότι το δημοφιλέστερο μοντέλο της Audi για τις ΗΠΑ είναι το Q5 το οποίο κατασκευάζεται στο Μεξικό και προς το παρόν η γερμανική φίρμα δεν έχει δηλώσει κατά πόσο συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της USMCA ώστε να επωφεληθεί από τον ένα μήνα χάριτος.
Απαλλαγή από τους δασμούς για ακόμα ένα μήνα λόγω «αμερικανικότητας» και ισχυρής βιομηχανικής παρουσίας στις ΗΠΑ, έχουν ήδη λάβει General Motors και Ford καθώς και ο όμιλος Stellantis προφανώς χάρη στις Jeep και Ram και στις βιομηχανικές μονάδες της πάλαι ποτέ Chrysler.
Στις εταιρείες που δεν έχουν επίσης διευκρινίσει κατά πόσο τα αυτοκίνητά τους στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού θα επωφεληθούν από την μικρή ανάσα του ενός μήνα συγκαταλέγονται επίσης οι Nissan και Mercedes-Benz.
Αντιθέτως, εκπρόσωπος του ομίλου BMW δήλωσε ότι ούτε τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται σε αμερικανικό έδαφος και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο του Spartanburg που κατασκευάζει SUV ούτε και αυτά που παράγονται στο San Luis Potosi, (Σειρά 2 Coupe, Σειρά 3 και M2) στο Μεξικό πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται από την USMCA. Στην περίπτωση των Βαυαρών ωστόσο μόλις το 10% των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ έχουν μεξικανική προέλευση. Όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της η BMW που έχει αντιταχθεί σε κάθε είδους και προέλευσης δασμούς, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών προς τους Κινέζους, «τελικά επιβαρύνουν τους καταναλωτές, καθιστώντας τα προϊόντα ακριβότερα αλλά και λιγότερο καινοτόμα».
Επιπλέον, ακόμα και όταν επιβληθούν οι επαπειλούμενοι δασμοί του 25% για τις εισαγωγές από Μεξικό και Καναδά, εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι ίδιες ή και περισσότερες ανισότητες, αναλόγως και τις προσβάσεις αλλά και τις υποχωρήσεις που προτίθεται να κάνει κάθε αυτοκινητοβιομηχανία ενώπιον της αμερικανικής ηγεσίας.