Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επιβιβαστεί σήμερα  στο υποβρύχιο «Παπανικολής», για να συμμετάσχει στον προγραμματισμένο πλου του υποβρυχίου από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας προς τον Πειραιά, ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913).  Η Πρόεδρος, η οποία συνταγματικώς άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων, είχε προσφάτως επισκεφθεί στην Τανάγρα και τα Rafale. Τα αόρατα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού είχαν πρωταγωνιστήσει στην κρίση του Oruc Reis, τα έψαχναν με ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα οι Τούρκοι και δεν μπορούσαν να τα εντοπίσουν.
 Αλλού έψαχναν οι Τούρκοι τα ελληνικά υποβρύχια αλλού εμφανίζονταν και κατά την ελληνοτουρκική κρίση ένα τέτοιο  αόρατο υποβρύχιο, με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρο αναδύθηκε ξαφνικά στο Καστελλόριζο, κάνοντας τους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες να ξεσπάσουν σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα. Σε όλο τα διάστημα που οι στόλοι των δύο χωρών βρίσκονταν αντιμέτωποι στο Αιγαίο, τα υποβρύχια τύπου Παπανικολής, παρακολουθούσαν αθορύβως και χωρίς να γίνουν αντιληπτά όλες τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Να σημειώσω και τούτα: Πρώτον: Η Πρόεδρος δεν πρόκειται να καταδυθεί με το υποβρύχιο το οποίο θα πλέει στην επιφάνεια. Δεύτερον: Ένα από τα αόρατα υποβρύχια επισκέφθηκε στο παρελθόν και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τρίτον: Ο τελευταίος ΠτΔ που επισκέφθηκε υποβρύχιο στον Ναύσταθμο ήταν ο Κάρολος Παπούλιας και τέταρτον στα πληρώματα των αόρατων υποβρυχίων συμπεριλαμβάνονται και γυναίκες υπαξιωματικοί ή αξιωματικοί.
***
Τι σημαίνει η ένταξη της Αλεξανδρούπολης στα κοινοτικά κονδύλια
Σας έχω φρέσκα νέα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές έγινε γνωστό ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης συνδέθηκε στο λεγόμενο Διευρωπαϊκό Δίκτυο. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ό,τι  μπορεί, υπό κρατικό έλεγχο, να χρηματοδοτείται  πλέον και από κοινοτικά κονδύλια, τόσο για την επέκτασή του, όσο και για την ανάπτυξή του.
ΚΚΕ: «Η ματαίωση της πώλησης του λιμανιού Αλεξανδρούπολης στοχεύει στη βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο του ΝΑΤΟ»
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για το λιμάνι  που ονομάζεται και «Σούδα του Βορρά». Συνεπώς αποδεικνύεται ορθή η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ  να ακυρώσει τον διαγωνισμό πώλησής του και το λιμάνι να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο. Οι διαπραγματεύσεις με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κυρίως με τη Γενική Διεύθυνση Move (BG Move),  για την ένταξη του λιμανιού στα ευρωπαϊκά δίκτυα ήταν επίμονες και έγιναν υπό την εποπτεία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Η επίσημη απόφαση θα οριστικοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου στη σύνοδο υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
***
Καράβια πάνε και έρχονται ξεφορτώνοντας τανκς
Στο μεταξύ τις τελευταίες ημέρες καράβια πάνε και έρχονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό. Έχουν μεταφερθεί αμερικανικά άρματα μάχης, λαστιχοφόρα τεθωρακισμένα, πυροβόλα και άλλος αμυντικός εξοπλισμός. Να σκεφθείτε ότι το θηριώδες πλοίο «Endurance» των ΗΠΑ κατέπλευσε το τελευταίο διάστημα δύο φορές στο λιμάνι μεταφέροντας όπλα. Η «Σούδα του Βορά» βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και δεν είναι μόνον για πολεμικά πλοία των Αμερικανών, αλλά από το 2023 θα αρχίσουν να καταφθάνουν και γαλλικά πολεμικά πλοία.
***
Γιατί ο Πρωθυπουργός πέταξε το μπαλάκι στις τράπεζες
Λίγο πριν από την προγραμματισμένη μηνιαία  συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπήρξαν οι πρώτες πληροφορίες (διάβαζε… «διαρροές») ότι ο κ. Μητσοτάκης on camera στο Προεδρικό θα αναφερθεί κατά των τραπεζών, πράγμα το οποίο έγινε. Γιατί όμως; Με τις δημόσιες δηλώσεις κατά των τραπεζών ήθελε, μου είπαν οι πιο στενοί συνεργάτες του, να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι βάζει πρώτο στην προεκλογική  του ατζέντα την οικονομία και κυρίως ενισχύει το  κοινωνικό του προφίλ. Ταυτόχρονα όμως «κλέβει» την ατζέντα της αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ  που εδώ και μήνες σφυροκοπούν την κυβέρνηση για τις τράπεζες, τους πλειστηριασμούς και τα funds. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, η αναφορά του στις τράπεζες, κατά συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δείχνει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τη στάση που κρατούν οι τράπεζες. Το μήνυμα προς τους πολίτες είναι ξεκάθαρο: Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών και όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.
***
Ένα δημοφιλές στοίχημα των γαλάζιων βουλευτών
Το πιο δημοφιλές στοίχημα ανάμεσα σε γαλάζιους βουλευτές είναι η πρόβλεψη της ημερομηνίας των εκλογών. Έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Το πρώτο υπό τον Γιάννη Κεφαλογιάννη που επιμένει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 2 Απριλίου και το άλλο από μια πλειάδα βουλευτών κυρίως από την περιφέρεια που έλεγαν ότι οι εκλογές θα γίνουν πιο νωρίς αποφεύγοντας όμως να προσδιορίσουν ημερομηνία.

Στο τραπέζι τους (κάθονταν όλοι στο καφενείο της Βουλής) ήρθε ξαφνικά και ο Γιώργος Γεραπετρίτης για να τους πει τι ακριβώς συμβαίνει. Ήταν ενδιαφέρουσα η ανάλυση που έκανε ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Αφού στην αρχή ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές, προχώρησε σε έναν εκλογικό γρίφο, βάζοντάς τους όλους σε σκέψεις…
***
 Το στοίχημα της απογραφής και οι 8 περιφέρειες που αλλάζουν έδρες
Τους είπε συγκεκριμένα ότι το τελευταίο απογραφικό αποτύπωμα έγινε στις 28 Φεβρουαρίου. Για να ισχύσει, η νέα απογραφή θα πρέπει οι εκλογές να προκηρυχθούν μετά την 1η Μαρτίου, όπως ο νόμος προβλέπει και για την απογραφή, και για τις έδρες και για αυτό που ισχύει για τον μόνιμο πληθυσμό. Οι μεν που έλεγαν ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 2 Απριλίου, «πανηγύριζαν» λέγοντας πως θα κερδίσουν το στοίχημα. Εξηγούσαν ότι με τον γρίφο αυτό της απογραφής, βγαίνει η ημερομηνία της 2ας Απριλίου χωρίς να επηρεάζονται  όπως είπαν οι γιορτές του Πάσχα ή οι πανελλαδικές εξετάσεις. Οι άλλοι προβληματίστηκαν από το γεγονός ότι με τη νέα απογραφή 8 εκλογικές περιφέρειες είτε χάνουν είτε κερδίζουν έδρες.
***
Ο Μητσοτάκης στην εκδήλωση του Σαμαρά
Το δεύτερο στοίχημα ανάμεσα στους γαλάζιους ήταν εάν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραστεί στην εκδήλωση  στο Ίδρυμα του Αντώνη Σαμαρά στις 7 Δεκεμβρίου. Οι πλέον ενημερωμένοι είπαν ότι θα παραστεί, θα «συμπυκνώσει» μάλιστα το πρόγραμμά του στην Αλβανία, για να βρίσκεται εκεί. Οι ίδιοι έλεγαν μάλιστα πως θα παραστεί και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος να σημειώσω, στο «πηγαδάκι» των γαλάζιων βουλευτών το επιβεβαίωσε. Εκείνο όμως δεν γνώριζαν ήταν  ποιοι θα μιλήσουν. Γιατί άραγε το κρατούν  ως επτασφράγιστο μυστικό;
***
 Το ΕΚΛ ήρθε Αθήνα
Σχεδόν όλο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βρέθηκε από χθες στην Αθήνα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αρκετούς ηγέτες. Ήδη βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου  ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνες, αλλά και ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι, που προέρχεται από το Forza Italia του Μπερλουσκόνι. Παρούσα στο συνέδριο θα είναι και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία επίσης θα έχει τετ α τετ ο πρωθυπουργός στον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου θα λάβει χώρα η σύνοδος. Η παρουσία τόσων ηγετών στην Αθήνα δείχνει πως η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά «απομονωμένη» είναι στο διεθνές στερέωμα, όπως επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ.
***
Εισαγγελική παρέμβαση για την Κακιά Σκάλα
Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Αντωνίου Ελευθεριάνου προκάλεσε το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου λόγω πτώσης βράχων. Ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε παραγγελία να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της επικίνδυνης παρέμβασης στην οδική συγκοινωνία. Συγκεκριμένα θα ελεγχθεί, μεταξύ άλλων, γιατί το ανάχωμα που είχε κατασκευαστεί αποδείχτηκε ανεπαρκές, αν είχε κατασκευαστεί με ατέλειες από την αρχή, καθώς κι αν υπήρχε υποχρέωση να συντηρείται.
Κακιά Σκάλα: Εισαγγελική παρέμβαση μετά την κατολίσθηση
Σας υπενθυμίζω ότι ι νωρίς το πρωί της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου διεκόπη η κυκλοφορία επί της Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, στο ρεύμα προς Αθήνα, λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα. Επί του παρόντος, είναι ανοικτή για τα οχήματα η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Αθήνα. Όπως μου είπε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ευθύνες τότε πέραν των άλλων θα επιβληθούν και πρόστιμα και θα αναζητηθούν και αποζημιώσεις, όπως είχε γίνει, τότε και με τον χιονιά της Αττικής Οδού.
***
Ακάρ: «Αγαπητέ Νίκο χρόνια πολλά»
Πλησιάζει η γιορτή του Αγίου Νικολάου, η γιορτή του Ναυτικού, αλλά και η ονομαστική εορτή του υπουργού Άμυνας. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή ο Χουλουσί Ακάρ μπορεί να δυναμιτίζει κάθε φορά το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μπορεί να εμφανίζεται σκληρός, ή να λέει αυτά που δεν μπορεί να τα πει ο Ερντογάν, αλλά δεν ξεχνά τις ελληνικές γιορτές. Πέρυσι ετοίμασε μια γιορτινή κάρτα. έγραψε πάνω σε αυτήν «αγαπητέ Νίκο» και την έστειλε στον Έλληνα υπουργό Άμυνας ευχόμενος χρόνια πολλά. Τότε ο Ακάρ είχε την εμμονή με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, εφέτος χωρίς να εγκαταλείψει την περυσινή του εμμονή, απέκτησε και άλλες εμμονές. Συγκεκριμένα..
Γενί Σαφάκ: «Σκληρός» ο Ακάρ με τον Παναγιωτόπουλο που έσκυβε αμίλητος για να ακούσει (βίντεο)
Επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι ανοικτή στον διάλογο με την Αθήνα αλλά αυτό δεν συνιστά αδυναμία, ενώ κατηγόρησε την χώρα μας ότι είναι εκείνη που αυξάνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «ακούει τους πολιτικούς εκείνους, οι οποίοι προειδοποιούν» για τις συνέπειες. Είπαμε, θα στείλει και εφέτος ευχετήρια κάρτα, ή θα περιμένει έως τα Χριστούγεννα να ευχηθεί «χρόνια πολλά και ευτυχές το νέο έτος…»
***
Το δώρο που θα λάβουν οι ναυτικοί δόκιμοι
Ανήμερα του Αγίου Νικολάου (που γιορτάζει το Ναυτικό και το Έθνος- όπως λέει το σλόγκαν του Πολεμικού Ναυτικού), οι φοιτητές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων θα λάβουν ένα δώρο. Ο υπουργός Άμυνας θα τους δωρίσει την πρώτη λαμαρίνα που  κόπηκε από τη ναυπήγηση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belh@rra