«Στην Καισαριανή, στον Βύρωνα, στο Παγκράτι και στου Ζωγράφου δραστηριοποιούνται δύο ομάδες ανηλίκων από 11 μέλη η κάθε ομάδα, που κινούνται και μέσα σε σχολικά συγκροτήματα των περιοχών. Στις συμμορίες αυτές που προχωρούν σε κλοπές, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών αλλά και σε επιθέσεις ή συμπλοκές με χρήση αιχμηρών αντικειμένων συμμετέχουν εκτός από Ελληνες και Αλβανοί, Γεωργιανοί αλλά και ανήλικοι υπήκοοι Αιγύπτου. Στα Πατήσια, στον Κολωνό, στα Σεπόλια και στον Αγιο Παντελεήμονα δραστηριοποιούνται τέσσερις συμμορίες ανηλίκων που απαρτίζονται από 10 μέλη περίπου η κάθε ομάδα. Πρόκειται για παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών».

Αυτό είναι το περιεχόμενο εσωτερικού εγγράφου της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής» με τη καταγραφή των 16 πιο «δραστήριων» συμμοριών ανηλίκων (με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 160-180 ατόμων) που δίνουν παρών στην Αττική. Πρόκειται για ομάδες με εγκληματική δραστηριότητα που αυξάνονται καθημερινά και αναμένεται να κλιμακώσουν περαιτέρω τη δράση τους τους επόμενους μήνες και με το νέο σχολικό έτος.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες συλλήψεις ανηλίκων που προχωρούσαν σε επιθέσεις κατά συνομηλίκων τους έχουν γίνει σε Γλυφάδα, Παλλήνη, Αγία Βαρβάρα, Ακρόπολη και Καισαριανή!

Στο κέντρο της Αθήνας

Εντυπωσιακά ωστόσο είναι τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. και για τις συμμορίες ανηλίκων που δρουν στο κέντρο της Αθήνας που κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες. Στην ανάλυση αυτή υπάρχει αναφορά σε έναν «στρατό» 60-70 ανηλίκων που λυμαίνονται την περιοχή και επιτίθενται σε ανυποψίαστους πολίτες. Οπως σημειώνεται, «στην περιοχή Ακροπόλεως, Μοναστηρακίου, Ιερού Βράχου Ακροπόλεως δραστηριοποιούνται πέντε ομάδες ανηλίκων που απαρτίζονται από τουλάχιστον 12 άτομα η καθεμία. Σε αυτές τις συμμορίες δίνουν παρών Ελληνες, Αλβανοί, Γεωργιανοί, Αιγύπτιοι και Πακιστανοί που συμμετέχουν σε κλοπές, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών και σε συμπλοκές με μαχαίρια. Στις αρχές Μαΐου εξαρθρώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών πολυμελείς συμμορίες με τη συμμετοχή 27 νεαρών, κυρίως ανηλίκων, που είχαν διαπράξει 13 ληστείες στην περιοχή της Ακρόπολης σε βάρος πεζών και κατά προτίμηση ανηλίκων και 31 κλοπές κυρίως στην ίδια περιοχή αλλά και σε Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη και Παλαιό Φάληρο. Οπως σημειωνόταν στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., «κατά τη διάπραξη των ληστειών, χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερη σκληρότητα και αφαιρούσαν με χρήση σωματικής βίας και απειλή μαχαιριού, σε όλες τις περιπτώσεις, αντικείμενα από τα θύματά τους».

Επίσης στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι στην Καλλιθέα και στο Μοσχάτο δραστηριοποιούνται τρεις συμμορίες ανηλίκων που η καθεμία διαθέτει περίπου οκτώ μέλη και αποτελείται από ημεδαπούς, Γεωργιανούς και Αλβανούς και με κύριο ενδιαφέρον τις κλοπές, τις ληστείες και τη διακίνηση ναρκωτικών. Σημειώνεται ότι πέρυσι τον Αύγουστο η ΕΛ.ΑΣ. σχημάτισε δικογραφία σε βάρος έξι αλλοδαπών, κυρίως ανηλίκων, για συμμετοχή σε συμμορία που διέπραττε κλοπές από οικίες και αυτοκίνητα στην Καλλιθέα και στην Ακρόπολη.

Ληστείες και ναρκωτικά

Τέλος, στο έγγραφο υπάρχει εκτεταμένη αναφορά σε δύο ομάδες ανηλίκων, με τη συμμετοχή σε καθεμία από αυτές τουλάχιστον επτά Ελλήνων, Αλβανών και Γεωργιανών που δραστηριοποιούνται με κλοπές, ληστείες, αιματηρές συμπλοκές αλλά και διακίνηση ναρκωτικών και οι οποίοι λυμαίνονται τη Δάφνη και την Ηλιούπολη. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2021 συνελήφθησαν τρία από τα μέλη πολυμελούς συμμορίας ανηλίκων που είχαν λάβει μέρος σε πέντε ληστείες σε βάρος εννέα ανηλίκων, ηλικίας 13-16 ετών, με κύριο τομέα δράσης τους αθλητικό χώρο στην Ηλιούπολη. Στην κατοχή τους τότε είχαν βρεθεί και σουγιάδες και πεταλούδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις προαναφερόμενες συμμορίες στο Παγκράτι και στην Καισαριανή παρατηρούνται αντιπαλότητες. Μία από αυτές οδήγησε σε αιματηρή συμπλοκή, στις 17 Ιουνίου 2020, στου Ζωγράφου με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 16χρονου. Σύμφωνα με τη δικογραφία της συμπλοκής, σε αυτή συμμετείχαν πέντε ανήλικοι από την Αλβανία, την Αίγυπτο και τις Φιλιππίνες, όπως και τρεις ενήλικοι. Τέλος, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. «άγουρες» συμμορίες, με τη συμμετοχή κυρίως Ελλήνων και Αλβανών, δίνουν εγκληματικό παρών σε Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Μαρούσι και Χαλάνδρι.

Ενας φόνος τον μήνα και μία πρόκληση σωματικής βλάβης κάθε 20 ώρες

Τα στοιχεία της εγκληματικότητας των ανηλίκων είναι εντυπωσιακά. Το 2021 ανήλικοι σκότωσαν 12 άτομα, κατηγορήθηκαν για 26 βιασμούς (περισσότερους από δύο κάθε μήνα), προκάλεσαν 422 σωματικές βλάβες (περίπου μία ανά 20 ώρες και με αύξηση 14% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) και έχουν προχωρήσει σε 213 εξυβρίσεις ενώ έχουν κατηγορηθεί 118 φορές για απείθεια κυρίως σε αστυνομικούς ελέγχους. Ωστόσο η εγκληματική δράση πολλών ανηλίκων, κυρίως μελών συμμοριών και σε άλλες κρίσιμες μορφές παραβατικότητας, είναι εντυπωσιακή. Τον τελευταίο χρόνο άτομα 7-17 ετών προχώρησαν σε 2.021 κλοπές και διαρρήξεις (περίπου έξι κάθε 24ωρο), σε 24 κλοπές με αρπαγές των θυμάτων και σε 313 ληστείες (περίπου μία ανά 26 ώρες). Ακόμα τον τελευταίο χρόνο 444 φορές ανήλικοι συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών, 335 για παράνομη οπλοκατοχή ή οπλοχρησία. Επίσης 62 ανήλικοι συνελήφθησαν για περιστατικά αθλητικής βίας (έναντι μόλις 15 το 2021) και 127 για ενδοοικογενειακή βία. Συνολικά από τους 5.460 ανηλίκους που συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα εντός του 2021, οι 1.909 προέρχονταν από την Αττική, οι 489 από τη Θεσσαλονίκη, οι 472 από την Πελοπόννησο και οι 464 από τη Δυτική Ελλάδα.