Την απόφαση να άρει την υποχρέωση διδάκτρων έναντι των εκπαιδευτικών του υπηρεσιών πήρε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές και φοιτήτριες του που ξεπερνούν την ηλικία των 70. Η Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, κατόπιν εισήγησης του προέδρου της Οδυσσέα Ζώρα, αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την πλήρη οικονομική απαλλαγή από τις δαπάνες των σπουδών όλων των φοιτητών και φοιτητριών του Ιδρύματος με ηλικίες άνω των 70 ετών.

Αφορμή για την απόφαση αυτή στάθηκε το ηλεκτρονικό μήνυμα  μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Ε.Α.Π. στην ηλικία αυτή,  η οποία εξέφρασε την αντικειμενική δυσκολία ανταπόκρισης των υπερήλικων φοιτητών στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο Ίδρυμα.

Έτσι, σε συνέχεια αυτού, ο  κ. Ζώρας συναντήθηκε δια ζώσης στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Πάτρα με την ίδια φοιτήτρια, όπου και τελικά της ανακοίνωσε την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής για το θέμα.

Το κίνητρο

«Η ανάγκη για την προσωπική μου εξέλιξη εμφανίστηκε ακριβώς την στιγμή που ανακάλυψα ότι είχα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μου ως εργαζόμενη, ως μητέρα αλλά και ως γιαγιά» ανέφερε η ίδια σε δηλώσεις της στην εφημερίδα που εκδίδει το πανεπιστήμιο. «Ήταν μια στιγμή που οι σπουδές και η δυνατότητα φοίτησης σε ένα πανεπιστήμιο σαν το ΕΑΠ μου έδωσαν ένα κίνητρο να συνεχίσω να είμαι ενεργή πολίτης και δημιουργικός άνθρωπος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ανακοίνωσε επίσημα το πανεπιστήμιο «αναγνωρίζοντας ότι η τρίτη ηλικία αποτελεί ένα ιδιαίτερης σημασίας, ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, το οποίο απαιτεί φροντίδα αλλά και υποστηρικτικούς μηχανισμούς, αποφάσισε να συμβάλλει κοινωνικά στο πλαίσιο αυτό, καλύπτοντας και εξασφαλίζοντας την μαθησιακή υποστήριξη των ατόμων που την επιζητούν».