Τα κτίρια καταναλώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο ενέργειας, από οποιονδήποτε άλλον κλάδο της οικονομίας. Κατά συνέπεια έχουν και το μεγαλύτερο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας. Και στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου να ξεπερνούν κάθε μέρα τα ρεκόρ της προηγούμενης, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δίνει την απάντηση για τον περιορισμό του κόστους θέρμανσης-ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών, τα οποία στην Ελλάδα, σε ποσοστό 80%, ξοδεύουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Διόλου τυχαίο καθώς το 66,83% των κτιρίων είναι ενεργειακά «σουρωτήρια»(κατηγορία Ε-Η) ενώ μόλις το 6,36% κατατάσσονται στις ενεργειακές κατηγορίες Α και Β.

Το νέο «Εξοικονομώ» δίνει τα εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Σύμφωνα με τον Οδηγό του προγράμματος, ο οποίος δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα υποδέχεται από τις 13 Δεκεμβρίου τις αιτήσεις για μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα και αφού ολοκληρωθεί αυτός ο πρώτος κύκλος, την τρίτη εργάσιμη ημέρα θα επιτραπεί η υποβολή αιτήσεων και για τις πολυκατοικίες. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο 50 ημερών για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεών τους.

Οσο για τις επιδοτήσεις, κινούνται από 40% έως 75%, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του νοικοκυριού και αφορούν τον επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων. Για το υπόλοιπο ποσοστό υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου. Ειδικά για αιτήσεις πολυκατοικιών, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση 10%.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί