Ξεκίνησε η απογραφή 2021, καθώς από την Κυριακή οι περίπου 60.000 απογραφείς άρχισαν να τοποθετούν σε κάθε οικία ή διαμέρισμα από έναν φάκελο με τον μοναδικό κωδικό για την αυτοαπογραφή των ενοίκων. Η 22η Απογραφή Πληθυσμού και Κτιρίων, που έρχεται με αλλαγές λόγω κοροναϊού, έχει ήδη προχωρήσει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά και σε άλλες αντίστοιχες δομές. Η πανδημία, άλλωστε, δεν ανέστειλε τη διαδικασία, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία), οι οποίες θα πραγματοποιήσουν την απογραφή εντός του 2022 με έτος αναφοράς το 2021. Η χώρα μας, μάλιστα, είναι από αυτές που συνεχίζει την παραδοσιακή απογραφή ανά δεκαετία σε ολόκληρο τον πληθυσμό, όταν άλλα κράτη διεξάγουν μικρότερες ετήσιες έρευνες πληθυσμού, με βάση διοικητικά δεδομένα.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του γραφείου προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Απόστολος Κασάπης, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Ελλάδα, καθώς από το 2023, βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού, θα πρέπει να δίνει απογραφικά στοιχεία για τον πληθυσμό και τα χαρακτηριστικά του ετησίως. «Αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ενδεχομένως αυτή να είναι και η τελευταία απογραφή που γίνεται με τον παραδοσιακό αυτόν τρόπο».

Ψηφιακά

Την Πέμπτη, πάντως, αναμένεται να «ανοίξει» η ειδική εφαρμογή της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 στην ψηφιακή πύλη https://www.gov.gr, όπου ο εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού θα πρέπει να μπει έως τις 26 Νοεμβρίου με τον κωδικό που θα του παραδώσει ο απογραφέας και να απαντήσει στα ερωτηματολόγια, με ημερομηνία αναφοράς την 22α Οκτωβρίου. Το διάστημα αυτό, οι απογραφείς θα λειτουργούν επικουρικά στους πολίτες που θα απογραφούν ηλεκτρονικά, για τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της ψηφιακής αυτοαπογραφής. «Στόχος μας είναι ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός της επαφής πολιτών και απογραφέων», σημειώνει ο Απόστολος Κασάπης.

Από την επόμενη κιόλας μέρα και έως τα μέσα Δεκεμβρίου, οι απογραφείς θα ξεκινήσουν τη διαδικασία πόρτα-πόρτα για εκείνους τους πολίτες που δεν κατάφεραν να απογραφούν. Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους όλοι οι απογραφείς της Ελληνικής Στατικής Αρχής φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αρχή έλαβε υπερδιπλάσιο αριθμό αιτήσεων για απογραφείς, συνολικά 140.000. «Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εκπαιδεύσεις. Κάποιοι από τους απογραφείς για διάφορους λόγους αποχωρούν, οπότε αναλαμβάνουν οι επιλαχόντες».

ΟΤΑ: «Σύμμαχοι» στο μεγάλο έργο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής – το μεγαλύτερο κρατικό πρότζεκτ σε καιρό ειρήνης – είναι και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δήμοι και περιφέρειες έχουν ξεκινήσει τον δικό τους… αγώνα, προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για τη χρησιμότητα της απογραφής. Με ενημερωτικά δελτία αλλά και μηνύματα οι τοπικές Αρχές καλούν τους κατοίκους να απογραφούν.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η απογραφή πληθυσμού, κατοικιών και κτιρίων είναι μια εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη διαδικασία, στην οποία οφείλουν όλοι να συμμετάσχουν. «Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τον πληθυσμό διαμορφώνονται οι πόροι που λαμβάνει ο δήμος από τα κρατικά κονδύλια, χαράσσονται πολιτικές για υποδομές και υπηρεσίες, ενώ με πληθυσμιακά επίσης κριτήρια, εντάσσονται οι δήμοι σε σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ κ.ά.), προκειμένου να υλοποιηθούν έργα και παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν τις πόλεις. Θα ήθελα να καλέσω τους Πειραιώτες να συμμετάσχουν στην απογραφή, που φέτος λόγω της πανδημίας γίνεται με μια απλή διαδικασία, ηλεκτρονικά. Στηρίζουμε την πόλη μας, συμμετέχουμε στην απογραφή, συνδιαμορφώνουμε το μέλλον του Πειραιά», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Τα πρώτα δεδομένα, με βασικότερο τον αριθμό του πληθυσμού της χώρας, θα είναι σε θέση η Ελληνική Στατιστική Αρχή να δημοσιεύσει το πρώτο τρίμηνο του 2022. «Για την έκδοση των ποιοτικών χαρακτηριστικών θα χρειαστεί περίπου ένα έτος. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να ελέγξουμε για διπλοαπογραφές».