Η ανάπτυξη των σιδηρόδρομων, η ηλεκτροκίνηση και τα logistics βρίσκονται στον πυρήνα των έργων για την επόμενη 15ετία, όπως είπε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στην τοποθέτηση του στο συνέδριο του Economist. Μπροστά στις τεράστιες προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις σε τομείς όπου η Ελλάδα παρουσιάζει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως τα logistics, οι πολυμορφικές (intermodal) μεταφορές, η διασυνδεσιμότητα (interconnectivity).

Οπως εκτίμησε, η Ελλάδα εξελίσσεται στο μεγαλύτερο hub της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και ανέπτυξε τους δύο πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στο ολοκληρωμένο πακέτο έργων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ξεμπλοκάρει εμβληματικά έργα, τα οποία επί χρόνια παρέμεναν κολλημένα στη δίνη περίπλοκων προβλημάτων: Το Μετρό Θεσσαλονίκης, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τον ΒΟΑΚ, το Πάτρα-Πύργος, την ολοκλήρωση του νότιου τμήματος του Ε65.

Παράλληλα, όπως σημείωσε η κυβέρνηση προχωρά και σε νέα έργα: Τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, το βόρειο τμήμα του Ε65 και τη νέα Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης (το γνωστό Flyover), ενώ γίνονται παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα για την οδική ασφάλεια. Επίσης, προχωρά σε αλλαγές στον νόμο 4412 για τα δημόσια έργα, ώστε αυτά να προχωρούν με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ακόμη στην ανάπτυξη των συνδυαστικών μεταφορών και την αναβάθμιση της Ελλάδας στο χώρο των logistics. Επισήμανε ότι η ταχεία διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης και Αλεξανδρούπολης – Μαύρης Θάλασσας, μπορεί να αναβαθμίσει στρατηγικά όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία της διασύνδεσης του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία οδό, ενός έργου ύψους 70 εκ. ευρώ, το οποίο θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες συνδυασμένων μεταφορών, αλλά και τη συνολική ανταγωνιστικότητα του Λιμένα της συμπρωτεύουσας.

Παράλληλα, με στόχο την ανάπτυξη και βέλτιστη αξιοποίηση του λιμένα της Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με το έργο της επέκτασης του 6ου Προβλήτα του Λιμένα, προϋπολογισμού 180 εκ. ευρώ, που θα αναδείξει το λιμάνι σε νέο μεταφορικό κόμβο για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Βαλκανική.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία αξιοποίησης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών που περιλαμβάνει έργα για την ασφάλεια του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης και των εναέριων λειτουργιών, καθώς και την αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης.

Ο κ. Καραμανλής κατέληξε πως «τα έργα της επόμενης 15ετιας έχουν να κάνουν πρωτίστως με την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων, την ηλεκτροκίνηση και τον χώρο των logistics».