Η αστυνομία της Σκοτίας επιβεβαίωσε ότι ένας ύποπτος που πυροβολήθηκε από τους ένοπλους αστυνομικούς στο κέντρο της Γλασκώβης είναι νεκρός ενώ έχει τραυματιστεί ένας αστυνομικός, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.

Το περιστατικό φαίνεται να έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Park Inn Hotel, στην οδό West George Street.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, όπως το BBC, την Telegraph και τον Guardian, δύο άνθρωποι φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πέντε ακόμα πολίτες έχουν τραυματιστεί.

Σε ανακοίνωση της αστυνομίας εκ μέρους του υπαρχηγού της, Στιβ Τζόνσον, αναφέρεται ότι επρόκειτο «για περιστατικό που περιορίστηκε και το ευρύτερο κοινό δεν βρίσκεται σε κίνδυνο», ενώ επιβεβαιώνεται ότι ένας άνδρας πυροβολήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν στο σημείο και ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Αναφέρεται ακόμη ότι το σημείο (Γουέστ Τζορτζ Στριτ) παραμένει κλειστό και έχουν μεταβεί εκεί υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, ζητώντας από τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή.

Σε μήνυμά του στο twitter ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εκφράζει τη θλίψη του για το συμβάν και τη συμπαράστασή του στα θύματα και στις οικογένειές τους.

Επίσης σε μήνυμά της η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, χαρακτηρίζει το περιστατικό φρικτό και στρέφει τις σκέψεις της προς όσους ενεπλάκησαν, ενώ επισημαίνει ότι ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, κάνει λόγο για «βαθιά ανησυχητικά νέα» από τη Γλασκώβη, ζητά από τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας και εκφράζει την στήριξή της στις υπηρεσίες αντιμετώπισης του έκτακτου περιστατικού.

Τα πιθανά κίνητρα

Ο εμπειρογνώμονας για τρομοκρατικά γεγονότα και πρώην αστυνομικός David Low δήλωσε στο BBC: «Έφερε ένα θανατηφόρο όπλο, ένα μαχαίρι είναι ένα θανατηφόρο όπλο, οπότε είδαμε και ένοπλη απάντηση από την Αστυνομία, το οποίο ήταν και αυτό που αναμενόταν για να αντιμετωπιστεί το περιστατικό

»Φαίνεται ότι ο ύποπτος δολοφονήθηκε, οπότε προφανώς δεν θα υπάρξουν συνεντεύξεις, οπότε θα αναζητήσουν τυχόν εγκληματολογικά αποδεικτικά στοιχεία στη σκηνή που είναι σημαντικά, να προσδιορίσουν ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, να διεξαχθούν έρευνες στον χώρο και να βρεθούν πιθανά κίνητρα.

»Θα μπορούσαν να υπάρξουν ορισμένα κίνητρα για αυτό. Προφανώς μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι τρομοκρατικό περιστατικό επειδή είχαμε ένα πρόσφατο τραγικό συμβάν στο, αλλά μπορεί να μην είναι. Θα μπορούσε να είναι μια εσωτερική διαμάχη, κάποιος που έχει ψυχικά νοσήματα» ανέφερε.