Οι δυνάμεις του Χαφτάρ στη Λιβύη αντιμετωπίζουν ισχυρές πιέσεις από τα στρατεύματα του Σάρατζ ο οποίος διαθέτει την καταλυτική βοήθεια των τουρκικών δυνάμεων που έχει αποστείλει ο Ερντογάν.

Παρά τη ρωσική βοήθεια και την συνεχή κατάρριψη τουρκικών drones, ο εναέριος χώρος της Λιβύης αποτελεί επικίνδυνο πεδίο επιχειρήσεων για τις αεροπορικές δυνάμεις που μάχονται στο πλευρό του Χαφτάρ.

Μεγαλύτερο κίνδυνο αποτελούν οι τουρκικές φρεγάτες που περιπολούν στα ανοιχτά της Λιβύης οι οποίες είναι οπλισμένες με σύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα.

Οι εικόνες τουρκικών πυραύλων στα χωράφια της Λιβύης αποτελούν απόδειξη των παραπάνω. Στη φωτογραφία βλέπουμε τα συντρίμμια ενός αντιαεροπορικού πυραύλου RIM-66E Standard (γνωστός και ως Standard SM-1MR) τον οποίος διαθέτουν οι τουρκικές φρεγάτες κλάσης O.H Perry.

Για να γλιτώσουν τη -σχεδόν βέβαιη- κατάρριψη οι πιλότοι του Χαφτάρ εφαρμόζουν την κλασική μέθοδο αποφυγής των αντιαεροπορικών πυρών. Πετούν όσο πιο χαμηλά μπορούν!

Πλάνα από το πιλοτήριο ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου Mi-24P αποδεικνύουν τις ιδιαίτερα χαμηλές πτήσεις που πραγματοποιεί η Πολεμική Αεροπορία του Στρατάρχη Χάφταρ για να περάσει κάτω από τη «μύτη» των τουρκικών ραντάρ.

Και όλα αυτά την ώρα που Ρωσία και Γαλλία ετοιμάζονται να αλλάξουν τα δεδομένα
Μια νέα «συμμαχία» Ρωσίας-Γαλλίας φαίνεται πως είναι στα σκαριά στη Λιβύη, κίνηση που φαίνεται πως διακόπτει τα σχέδια της Άγκυρας για συμφωνία με την Μόσχα, που θα της επέτρεπε να αναλάβει τον έλεγχο της Σύρτης. Αυτό ανέφερε πολιτική πηγή της Λιβύης.

«Φαίνεται ότι η Γαλλία έχει αρχίσει να ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία εναντίον της Τουρκίας, και στην πραγματικότητα, είναι ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε η πηγή στο The Arab Weekly.

Η πηγή, η οποία μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εξήγησε ότι «οι Ρώσοι και οι Γάλλοι αναγνωρίζουν την σημασία της Σύρτης. Και οι δύο θέλουν το λιμάνι και τη βάση της Αλ-Καρντάμπια. »

Παρατηρητές συνέδεσαν την αναβολή μιας προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία από τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σογκού και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και μια δήλωση που εξέδωσε η γαλλική Προεδρία την Κυριακή, επικρίνοντας έντονα την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη. Ο χρόνος και των δύο εξελίξεων -πάντα κατά τους παρατηρητές αυτούς- μπορεί να δείχνει ότι υπήρξε συντονισμός της τελευταίας στιγμής μεταξύ Μόσχας και Παρισιού.