Ο Νέος Κορονοΐος Covid-19 που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά το 2019 στην πόλη Γιουχάν της Κίνας, προέρχεται από τα ζώα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η μετάδοση του ιού γίνεται δια σταγονιδίων (βήχας, φτέρνισμα, καταρροή) αλλά και δια μέσου μολυσμένων επιφανειών αφού μετά αγγίξουμε με τα χέρια μας το στόμα, τη μύτη και τα μάτια μας.

Τα άτομα τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της λοίμωξης από τον Covid-19 είναι οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες ή ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε αυτούς τους ανθρώπους ανήκουν οι ηλικιωμένοι καθώς και τα άτομα με υποκείμενο νόσημα όπως οι πνευμονοπαθείς, οι καρδιοπαθείς, τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και γενικά οι ασθενείς που για διάφορους λόγους εμφανίζουν ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Τα κύρια συμπτώματα στην πλειονότητα των ασθενών είναι ο πυρετός και ο βήχας, τα οποία είναι και τα πιο συχνά ενώ μπορεί να συνοδεύονται και από μυαλγίες, καταβολή δυνάμεων, διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης αλλά και από πιο σοβαρά συμπτώματα όπως η δύσπνοια, δηλαδή η δυσκολία στην αναπνοή.

Η νόσος συνήθως έχει καλή πορεία στην πλειονότητα των ασθενών, αλλά μπορεί να εμφανίζει και επιπλοκές με πιο σοβαρή την αμφοτερόπλευρη ιογενή πνευμονία από Covid-19, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο της οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, τη σήψη, την πολυοργανική ανεπάρκεια και τον θάνατο.
Τα παραπάνω ευτυχώς συμβαίνουν σπάνια, και συνήθως αφορούν άτομα άνω των 65 ετών με προβλήματα υγείας.

Τα κυριότερα μέτρα προστασίας από τον Covid-19 είναι τα παρακάτω:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό, με αλκοολούχο διάλυμα
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο
  • Εάν εμφανίζουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχα, πυρετό, καταρροή , πονόλαιμο) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση
  • Επί επιδείνωσης των συμπτωμάτων (υψηλός πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή) επικοινωνούμε με τον θεράποντα ιατρό μας
  • Αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού
  • Αποφεύγουμε τα ταξίδια και τον συχνοτισμό
  • Δεν προσερχόμαστε στον ιατρό ή σε μονάδα υγείας, σε περίπτωση ήπιων συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού
  • Αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, σε εργαστηριακό έλεγχο για λοίμωξη από Covid-19 υποβάλλονται:

  • Οι ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία ή νοσηλεύονται
  • Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων που εκδήλωσαν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
  • Ηλικιωμένοι ή άτομα με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο που εκδήλωσαν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού

Η λοίμωξη από Covid-19 που είναι κυρίως ένας αναπνευστικός ιός, γεννά αρκετές ανησυχίες και ερωτήματα στους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) και Βρογχικό Άσθμα, διότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς μπορούν εύκολα να απορυθμιστούν. Βασικό μέτρο προστασίας, ειδικά για τους συγκεκριμένους αρρώστους αποτελεί η όσο το δυνατόν καλύτερη ρύθμιση της νόσου τους από τον ειδικό Πνευμονολόγο και η επικοινωνία με τον ιατρό επί εμφανίσεως συμπτωμάτων λοίμωξης.

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε με όλη μας τη δύναμη, ότι ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από το νέο Κορονοΐό προς το παρόν δεν υπάρχει. Όλα τα θεραπευτικά μέτρα που εφαρμόζουμε είναι συμπτωματικά και στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα παραπάνω καθιστούν θεμελιώδους σημασίας την πρόληψη μετάδοσης και την προστασία των ευπαθών ομάδων, εφαρμόζοντας σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και παράλληλα επιδεικνύοντας αυξημένη ατομική ευθύνη, τηρώντας ευλαβικά τις οδηγίες της πολιτείας, ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΠΙΤΙ.

 

Dr. Γεώργιος Ι. Τασόπουλος MD,PhD, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος