Μέτρα για τον περιορισμό της ταυτόχρονης παρουσίας πολλών βουλευτών στο νομοθετικό έργο της Βουλής, αλλά και των επισκέψεων σε κτίρια της Βουλής και γραφεία βουλευτών, αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου του σώματος Κων. Τασούλα.

Συγκεκριμένα, από εδώ και πέρα, η Βουλή και οι βουλευτές δεν θα δέχονται επισκέπτες, ούτε συλλογικά όπως ήδη ισχύει, αλλά ούτε και ατομικά.

Το μέτρο αφορά όλα τα κτίρια της Βουλής, καθώς και τα γραφεία κομμάτων και βουλευτών.

Τασούλας: Δεν πάμε γυρεύοντας

Όπως είπε ο κ. Τασούλας, ενημερώνοντας σχετικά τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, το μέτρο θα ισχύει «μέχρι να περάσει η μπόρα. Το σύνθημά μας πρέπει να είναι «δεν πάμε γυρεύοντας»»  είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αναβάλλονται οι όποιες αποστολές βουλευτών στο εξωτερικό.

Για το νομοθετικό έργο στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Τασούλας είπε ότι θα εφαρμοστεί το άρθρο 107 του Κανονισμού για την «οργανωμένη συζήτηση» των νομοσχεδίων.

Βάσει του άρθρου αυτού θα ομιλούν μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί, οι εισηγητές των κομμάτων και από ένας ή δύο βουλευτές από κάθε κόμμα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συγκεντρώνονται πάνω από 20-25 βουλευτές ανά συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής.

Όσο για τις μόνιμες επιτροπές, στις οποίες πραγματοποιείται η επεξεργασία των νομοσχεδίων (προτού αυτά εισαχθούν για συζήτηση στην ολομέλεια), οι φορείς που θα καλούνται να εκφέρουν γνώμη δεν θα ξεπερνούν τους έξι.

Σε πρόσφατο νομοσχέδιο, οι προσκληθέντες φορείς έφτασαν τους 40, ενώ αρκετοί εξ αυτών εκπροσωπήθηκαν από δύο πρόσωπα έκαστος. Σημειώνεται ότι οι φορείς έχουν πάντα τη δυνατότητα να καταθέτουν υπόμνημα με τις θέσεις τους, χωρίς τη φυσική παρουσία εκπροσώπων τους.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Τασούλας, εξετάζεται το μέτρο του περιορισμού του αριθμού των συνεδριάσεων των επιτροπών που επεξεργάζονται νομοσχέδια, ενώ μπαίνει «stop» στις συνεδριάσεις των μη νομοθετικών επιτροπών.

Τέλος, ο κ. Τασούλας ενημέρωσε ότι το σύνολο των χώρων του Κοινοβουλίου θα απολυμανθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι θέσεις των κομμάτων

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη συμφωνία τους με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού εξέφρασαν στη Διάσκεψη των Προέδρων οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.

Φέρονται δε, να πρότειναν ακόμα δραστικότερα μέτρα όπως η λειτουργία της Βουλής στη βάση των θερινών τμημάτων, στα οποία μετέχουν 100 βουλευτές έναντι 300 στην ολομέλεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την πλήρη λειτουργία της Βουλής, προκειμένου να περάσει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Την αντίθεσή του κατέθεσε στη Διάσκεψη των Προέδρων ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

«Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται ακάθεκτο, ενώ ετοιμάζεται να φέρει την επόμενη εβδομάδα και το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, που θα μας βρει αντίθετους»,  τόνισε ο κ. Παφίλης.

«Εμείς προτείναμε μία συνεδρίαση -το πολύ- την εβδομάδα ώστε να προφυλαχθούν τόσο οι βουλευτές όσο και οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Επισήμανε τέλος, ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Διάσκεψη των Προέδρων είναι σε βάρος των μικρότερων κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς οι βουλευτές της είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν όλες τις συνεδριάσεις της Βουλής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή του νομοθετικού έργου της, καθ’ όλη την εβδομάδα.

Η ανακοίνωση της Βουλής για τα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού

Η Βουλή των Ελλήνων, μέσω της ειδικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Κάλυψης, έχει λάβει σειρά μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) αλλά και τα αντίστοιχα μέτρα που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα εθνικά ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Στόχος των μέτρων είναι ο περιορισμός διάδοσης του ιού και ο έγκαιρος εντοπισμός τυχόν ύποπτων κρουσμάτων εντός του Κοινοβουλίου, ώστε να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του νευραλγικού αυτού οργανισμού, και κυρίως η απρόσκοπτη συνέχιση του κοινοβουλευτικού έργου.

Προτεραιότητα έχει δοθεί στην ενημέρωση για τα μέτρα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας όλων των χώρων της Βουλής. Φυλλάδια ενημέρωσης για την προσωπική υγιεινή έχουν σταλεί μέσω email σε όλους τους υπαλλήλους και έχουν αναρτηθεί σε πολλά σημεία του Κοινοβουλίου. Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή για εντατικοποίηση της καθαριότητας σε όλους τους χώρους της Βουλής.

Από την Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020, λειτουργεί ένα νέο -πλήρως εξοπλισμένο- εξεταστήριο για άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα, ως χώρος διαλογής περιστατικών, στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου της Βουλής.

Έγινε δραστικός περιορισμός (Βουλευτές, Κυβέρνηση, Κρατικοί Λειτουργοί, προσκεκλημένοι) στην ΡΙΗ΄ συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2020, με αντικείμενο την ορκωμοσία της εκλεγείσης Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται στη Βουλή στους απολύτως απαραίτητους (Βουλευτές, εργαζομένους, κοινοβουλευτικούς συντάκτες) αναστέλλεται η είσοδος επισκεπτών σε Γραφεία Κοινοβουλευτικών Ομάδων, Γραφεία Βουλευτών, Υπηρεσίες, Αναγνωστήριο Βιβλιοθήκης κλπ, τόσο στο Μέγαρο της Βουλής όσο και στα περιφερειακά κτίρια αυτής. Αναστέλλεται η λειτουργία χώρων μεγάλης σχετικά συνάθροισης ατόμων (αναγνωστήρια των Βιβλιοθηκών της Βουλής, τμήμα εργασιακού αθλητισμού, επιμορφωτικά προγράμματα). Επίσης ζητείται από τους βουλευτές να αναστείλουν την υποδοχή κοινού στα πολιτικά τους γραφεία στην Αθήνα ή στις επαρχίες και να επικοινωνούν με τους πολίτες τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικό τρόπο.

Όσον αφορά τις διεθνείς κοινοβουλευτικές δραστηριότητες, αποφασίστηκε η μη πραγματοποίηση επίσημων αποστολών προς ή από πληττόμενες χώρες καθώς και η αναβολή όσων δεν κρίθηκαν υψηλής σπουδαιότητας.

Αποφασίστηκε περιορισμός των εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες εντός του Κοινοβουλίου και αναστολή όλων των εκδηλώσεων του Ιδρύματος της Βουλής και της Βιβλιοθήκης. Αναστέλλεται η λειτουργία του Αναγνωστηρίου και η είσοδος επισκεπτών σε Κοινοβουλευτικές Ομάδες και βουλευτές.

Εφαρμόστηκε η απόφαση αναστολής λειτουργίας του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Βουλής για 14 ημέρες και αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του τμήματος εργασιακού αθλητισμού μέχρι νεωτέρας.

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε, σήμερα, 12 Μαρτίου 2020, την προσαρμογή του νομοθετικού έργου στην ανάγκη αποφυγής ταυτόχρονης παρουσίας πολλών βουλευτών στο βουλευτήριο. Όσον αφορά τις Επιτροπές, κατά προτεραιότητα θα συνεδριάζουν οι Διαρκείς Επιτροπές και αναστέλλονται οι συνεδριάσεις των Ειδικών Μόνιμων Επιτροπών. Κατ’ εξαίρεση, συνεχίζεται η προβλεπόμενη από τον Κανονισμό, ακρόαση φορέων για την επεξεργασία των νομοσχεδίων, με περιορισμό των προσκεκλημένων ανά Επιτροπή.

Σχετικά με τη λειτουργία της Ολομέλειας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιείται οργανωμένη συζήτηση των νομοσχεδίων, όπου θα τοποθετούνται αποκλειστικά οι Εισηγητές, οι Ειδικοί Αγορητές, οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, ένας ή ελάχιστοι ομιλητές από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι Υπουργοί, και εφόσον το επιθυμούν, ο Πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, στο μισό του προβλεπόμενου, από τον Κανονισμό, χρόνου.

Οι ονομαστικές ψηφοφορίες θα διεξάγονται με το τεκμήριο της πλειοψηφίας και εφόσον προκύψει ζήτημα χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος, οι Βουλευτές θα προσέρχονται σταδιακά στην αίθουσα για την αποφυγή συνωστισμού. Δεκτές θα γίνονται και οι επιστολικές ψήφοι.

Ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος θα διεξάγεται κανονικά διότι δεν απαιτεί την ταυτόχρονη παρουσία μεγάλου αριθμού Βουλευτών στην Ολομέλεια. Ζητείται όμως η, όσο το δυνατόν, ηλεκτρονική κατάθεση των Μέσων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και όχι η κατάθεσή τους με φυσική παρουσία στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Σχετικά με τις Διοικητικές Υπηρεσίες, προετοιμάζεται ο σχεδιασμός της παροχής υπηρεσιών μέσω τήλε-εργασίας ή/ και με λειτουργικά μειωμένο προσωπικό. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την προστασία του προσωπικού που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Εφαρμόζεται και στη Βουλή το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού, για γονείς τέκνων έως 15 ετών.

Απολύμανση των χώρων του Μεγάρου της Βουλής και των περιφερειακών κτιρίων.

Τέλος, άτομα που, παρά τις οδηγίες, εμφανίζονται με συμπτώματα αναπνευστικού ή πυρετό στην Βουλή, θα ζητείται να αποχωρήσουν και η εξέταση τους θα γίνεται μόνο με την τηλεφωνική λήψη του ιστορικού. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από την Δευτέρα 16 Μαρτίου.