Την κινητοποίηση των υπερμάχων για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητά με νέα ανάρτησή της Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφορικά με την υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος -σύμφωνα με τα λεγόμενά της- βιώνει απάνθρωπη συμπεριφορά και βασανιστήρια.

Παράλληλα, όπως καταγγέλλει η ίδια δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί του για περισσότερες από 60 ώρες, αν και μετέβη στο Παρίσι, όπου εκδόθηκε από την Ελλάδα ο Mr. Bitcoin.

Η κ. Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει ωμή και κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα τόσο των δικηγόρων, όσο και των κρατουμένων.

Με ανάρτησή της στο Facebook η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρει πως ο Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος διανύει την 37η ημέρα της απεργίας πείνας, μεταφέρθηκε βίαια από το νοσοκομείο στην Αθήνα την Πέμπτη, αφού του απαγορεύθηκε να επικοινωνήσει μαζί της.

Η ίδια ανέφερε πως ενημερώθηκε από τη γιατρό του, τρεις ώρες αργότερα, όταν την κάλεσε για να συναντηθεί με τον πελάτη της.

Όπως πρόσθεσε, η γιατρός περιέγραψε ένα σκηνικό τρόμου με αστυνομικούς και ένοπλους άνδρες, οι οποίοι διέταξαν τους γιατρούς να υπογράψουν για το εξιτήριο από το νοσοκομείο, αν και ο Αλεξάντερ Βίνικ που εξαιρετικά αδύναμος.

Παράλληλα, η κ. Κωνσταντοπούλου επισημαίνει πως ο Βίνικ δεν κατηγορείται για οποιοδήποτε βίαιο έγκλημα που θα «δικαιολογούσε» αυτήν την υπερβολική ένοπλη αστυνομική παρουσία, ούτε αντιμετωπίζει καμία κατηγορία στην Ελλάδα.

Από την Ελλάδα στη Γαλλία ο Αλεξάντερ Βίνικ

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη η υπόθεση μετατράπηκε σε θρίλερ, καθώς η δικηγόρος του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατήγγειλε αρχικά ότι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον πελάτη της.

Αργότερα, η ίδια ενημέρωσε ότι αστυνομικοί πήραν τον Βίνικ από το νοσοκομείο όπου βρισκόταν καθώς πραγματοποιεί πάνω από 30 ημέρες, απεργία πείνας.

«Ο Αλεξάντερ απήχθη, χωρίς να υπάρχει ούτε η απόφαση του ΣτΕ, που από μόνη της ΔΕΝ είναι εκτελεστή», κατήγγειλε, ενώ σημείωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωνε άγνοια για το πού βρίσκεται ο Ρώσος πολίτης.

Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, η κ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε ότι ο Βίνικ βρισκόταν στο νοσοκομείο Hotel Dieu στο Παρίσι, κάτι που έμαθε από Γαλλίδα δικηγόρο διότι «οι ελληνικές αρχές κρύβονται και παριστάνουν τις ανήξερες».

Συνοψίζοντας όλα όσα συνέβησαν την Πέμπτη, η κ. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε «απαγωγή» του Βίνικ από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

  • Του απαγόρευσαν κάθε επικοινωνία από τις 9.30 το πρωί
  • Τον πήραν από το Νοσοκομείο στις 13.30, δηλαδή 2,5 ώρες πριν την καθαρογραφή της απόφασης
  • Χωρίς να ξέρει τι συμβαίνει τον έβαλαν σε αυτοκίνητο, χωρίς να του πουν πού πάει
  • Άρχισε να βλέπει πινακίδες αεροδρομίου κ κατάλαβε ότι τον πάνε στο αεροδρόμιο, χωρίς να ξέρει πού
  • Στο αεροδρόμιο είδε Γάλλους αστυνομικούς και μπαίνοντας στο αεροπλάνο κατάλαβε ότι τον πάνε στη Γαλλία
  • Δεν υπήρξε ούτε Εισαγγελέας ούτε διερμηνέας ούτε ενημέρωσή του για τίποτε