Δύο μετασεισμοί ακολούθησαν τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, ταρακουνώντας όλη την Κρήτη.

Συγκεκριμένα, δέκα λεπτά μετά τον σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησε ένας μετασεισμός έντασης 3,3 Ρίχτερ ενώ στη 1 παρά δέκα μετά τα μεσάνυχτα στο ίδιο σημείο καταγράφηκε νέος σεισμός έντασης 2,9 Ρίχτερ.

Η δόνηση, που έγινε αισθητή σε όλο το νησί αλλά και στη Ρόδο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στις 11:58 το βράδυ, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 128 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου και 28 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παλαίκαστρου Σητείας.

Η αρχική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου έκανε λόγο για σεισμό της τάξεως των 5,6 ρίχτερ, ωστόσο λίγα λεπτά τον έδωσε στα 5,4 ρίχτερ.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό γεωδυναμικό Ινστιτούτο USGS  έδωσε το ίδιο επίκεντρο του σεισμού αλλά με εστιακό βάθος τα 57,3 χιλιόμετρα και μέγεθος ίδιο με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο δηλ. 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Αν και η δόνηση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στα ανατολικά τμήματα του νησιού δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές, όπως ανέφερε στο neakriti.gr ο Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Λαγουδάκης.

Ευ. Λέκκας στο in.gr: Μεμονωμένο, ανεξάρτητο γεγονός ο σεισμός στην Κρήτη

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε για τον σεισμό που ταρακούνησε την Κρήτη, το βράδυ της Τρίτης, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στο in.gr, δήλωσε πως ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Κάρπαθο και τη Σητεία, στην ανατολική Κρήτη, ωστόσο δεν μέχρι στιγμής δεν έχουμε αναφορές για ζημιές.

Όπως εκτίμησε ο κ. Λέκκας, η σεισμική δόνηση «είναι τελείως ανεξάρτητη από τους σεισμούς που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο νησί». Εξηγώντας την εκτίμηση αυτή, τόνισε προκύπτει από το γεγονός ότι είναι σεισμός βάθους, ενώ στην Παλαιοχώρα ήταν σεισμός επιφάνειας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως ήταν ο κύριος σεισμός, γιατί οι σεισμοί βάθους έχουν το χαρακτηριστικό να μην έχουν μετασεισμική ακολουθία ή μεγαλύτερους σεισμούς.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως το φαινόμενο παρακολουθείται.

Γ. Παπαδόπουλος στο in.gr: Δεν ξέρουμε αν ο σεισμός στην Κρήτη ήταν ο κύριος

Παράλληλα, μιλώντας στο in.gr ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε πως ο σεισμός έγινε στις 23:58 και είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται 40 χλμ δυτικά από την Κάσο, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.

Ερωτηθείς αν είναι ο κύριος σεισμός, τόνισε πως «δεν ξέρουμε ακόμη αν πρόκειται για την κύρια σεισμική δόνηση. Εχει επακολουθήσει ένας μετασεισμός με μέγεθος 3,4 Ρίχτερ».

Οπως είπε, «όταν γίνονται στη γειτονιά μας δύο μεγάλοι σεισμοί, όπως ήταν της Αλβανίας και των Αντικυθήρων, τότε πιθανώς να αποσταθεροποιείται το σύστημα στην ευρύτερη περιοχή. Νομίζω ότι αυτό εν μέρει το βλέπουμε τώρα, παρ’ ότι δεν έχουμε ιδιαίτερα μεγάλα μεγέθη».