Στη γερμανική πτυχή της υπόθεσης Siemens και ειδικότερα στις θέσεις και τις προθέσεις του Χάινριχ φον Πίρερ, πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Siemens (1992-2004), στον οποίο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε 15ετή κάθειρξη για διαφθορά και δωροδοκία αναφέρεται η Die Ζeit, φιλοξενώντας την άποψή του.

«Η ετυμηγορία ήρθε παντελώς σαν έκπληξη» αναφέρει ο Πίρερ, με την Zeit να σημειώνει ότι ο ίδιος δεν περίμενε αυτή την απόφαση, επειδή ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την αθώωσή του. Όπως σημειώνει η Zeit, «ο Πίρερ, ο οποίος λίγο πριν κλείσει τα 79 χρόνια του εργάζεται ακόμη ως σύμβουλος, δεν είχε διωχθεί ποτέ ποινικά και είχε κληθεί μόνο να πληρώσει πρόστιμο κατόπιν συμβιβασμού. «Χωρίς αναγνώριση της ενοχής», όπως τονίζει ο ίδιος. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα «δύο φορές, το 2014 και πιο πρόσφατα περί τα τέλη του περασμένου έτους κατέθεσε ο ίδιος αυτοπροσώπως στην Αθήνα. Άλλοι κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν μόνο από δικηγόρους, κάποιοι άλλοι στο μεταξύ έχουν πεθάνει. Όπως λέει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens στην Αθήνα, δεν ήρθε αντιμέτωπος με καμία ποινική κατηγορία‘».

«Ωστόσο 22 από τους 50 κατηγορούμενους έχουν καταδικαστεί στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων πολλά πρώην στελέχη της Siemens» γράφει η Zeit. Από την πλευρά του ο Πίρερ αναφέρει ότι «δεν ανακοινώθηκε προφορικά το αιτιολογικό της απόφασης» και ότι «μέχρι αυτό να κατατεθεί γραπτώς θα πάρει μήνες», επιμένοντας παράλληλα ότι είναι αθώος και ότι δεν γνώριζε τότε τίποτα για τα γεγονότα. «Θα ασκήσουμε έφεση σε κάθε περίπτωση» αναφέρει στην Zeit συμπληρώνοντας: «Θα πάω και τότε ξανά στην Αθήνα για να καταθέσω».

Δήμητρα Κυρανούδη