Βόρεια Μακεδονία : Μέτρα για την ανάδειξη της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας

Το κυβερνών κόμμα SDSM της Βόρειας Μακεδονίας δεσμεύεται και σχεδιάζει να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές που εγγυώνται τη «μακεδονική» ταυτότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα.

Το κυβερνών κόμμα SDSM της Βόρειας Μακεδονίας δεσμεύεται και σχεδιάζει να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές που εγγυώνται τη «μακεδονική» ταυτότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα.

Υποτροφίες για τη «μακεδονική» γλώσσα

Σύμφωνα, μάλιστα, με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί από το κυβερνών κόμμα SDSM, θα δίνονται υποτροφίες σε φοιτητές που σπουδάζουν τη «μακεδονική» γλώσσα.

«Με τις προβλεπόμενες αλλαγές είναι υποχρεωτικό να προσλαμβάνονται καθηγητές της μακεδονικής γλώσσας σε όλα τα κρατικά ιδρύματα και τους δημόσιους φορείς, όπως η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, τα υπουργεία, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, ο ακαδημαϊκός χώρος, τα δευτεροβάθμια και δημοτικά σχολεία και σε πολλούς άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής της χώρας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε η Βαγγελίνα Μογιάνοφσκα, μέλος της Επιτροπής Παιδείας και Επιστήμης του SDSM.

Η εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, σημείωσε ότι για πρώτη φορά προβλέπονται υποτροφίες για φοιτητές της «μακεδονικής» γλώσσας και φιλολογίας και στους τρεις κύκλους της εκπαίδευσης και σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

Και μέτρα για τη «μακεδονική» ταυτότητα

«Ο νέος νόμος προβλέπει, επίσης, ότι η μακεδονική γλώσσα πρέπει να μελετάται σε πολιτιστικά κέντρα των πρεσβειών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο εξωτερικό, προκειμένου να γαλουχηθούν ορθά οι Μακεδόνες της διασποράς», πρόσθεσε η Μογιάνοφσκα.

Και κατέληξε, λέγοντας ότι το SDSM δεσμεύεται και σχεδιάζει να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές που εγγυώνται τη «μακεδονική» ταυτότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα.

Πηγή: press24.mk και echedoros-a.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk