Η σύγκρουση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έληξε σήμερα, καθώς το Δ΄ Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Πατριαρχείου για τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής στο κτήμα Προμπονά των Άνω Πατησίων.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν κατά πλειοψηφία ως βάσιμη την αίτηση του Πατριαρχείου, εκτιμώντας ότι «η προσβαλλόμενη πράξη η οποία διατάσσει τη σφράγιση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής Κληροδοτήματος Δημητρίου Προμπονά, με την αιτιολογία ότι η θέση σε δημόσια λατρεία του Ναού από τον Ηγούμενο της μονής Βλατάδων πραγματοποιήθηκε χωρίς κανονική άδεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν αιτιολογείται».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είχε σφραγίσει την εκκλησία στο κτήμα Προμπονά, με την αιτιολογία ότι είναι ιδιωτικός ναός και τέθηκε σε λειτουργία χωρίς την άδειά του. Ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων άνοιξε την Εκκλησία και τέλεσε τους Β΄ Χαιρετισμούς, χωρίς την άδεια της Εκκλησίας. Ο ίδιος μάλιστα επανήλθε και τέλεσε δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό χώρο, καθώς δεν μπόρεσε να εισέλθει στο ναό.

Την προσφυγή κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου για την υπόθεση του κτήματος Προμπονά, υπέγραφαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ζητήσει από το ΣτΕ την ακύρωση της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, με βασικά επιχειρήματα ότι παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας των προσφευγόντων κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ότι παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας καθώς και ότι έχει πλημμελή αιτιολογία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος ναός δεν είναι ιδιόκτητος, καθώς ανεγέρθη όχι για να εξυπηρετεί της θρησκευτικές ανάγκες του ιδιοκτήτη του ακινήτου, αλλά για να τεθεί «ευθύς εξ αρχής σε δημόσια λατρείας, ικανοποιώντας τη βούληση του διαθέτη Προμπονά».