Είναι ο φοιτητής που μπορεί να κρατάει το μέλλον της Ανγκελα Μέρκελ στα χέρια του. Κάποιοι τον περιγράφουν ως «καμικάζι» Σοσιαλδημοκράτη και άλλοι λένε πως είναι το μεγαλύτερο πολιτικό ταλέντο από την εποχή του Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Ο Κέβιν Κιούνερτ, ένας 28χρονος φοιτητής από το Βερολίνο, ο οποίος είναι επικεφαλής της Νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών, είναι ο πιο πολυσυζητημένος πολιτικός στη Γερμανία. Αν επιτύχει το σχέδιό του να καταρρεύσει ο νέος «Μεγάλος Συνασπισμός», το εύθραυστο κατασκεύασμα που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το CDU της Μέρκελ και την ηγεσία του SPD, ο Κιούνερτ θα είναι απλά ο άνθρωπος που θα φέρει τα πάνω κάτω στη γερμανική πολιτική.
Παρότι παρουσιάστηκε στο κοινό την περασμένη Τετάρτη ως γεγονός, η συμφωνία του Μεγάλου Συνασπισμού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Τις επόμενες εβδομάδες το δράμα που περιβάλλει τις συνομιλίες συνασπισμού της Γερμανίας πρόκειται να συνεχιστεί καθώς τα 464.000 μέλη του SPD καλούνται να ψηφίσουν για τον λεγόμενο GroKo (Große Koalition). Ο Κιούνερτ είναι το κορυφαίο πρόσωπο του κινήματος #NoGroKo, ταγμένος στην αποστολή να αποτρέψει αυτό που πιστεύει ότι θα είναι καταστροφή τόσο για το κόμμα του όσο και για τη γερμανική δημοκρατία.

Αν το καταφέρει, θα γράψει ιστορία βάζοντας ενδεχομένως τέλος στη 12χρονη κυριαρχία της Ανγκελα Μέρκελ.

«Πιστεύω ότι ένας ακόμη συνασπισμός με τους συντηρητικούς θα είναι κάτι πολύ επικίνδυνο για το SPD» είπε μια μέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Η Μέρκελ παραχώρησε σημαντικά υπουργεία στο SPD (συμπεριλαμβανομένων των Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας) στις μαραθώνιες συνομιλίες με την ηγεσία του κόμματος. Αλλά ο Κιούνερτ δήλωσε «εμβρόντητος» με το αποτέλεσμα.
«Φυσικά, το υπουργείο Οικονομικών είναι μια απολύτως σημαντική θέση σε οποιοδήποτε κυβέρνηση» είπε. «Αλλά, τελικά, η καγκελάριος είναι ακόμα από τους Χριστιανοδημοκράτες και καμία απόφαση που δεν θέλει δεν πρόκειται να περάσει».
Κατηγόρησε τους διαπραγματευτές του SPD ότι ήταν «υπερβολικά δειλοί στα αιτήματά τους» και ότι δεν πίεσαν για πραγματικά αριστερές πολιτικές, όπως η μείωση των φόρων των χαμηλότερων εισοδημάτων και η αύξησή τους για τους πλουσίους. Ενας υπουργός Οικονομικών, ακόμη κι αν είναι από το SPD, θα αποτύχει να προωθήσει οποιαδήποτε από τις βασικές αρχές του κόμματος, υποστήριξε ο Κιούνερτ. «Τελικά, θα είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι το χάσμα μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων στη Γερμανία πρόκειται να διευρυνθεί επειδή το ζήτημα των φόρων σχεδόν δεν συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις».
Ο Κιούνερτ βρέθηκε στο προσκήνιο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον αποκαλούμενο συνασπισμό της «Τζαμάικα» τον περασμένο μήνα, όταν οι Πράσινοι, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και η συντηρητική συμμαχία CDU-CSU της Μέρκελ απέτυχαν να συμφωνήσουν για σχηματισμό κυβέρνησης. Εχοντας πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 20,5% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το SPD είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση για να ανασυνταχθεί, προτού κάνει στροφή η ηγεσία υπό τον Σουλτς και λάβει μέρος σε διαπραγματεύσεις με το CDU.
«Ημασταν ξεκάθαροι ότι δεν είχαμε τη λαϊκή εντολή να επανέλθουμε στην κυβέρνηση» είπε ο Κιούνερτ. «Το SPD είχε μεγάλη ανταπόκριση, και στήριξη, όταν είπαμε ότι βλέπουμε τον εαυτό μας στην αντιπολίτευση τα επόμενα τέσσερα χρόνια» τόνισε. Είναι επίσης εξοργισμένος για πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο Χορστ Ζεεχόφερ της υπερ-συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και σκληρός επικριτής της ανοιχτής πολιτικής για το Προσφυγικό, πρόκειται να γίνει υπουργός Εσωτερικών με μεγαλύτερες ευθύνες. Ο Ζεεχόφερ αποκαλεί τον αυταρχικό ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν «φίλο» και τον έχει καλέσει να μιλήσει σε εκδηλώσεις του κόμματος. «Ενα τέτοιο άτομο δεν μπορεί να είναι πολιτικός εταίρος του SPD» δήλωσε ο Κιούνερτ. «Είναι μια φρικτή ιδέα».
Γνωρίζοντας ότι θεωρείται ο μελλοντικός ηγέτης του SPD, ο Κιούνερτ έχει επίσης επίγνωση των ιστορικών υποχρεώσεων του κόμματός του –ο Οτο Βελς, ο ηγέτης του SPD που αντιτάχθηκε στους Ναζί σε μια ομιλία στο κοινοβούλιο το 1933, είναι μεταξύ των πορτρέτων στο γραφείο του -, γι’ αυτό πιστεύει ότι το SPD πρέπει να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ομοσπονδιακή Βουλή και όχι η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
«Εμείς προειδοποιήσαμε να μην αφήσουμε την ηγεσία της αντιπολίτευσης στην AfD» είπε. «Πιστεύω ότι το SPD, ειδικότερα, έχει ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψει να συμβεί αυτό». Την περασμένη εβδομάδα το SPD είδε τα ποσοστά του να πέφτουν στο 17%, μόνο οριακά πάνω από το 15% της AfD. «Φοβάμαι ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα» λέει ο Κιούνερτ.
Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις 4 Μαρτίου, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της επιστολικής ψήφου των μελών του SPD, το άστρο του Κιούνερτ θα λάμπει για πολύ καιρό ακόμη. Είναι ήδη διάσημος: δεν μπορεί να περπατήσει στον δρόμο χωρίς κάποιος να του ζητήσει να βγει μια σέλφι με τον άνθρωπο που είναι αποφασισμένος να πει «όχι» στη Μέρκελ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ