Τριπλό μήνυμα έστειλε με τη δήλωση του μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οτι λαμβάνει υπόψιν τον όγκο αλλά και την ευαισθησία των διαδηλωτών και γενικότερα της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Οτι παίρνει σαφείς αποστάσεις από τα ακραία στοιχεία.

Και ότι δεν εμπιστεύεται τους χειρισμούς της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε ότι «κινείται εν κρυπτώ» και ότι «είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα». Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι της συνεννόησης των πολιτικών αρχηγών και ότι αν θέλει ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει τα κόμματα θα πρέπει να πάει στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα ακόλουθα: «H εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία. Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας. Μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Το συλλαλητήριο δημιούργησε νέο πολιτικό τοπίο καθώς ξεπέρασε σε αριθμό τις προβλέψεις. Οπως σημείωναν έμπειρα στελέχη της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη, είναι δύσκολο να αποτιμηθεί ο πραγματικός αριθμός των διαδηλωτών επειδή σε εκείνο το σημείο της πόλης, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν γίνονται συνήθως συγκεντρώσεις και γιατί ο κόσμος εξαιτίας της κακής ακουστικής προσπαθούσε από τους γύρω δρόμους να προσεγγίσει την εξέδρα.

Υπολόγιζαν πάντως πάνω από 200.000. Βουλευτές της ΝΔ δήλωναν εντυπωσιασμένοι και από τη συμμετοχή πολλών νέων παιδιών παρότι έκανε πολύ κρύο και «από την εμφάνιση τους δεν θα στοιχημάτιζε κανένας ότι ενδιαφέρονται ένα θέμα όπως το Σκοπιανό».

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η ομιλία του στρατηγού εν αποστρατεία Φράγκου Φραγκούλη καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι εκτίμησαν ότι έκανε μια αρχηγική εμφάνιση, δημιουργώντας την μαγιά για ένα νέο δεξιό κόμμα. Εμπειρότερα στελέχη ωστόσο σχολίαζαν ότι δεν μπορεί να φτιαχθεί κόμμα μόνο για το όνομα της πΓΔΜ και ότι κάτω από την εξέδρα ο κ. Φραγκούλης δεν έβλεπε μόνο αγανακτισμένους αλλά κυρίως στελέχη και ψηφοφόρους της ΝΔ. Ενα κόμμα με αφορμή το Μακεδονικό θα μπορούσε να μετεξελιχθεί και να «ψαρέψει» ψηφοφόρους από το μεγάλο αντισυστημικό ακροατήριο -ο κ. Φραγκούλης άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει κενό στο πολιτικό σύστημα, δεν απέτρεψε τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν ρυθμικά “είναι τρελός ο στρατηγός”- και ζήτησε δημοψήφισμα και αντικατάσταση του Μάθιου Νίμιτς. Αλλά για να φτιαχθεί αυτό το νέο κόμμα θα πρέπει η κυβέρνηση να φέρει μια κακή λύση, την οποία θα στηρίξουν και τα άλλα κόμματα και πρώτα από όλα η ΝΔ. Πράγμα αδύνατο καθώς και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενισχύονται οι “μακεδονομάχοι”.

Και χωρίς άλλες εξελίξεις, πάντως, είναι φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποτίμησε, αν δεν προκάλεσε με τους χειρισμούς τους, την αντίδραση του κόσμου, με αποτέλεσμα να έχουν στενέψει τα περιθώρια διπλωματικών χειρισμών, να μεγαλώνει η απόσταση με τον Πάνο Καμμένο και να έχει απέναντί του όλη την αντιπολίτευση.

Ο κ. Καμμένος άλλαξε στάση αρκετές φορές πράγμα που του στέρησε, σχολιάζουν οι αντίπαλοι του, αξιοπιστία στο συγκεκριμένο ακροατήριο και πλέον θα υφίσταται μεγάλη πίεση να μην βάλει καθόλου νερό στο κρασί του για σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Κάποιοι έφταναν τον συλλογισμό τους μέχρι το σημείο να διερωτώνται αν ευρισκόμενος σε αδιέξοδο ο Καμμένος μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος. Αλλοι, έδιναν ιδιαίτερη σημασία στις διατυπώσεις του Πρωθυπουργού για τον κυβερνητικό εταίρο του στην κυριακάτικη συνέντευξη του. «Οι κυβερνήσεις πέφτουν», είπε, «αν χάσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μη γελιούνται ορισμένοι. Ο Καμμένος είναι έντιμος άνθρωπος, δεν θα γίνει Σαμαράς». Αυτό ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Αμυνας, ο οποίος έχει -όπως λένε- πολλά ανοιχτά θέματα και χρειάζεται την βουλευτική ασυλία.