Νέα, ωραία και μέχρι πρότινος απολιτική, η ξανθιά Ξένια Σομπτσάκ, πρώην μοντέλο και κοσμική τηλεπαρουσιάστρια με οικογενειακούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια για τη ρωσική προεδρία, πυροδοτώντας έντονες καταγγελίες από τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση, που μιλάει για άλλο ένα «κόλπο του Κρεμλίνου».
Η 35χρονη Ξένια είναι κόρη του Ανατόλι Σομπτσάκ, πρώην δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης και μέντορα του Πούτιν. Αυτός ήταν ο άνθρωπος που έδωσε στον «τσάρο» την πρώτη πολιτική θέση μετά την αποχώρησή του από την KGB. Κάποιοι επιμένουν μάλιστα ότι ο Πούτιν είναι νονός της, ισχυρισμό που η ίδια διαψεύδει συνεχώς. Η μητέρα της, Λιουντμίλα Ναρουσόβα, είναι μέλος της Ανω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.
Πρώην μοντέλο στο «Playboy» και πρώην παρουσιάστρια του «Dom 2», μιας πολύ δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής, η Σομπτσάκ προκάλεσε αναστάτωση όταν έλαβε μέρος σε μαζικές διαμαρτυρίες κατά του Πούτιν στη Μόσχα το 2011 και το 2012. Ενοπλοι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο διαμέρισμά της τον Ιούνιο του 2012, την παραμονή μιας συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης, ενώ είχε μια σύντομη ερωτική σχέση με τον Ιλια Γιάσιν, έναν πολύ γνωστό αντικυβερνητικό ακτιβιστή.
Γνωστή και ως «Πάρις Χίλτον της Ρωσίας» για τις κοσμικές εμφανίσεις και την αδυναμία της στα ακριβά ρούχα επώνυμων σχεδιαστών, η Σομπτσάκ έχει περισσότερους από 5 εκατομμύρια οπαδούς στο Instagram. Παρουσιάζει τώρα μια εκπομπή στην τηλεόραση Dozhd, ένα ανεξάρτητο ψηφιακό κανάλι, όπου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ασχοληθεί με την πολιτική. Αλλά πολλοί επικριτές του Κρεμλίνου παραμένουν καχύποπτοι για τα κίνητρά της. Η Σομπτσάκ απευθύνει έκκληση στους Ρώσους που έχουν απογοητευθεί από τη μακρά κυριαρχία του Πούτιν, στηλιτεύοντας τα «καταρρέοντα συστήματα εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης» και την «τερατώδη διαφθορά και προπαγάνδα» στη Ρωσία.
«Προτίθεμαι να είμαι υποψήφια για όσους θέλουν να ψηφίσουν εναντίον όλων» είπε. Η ανακοίνωσή της έβαλε τέλος σε εβδομάδες εικασιών σχετικά με τις πολιτικές φιλοδοξίες της. Τα ρωσικά ΜΜΕ γράφουν ότι το Κρεμλίνο τάσσεται υπέρ μιας ανώδυνης γυναικείας προεδρικής υποψηφιότητας εναντίον του Πούτιν σε μια προσπάθεια να «ζωντανέψει» τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2018.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτης της φιλελεύθερης ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θέλει επίσης να είναι υποψήφιος για την προεδρία, δήλωσε ότι η Σομπτσάκ είναι κρυφό πιόνι του Πούτιν και συντονίζει την υποψηφιότητά της με το Κρεμλίνο.
«Πρόκειται για άλλο ένα παιχνίδι του Κρεμλίνου που θέλει να κατεβάσει έναν φιλελεύθερο περίγελο στις εκλογές για να αποσπάσει την προσοχή» είπε ο Ναβάλνι. Η Σομπτσάκ απάντησε κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει να έχει το «μονοπώλιο» στη ρωσική αντιπολίτευση. Η εκλογική επιτροπή της Ρωσίας, που ελέγχεται από την κυβέρνηση, λέει ότι ο Ναβάλνι δεν έχει δικαίωμα να εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα επειδή καταδικάστηκε για απάτη νωρίτερα εφέτος και καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση με αναστολή. Ο Ναβάλνι καταγγέλλει ότι η κατηγορία είναι πολιτικά υποκινούμενη για να καταπνίξει τις προεδρικές φιλοδοξίες του και έχει κάνει εκστρατεία σε όλη τη Ρωσία για να προωθήσει την υποψηφιότητά του. Τόσο ο Nαβάλνι όσο και ο προσωπάρχης του Λεονίντ Βολκόφ έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης επειδή διοργάνωσαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Η Σομπτσάκ παραδέχθηκε στο σόου της στην τηλεόραση ότι συζήτησε την υποψηφιότητά της με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής της στο Κρεμλίνο. «Είπε ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και ότι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για αυτές» δήλωσε. Και πρόσθεσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποψηφιότητά της αν επιτραπεί στον Ναβάλνι να πάρει μέρος στις εκλογές του Μαρτίου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τη Σομπτσάκ ως ένα «ταλαντούχο άτομο» που έχει κάθε πιθανότητα για μια καριέρα στην πολιτική.
Ο Πούτιν δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημα την υποψηφιότητά του, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι θα επιδιώξει μια νέα εξαετή θητεία.
Οι «New Times», αξιόπιστος ιστότοπος της αντιπολίτευσης, επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο του Κρεμλίνου που είπε ότι προσφέρθηκε στη Σομπτσάκ να διευθύνει το RT, διεθνές κανάλι ειδήσεων που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο, εάν συμφωνήσει να είναι υποψήφια της αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές. Η Σομπτσάκ δεν έχει σχολιάσει αυτόν τον ισχυρισμό.
Ο Κίριλ Ρογκόφ, ένας πολύ γνωστός πολιτικός αναλυτής, δήλωσε στην εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Novaya Gazeta» ότι η υποψηφιότητα της Σομπτσάκ είναι προς το παρόν «βολική» για το Κρεμλίνο, αλλά ότι θα την αναγκάσουν να αποσυρθεί αν οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι θα μπορούσε να κερδίσει πάνω από το 15% των ψήφων. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, λιγότερο από το 1% των Ρώσων δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η Σομπτσάκ θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος, αλλά αναλυτές λένε ότι το ποσοστό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί τώρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της.
Η Σομπτσάκ, η οποία δεν έχει ανακοινώσει την ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της, θα πρέπει να συγκεντρώσει 300.000 υπογραφές σε τουλάχιστον 40 περιφέρειες μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2018 για να εξασφαλίσει το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Εκτός από τον Ναβάλνι, μόνο ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο ηγέτης του υπερεθνικιστικού κόμματος LDPR, έχει δηλώσει δημοσίως την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

HeliosPlus