Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: Η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει όσους κωλυσιεργούν τις διαπραγματεύσεις

Με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση συνεδριάζει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 στη Βουλή των Ελλήνων. Σχόλιο Κικίλια για την ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό

Με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση συνεδριάζει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Η επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης μας υποχρεώνει να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε σοβαρά και προσεκτικά την επόμενη μέρα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Έπειτα από 7 χρόνια καταστροφικής ύφεσης η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, γιατί η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ», τόνισε.

«Τα φώτα μπορεί να πέφτουν στις διαπραγματεύσεις και στα εμπόδια που θέτουν οι «γνωστοί μας φίλοι, ωστόσο το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα, η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε. Το διακύβευμα για το αύριο της οικονομίας, δεν παίζεται στο χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας» είπε.

«Μπορεί κάποιοι στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων να επιμένουν στο δικό τους βιολί αλλά η πραγματικότητα έχει κάνει τον σκοπό τους παράφωνο… Τα στοιχεία της οικονομίας δείχνουν υπέρβαση της κρίσης. Είμαστε σε θέση πλέον να συνθέσουμε εμείς την μουσική, την άνοιξη της ελληνικής οικονομίας. Τους καρπούς να μην τους γευτούν λίγοι. Να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ζητούμενο η αναπτυξιακή πολιτική» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Οφείλουμε συντεταγμένα να ανοίξουμε δημόσια την διαβούλευση για την επόμενη ημέρα του τόπου. Να απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα: με ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα οικοδομήσουμε την επόμενη ημέρα;»

Και πρόσθεσε: «Το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουν φορά τα διαγράμματα με πιο αισιόδοξα στοιχεία αλλά η αναπτυξιακή πορεία να γίνει αισθητή στην κοινωνία… Στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκλιση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες και η βελτίωση της θέσης της χώρας μας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας».

«Χρειάζονται πολύπλευρες και ριζικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο και ότι όσοι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο τον χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο».

«Ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση της προστασίας στην εργασία, η φορολογική ασυλία στον μεγάλο πλούτο, η προστασία των ισχυρών απέναντι στον μικρό και μεσαίο ανταγωνισμό. Για εμάς ευημερία είναι η μείωση των ανισοτήτων,η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου,το δικαίωμα όλων σε αξιοπρεπή δουλειά, σε ένα βιώσιμο κράτος» επεσήμανε.

«Από σήμερα ξεκινά μια οργανωμένη διαδικασία, για την διαμόρφωση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής τα επόμενα χρόνια, με ορίζοντα το 2021. Οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες είναι αυτές που επενδύουν στην γνώση,την καινοτομία,το ανθρώπινο κεφάλαιο,τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να στραφούμε, έχοντας στο μυαλό μας ότι το τελικό αποτέλεσμα αντανακλάται στην κοινωνία».

«Σήμερα ξεκινά η συζήτηση πάνω στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική. Θα υπάρξει ένα εύλογο διάστημα διαβούλευσης με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, σε κεντρικό επίπεδο. Στην συνέχεια θα υπάρξει αντίστοιχη διαδικασία σε επίπεδο περιφερειών» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Σχόλιο Κικίλια για την ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό

Με ανάρτησή του στο twitter σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Κικίλιας παραθέτει την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, όπου γίνεται λόγος για επιστροφή στην ύφεση -1,1%, σχολιάζοντας έτσι τη δήλωση του πρωθυπουργού πως «έπειτα από 7 χρόνια καταστροφικής ύφεσης η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη».

Το σχόλιο του Στ. Θεοδωράκη

«Μετά την επιτυχία που είχε ο κ.Τσίπρας με τα νταούλια, αυτοπροβιβάστηκε σε συνθέτη! Πάμε για το Ρέκβιεμ; Ή για την Ισπανική υποχώρηση;» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.

Φ.Γεννηματά: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός»

«Για μία ακόμη φορά, όλοι κατάλαβαν πως ο «βασιλιάς είναι γυμνός». Ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί, είναι αλλού», σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κ. Γεννηματά, επικρίντας έντονα τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι οι εξαγγελίες περί ανάπτυξης επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο και ο θησαυρός είναι άνθρακες.

«Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο. Την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας διαπιστώνει ότι «έχουμε ανάπτυξη» τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνοντας ύφεση για το 4ο τρίμηνο του 2016, τινάζουν στον αέρα τους ισχυρισμούς του. Την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι θα «κλείσει την αξιολόγηση», τα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις», υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική