Σαρωτικές υπήρξαν οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έπειτα από την πρωινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμύνης (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μετά από σχετική εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου.
Αποφασίστηκε λοιπόν η αντικατάσταση και των τριών Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, ανατρέποντας πλήρως όλα τα «προγνωστικά» και τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι την τελευταία στιγμή.
Στη θέση λοιπόν του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Βασίλειου Τελλίδη, αποφασίστηκε η τοποθέτηση του έως πρότινος Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή. Στην θέση του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη ΠΝ τοποθετείται ο Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ως τώρα Διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ). Στην θέση του ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, τοποθετείται ο Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ως σήμερα Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας.
Η περίπτωση αντικατάστασης του Αντιπτεράρχου Βαΐτση ίσως είναι η πλέον άκομψη καθώς ο ίδιος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και ως εκ τούτου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις εκτός Ελλάδος.
Δεν λείπουν όσοι θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές αποτέλεσαν μια μεγάλη «έκπληξη» καθώς δεν υπήρχε ουσιαστικά πρότερη ενημέρωση, ενώ και πολλοί ανέμεναν ότι οι κρίσεις θα διεξάγονταν τον Φεβρουάριο. Για κάποιους άλλους, οι σαρωτικές αλλαγές ίσως αποτελούν έμμεση ένδειξη για πιθανές πολιτικές εξελίξεις.
Πάντως, οι τρεις νέοι Αρχηγοί χαρακτηρίζονται ικανότατοι για τα νέα τους καθήκοντα. Επιπλέον όμως, δεν μπορεί να κριθεί εποικοδομητική η αλλαγή Αρχηγών στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με την ολοκλήρωση μονάχα ενός έτους στη θέση τους. Το εντυπωσιακό δε είναι ότι οι τρεις αποστρατευθέντες Αρχηγοί ήταν επιλογή της παρούσας κυβέρνησης.