Αναπτύχθηκε τεχνική για φωτοσύνθεση… τούρμπο!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια γενετική μέθοδο με την οποία ενισχύουν τεχνητά τη φυσική διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Με αυτόν τον τρόπο, προσδοκούν ότι θα αυξήσουν την παραγωγικότητα των φυτών και τις αποδόσεις των γεωργικών καλλιεργειών στο μέλλον.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια γενετική μέθοδο με την οποία ενισχύουν τεχνητά τη φυσική διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Με αυτόν τον τρόπο, προσδοκούν ότι θα αυξήσουν την παραγωγικότητα των φυτών και τις αποδόσεις των γεωργικών καλλιεργειών στο μέλλον.


Πρώτη φορά

Το επίτευγμα επιβεβαιώνει ότι είναι εφικτό οι άνθρωποι, με κατάλληλες παρεμβάσεις τους, να κάνουν πιο αποτελεσματική τη φωτοσύνθεση, κάτι για το οποίο κάποτε η επιστημονική κοινότητα αμφέβαλε. Έχουν κατά καιρούς γίνει διάφορες προσπάθειες τεχνητής ή ενισχυμένης φωτοσύνθεσης, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο φέρνει πειστικά αποτελέσματα όχι στο εργαστήριο αλλά στο χωράφι.

Οι ερευνητές πέτυχαν να αυξήσουν μετά από τρεις εβδομάδες κατά 11% έως 14% τη φωτοσυνθετική ικανότητα και κατά 14% έως 20% τη βιομάζα, άρα την παραγωγικότητα των φυτών καπνού, των οποίων είχαν τροποποιηθεί γενετικά (με την εισαγωγή των κατάλληλων γονιδίων) τρεις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη φωτοσύνθεση. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το φυτό του καπνού, επειδή τροποποιείται εύκολα, αλλά στη συνέχεια θα δοκιμάσουν κάτι παρόμοιο και σε άλλα καλλιεργήσιμα φυτά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας των φυτών Στέφεν Λονγκ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science», δήλωσαν αισιόδοξοι ότι βρήκαν μια τεχνική που «δουλεύει» με όλα τα φυτά και, όπως φαίνεται, χωρίς κάποιες παρενέργειες. Όπως είπαν, μπορούν στο μέλλον να βελτιώσουν κι άλλο την τεχνική τους, έτσι ώστε η βιομάζα των φυτών να είναι ακόμη μεγαλύτερη χάρη στη βελτιωμένη φωτοσύνθεση.

Τα επόμενα βήματα

Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτό όντως μπορεί να συμβεί με φυτά που αποτελούν τροφή, όπως το ρύζι και το καλαμπόκι. Ήδη ξεκίνησαν τα σχετικά πειράματα και αναμένονται τα αποτελέσματα. Όμως τα φυτά αυτά θα είναι γενετικά τροποποιημένα, οπότε αποτελεί ζητούμενο κατά πόσο οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές θα δώσουν την έγκρισή τους, αλλά και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές.

Τα Ηνωμένα Έθνη πάντως προβλέπουν ότι έως το 2050 η ανθρωπότητα θα χρειάζεται να παράγει περίπου 70% περισσότερα γεωργικά τρόφιμα. Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς χρηματοδότησε τη νέα έρευνα, με την αίρεση ότι οποιαδήποτε νέα τεχνολογία προκύψει, θα διατεθεί ελεύθερα στους φτωχούς αγρότες της Αφρικής και της Ασίας.

Newsroom ΔΟΛ

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk