Τσίπρας – Μητσοτάκης: σύγκρουση δυο αφηγημάτων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Μπορεί η κυβερνητική πλειοψηφία να κατέγραψε 153 ψήφους επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου, ωστόσο, η

Μπορεί η κυβερνητική πλειοψηφία να κατέγραψε 153 ψήφους επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου, ωστόσο, η καταψήφιση εκ μέρους της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου των δυο κομβικών άρθρων για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, τον περιβόητο «κόφτη», άφησε το αποτύπωμά της στην καθοριστική διαδικασία. Έτσι …επί της αρχής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έμεινε αλώβητη, όμως επί των άρθρων δοκιμάστηκε – έστω εν μέρει – η συνοχή της.

Πάντως η διαφοροποίηση της κυρίας Κατριβάνου έχει και μια επιπλέον πολιτική διάσταση, καθώς η ίδια είναι εξέχων μέλος της εσωκομματικής ομάδας των «53» η οποία έχει διατυπώσει σε αρκετές περιπτώσεις τον δικό της λόγο για την πορεία της κυβέρνησης.

Κατά τα λοιπά, δυο αφηγήματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συγκρούστηκαν στην Βουλή κατά την κορύφωση της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης.

· Από την μια, το αφήγημα που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος επιχείρησε να πείσει ότι με την ψήφιση των μέτρων επιβολής έμμεσων φόρων και την μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, κλείνει ένας δυσμενής κύκλος, ότι είναι τα «τελευταία δύσκολα μέτρα», όπως είπε και ότι το αναμενόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης και οι αποφάσεις για το χρέος, «σηματοδοτούν μια νέα εκκίνηση για την Ελλάδα».

· Από την άλλη, το αφήγημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, το οποίο περιελάμβανε το αίτημα των εκλογών και μια νέα εναλλακτική πρόταση για την πενταετία 2017 – 2021 το νόημα της οποίας συμπυκνώνεται στο σχήμα 2% πρωτογενή πλεονάσματα ανά έτος – 4% ανάπτυξη ανά έτος, κάτι που, όπως είπε, μπορεί η Ελλάδα να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να καθησυχάσει τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δηλώνοντας ότι τα μέτρα αυτά είναι τα τελευταία: «Κλείνουμε έναν μεγάλο και δύσκολο κύκλο. Παίρνουμε τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις. Αύριο τα πράγματα θα είναι πιο απαιτητικά, θα κληθούμε να κατανείμουμε δίκαια τα όσα θα προσφέρει μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο», είπε, εξαγγέλλοντας ότι «η ανάπτυξη είναι προ των πυλών» και ότι «η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή», αφού, όπως υπογράμμισε, «οι αποφάσεις για το χρέος σηματοδοτούν την εκκίνηση μιας εποχής για τον τόπο».

«Γυρίζουμε σελίδα. Μπορεί η άνοιξη να τελειώνει, όμως η πραγματική άνοιξη της οικονομίας βρίσκεται μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι «δεν θα πέσουμε, δεν θα οδηγήσουμε σε επιπλέον μέτρα, δεν θα πάμε σε εκλογές». Εξήγγειλε ότι το 2016 θα υπερβούμε το 1% πλεόνασμα ενώ το 2017 θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Περιμένετε μέχρι το 2019 και θα χάσετε ξανά τις εκλογές αν συνεχίσετε με αυτή την τακτική», είπε στον κ. Μητσοτάκη.

Ενώ σχετικά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου σημείωσε ότι αποτελεί «μήνυμα» προς τους εταίρους ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποσχέσεις της και ότι ήρθε η ώρα «να αναληφθεί η ευθύνη και από την άλλη μεριά». Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στο Eurogroup: «Πιστεύω ότι θα γίνει διότι ήρθε ο καιρός η χώρα μας να γίνε παραγωγός θετικών ειδήσεων – το θέμα του χρέους συζητείται με την δέουσα προσοχή», είπε, συμπληρώνοντας ότι «για να ληφθούν οι αποφάσεις αυτές προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να μην εθελοτυφλεί».Το αφήγημα του κ. Τσίπρα πέραν των αισιόδοξων προβλέψεων περιελάμβανε και κοινωνικό αντιστάθμισμα παροχών.

Έτσι, πέρα από την αναδίπλωση όσον αφορά την ρύθμιση περί επιστροφής του ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και την εξαγγελία εξεύρεσης ισοδύναμων προκειμένου να μην «παγώσει» η μισθολογική ωρίμανση στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, δικαστικών και διπλωματών –δεν αναφέρθηκε καθόλου στις άλλες κατηγορίες όπως οι γιατροί, τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ κλπ. – ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την δημιουργία ενός Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης – «δότη», όπως το ονόμασε σε αντιπαραβολή με τον περιβόητο «κόφτη» – το οποίο θα διαχειριστεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 που προκύπτει ως κοινωνικό μέρισμα ύψους 700 εκ. ευρώ, για «να κλείσουμε πληγές και αδικίες», όπως είπε.

Σε αυτό το Ταμείο θα πηγαίνει και κάθε ευρώ που θα έρχεται επιπλέον από μη παραμετρικά μέτρα όπως τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών προϊόντων και τα αδήλωτα εισοδήματα. Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε την χρηματοδότηση επέκτασης του προγράμματος για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, την ενίσχυση του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας κατά της ανεργίας κλπ.

Όσον αφορά την εναλλακτική πρόταση του κ. Μητσοτάκη προσπάθησε να την αποδομήσει λέγοντας ότι επιχείρησε να δώσει ένα στίγμα αντιπρότασης δίχως επιτυχία και να προσφέρει «τη μαγική λύση για έξοδο από την κρίση», προτείνοντας 2% πλεόνασμα αντί για 3,5% και 4% ανάπτυξη. «Πού ήσασταν τόσο καιρό να το μάθουμε και εμείς; Εξαιρετική πρόταση! Πού σας είχαμε τόσο καιρό; Γιατί δεν το κατάφεραν οι κυβερνήσεις σας;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Γιατί είχατε δεσμευτεί για 4,5% πλεονάσματα και φέρατε 25% μείωση του ΑΕΠ».Ενώ χαρακτήρισε «μνημείο ασχετοσύνης και λαϊκισμού αυτό που είπατε: ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε πλεόνασμα χωρίς να έχουμε ελάφρυνση του χρέους».

Το αφήγημα Μητσοτάκη

Να εκφράσει πολιτικά τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας θα επιδιώξει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του στην Βουλή επικεντρώθηκε, πέραν της προσωπικής πολιτικής επίθεσης κατά του αντιπάλου του Αλ. Τσίπρα, στο θέμα των πρόωρων εκλογών και κυρίως στον οδικό χάρτη που σκέφτεται ο ίδιος να ακολουθήσει για την πενταετία 2017 – 2021.

«Το αίτημά μας για πρόωρες εκλογές παραμένει πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Όσο νωρίτερα φύγετε τόσο καλύτερα για τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ λίγη ώρα μετά την τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Δ. Σταμάτη, που προέβλεψε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός την άνοιξη του 2017, άποψη που θεωρήθηκε ότι έστω και στο επίπεδο των εντυπώσεων «αποδυναμώνει» την θέση του κόμματος για εκλογές το νωρίτερο δυνατόν, αφού η Συγγρού διακηρύσσει σε όλους τους τόνους, ότι κάθε μέρα παραμονής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, ζημιώνει τον τόπο. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε την συζήτηση περί εκλογών στην «ράγα» που έχει επιλέξει εκείνος, παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο αυτό, όπως παραδέχονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ορισμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές, απομακρύνεται στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της 24ης Μαίου το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της χρηματοδότησης της χώρας και βεβαίως το ζήτημα της όποιας διευθέτησης του χρέους.

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης πήγε ένα βήμα πέρα από το αίτημα των εκλογών, προφανώς για να μην εγκλωβιστεί από τις εξελίξεις στην άκαρπη εκλογολογία. Έτσι, επιδίωξε να σκιαγραφήσει το μεταρρυθμιστικό μοντέλο της επόμενης πενταετίας πάνω στο οποίο η ΝΔ θα επιχειρήσει να οικοδομήσει την εναλλακτική πρότασή της. Αίσθηση προκάλεσε στο πλαίσιο αυτό η δήλωσή του ότι οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας αποτελούν πλειοψηφικό μέτωπο που «θα εκφραστεί πολιτικά μέσα από τη ΝΔ».

Όσον αφορά την εναλλακτική πρότασή του για την πενταετία 2017 – 2021 έκανε λόγο για μια «συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία» και μια «συμφωνία αλήθειας με τους εταίρους».Ως σημείο αφετηρίας αυτής της νέας «συμφωνίας αλήθειας» έθεσε την διαπίστωση ότι «η ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια». Όπως είπε «τέτοια πλεονάσματα είναι εφικτά για σύντομες περιόδους, αλλά είναι αδύνατον να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα». «Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει και είναι παράλογο να ζητείται κάτι τέτοιο από την Ελλάδα», διευκρίνισε, γι’ αυτό ζήτησε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να αναθεωρηθεί στο 2%.

Στην κατεύθυνση αυτή εκτίμησε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες «για μία μεγάλη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους», στους οποίους θα πρέπει κατά τον κ. Μητσοτάκη να πούμε: «Εμείς θα σας δώσουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εσείς θα δεσμευθείτε σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και εσείς θα μας δώσετε μία ρύθμιση του χρέους που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία».

Είναι το «2% συν 4%», όπως το τιτλοφόρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, δηλώνοντας ότι «αυτοί πρέπει να είναι οι στρατηγικοί στόχοι για τη χώρα για να σπάσει οριστικά ο κύκλος της στασιμοχρεοκοπίας». Δηλαδή, 2% πλεονάσματα και 4% ανάπτυξη, για την οποία ανέφερε ότι είναι εφικτός στόχος για τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι το 2022 το Α.Ε.Π.της χώρας, αυξανόμενο κατά 4% το χρόνο, θα είναι 220 δισ. ευρώ, δηλαδή 2.100 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό ανά έτος και 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος. «Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Οτιδήποτε λιγότερο – ακόμη και στο μαύρο χάλι που έχετε φέρει σήμερα τη χώρα – υπονομεύει τις δυνατότητες της Ελλάδας και θα πρέπει να θεωρείται αποτυχία. Αυτός είναι ο πήχης: 4% το χρόνο. Κάθε χρόνο μέχρι τουλάχιστον το 2022. Αυτό είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ως κυβέρνηση. Απέναντι σε αυτό το στόχο θέλουμε να μετρηθούμε και να αξιολογηθούμε», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk