Ευ. Τσακαλώτος: Υπάρχει κίνδυνος για τα δημόσια αγαθά αλλά αποκλείσαμε την εμπορευματοποίησή τους

«Δεν θέλω να προβλέψω ποια θα είναι η λύση που θα δοθεί στις 24 Μαΐου», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμπλήρωσε όμως ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τη ρύθμιση που θα συμφωνηθεί για το χρέος.

Περισσότερα ερωτηματικά προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου στην Βουλή αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα δημόσια αγαθά το πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Απαντώντας σχετικά στο ΚΚΕ το οποίο εξέφρασε την ανησυχία του, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι όντως «υπάρχει κίνδυνος», ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει ότι «και σε αυτό προσπαθήσαμε το εμπόδιο να το κάνουμε καλό, με το να υπάρχει ρητή αναφορά στο νόμο στις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος». «Αναφέρομαι στο άρθρο 197 παρ. 10. Τι κατοχυρώνουμε με αυτή την αναφορά στις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος σε σχέση με τις υπηρεσίες και τα αγαθά που προσφέρουν οι ΔΕΚΟ; Ότι αποκλείεται η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών αγαθών εις βάρος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής ή με απώλεια της διάστασής τους ως κοινωνικών αγαθών», πρόσθεσε.

Παράλληλα επιχείρησε να εμφανίσει τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη ως «όμηρο» του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Όπως είπε: «Βάσει των δημοσιευμάτων ο κ. Μητσοτάκης σκεφτόταν να ψηφίσει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Είναι κρίμα ο κ. Σαμαράς να του αλλάζει αυτή την προοπτική». Ενώ πρόσθεσε κάνοντας μια παραπομπή στο παρελθόν και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Σαμαρά: «Πριν από 23 χρόνια ένας μελλοντικός πρωθυπουργός έριξε έναν πρωθυπουργό. 23 χρόνια μετά νομίζω ότι θέλει να ρίξει έναν άλλο Μητσοτάκη αλλά πριν γίνει αυτός πρωθυπουργός».

Απαντώντας στα σφοδρά πυρά που δέχεται η κυβέρνηση για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως ούτε στους ίδιους άρεσε το Ταμείο, αλλά στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης του περασμένου Ιουλίου ήταν καλύτερο από αυτό που επεδίωκαν οι δανειστές. «Εμείς προσπαθούμε κάθε εμπόδιο να το κάνουμε για καλό. Και αυτό κάναμε. Δεν μας άρεσε το Ταμείο, αλλά είπαμε μήπως είναι ευκαιρία -τούτων δοθέντων- να αξιοποιήσουμε επιτέλους αυτά τα στοιχεία που είναι σκόρπια για το καλό του ελληνικού λαού και αυτό να γίνει υπέρ της επένδυσης και υπέρ του αναπτυξιακού σχεδίου μας;».

Ενώ σχετικά με την κριτική για δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα, είπε: «Και όταν μας λέτε ότι εμείς δεσμεύουμε τη χώρα για εκατό χρόνια και ότι δεσμεύουμε την επόμενη κυβέρνηση, έχετε δίκιο: Θέλουμε να δεσμεύσουμε τη χώρα σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Θέλουμε να δεσμεύσουμε τη χώρα σε μια αλλαγή σελίδας. Και αυτό περνάει και μέσα από την αξιοποίηση του Ταμείου, που -ξέρετε- εξυπηρετεί μόνο το νέο χρέος, όχι το σύνολο του χρέους, όπως το ΤΑΙΠΕΔ».

Όσον αφορά το θέμα της διευθέτησης του χρέους, επανέλαβε σε πνεύμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, ότι «αν πάρουμε κάτι για το χρέος (στο Eurogroup) θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, η αντίστροφη πορεία της ελληνικής οικονομίας, γιατί θα είναι ένα σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της και άρα οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν και μακροπρόθεσμα».

«Αυτό από μόνο του θα βοηθήσει να αντισταθμίσει τα υφεσιακά μέτρα, που όντως παίρνουμε. Και, όπως σας είπα, θα βοηθήσει και η εκταμίευση που θα πάρουμε, γιατί θα υπάρχουν πράγματα για τα ληξιπρόθεσμα του κράτους, αλλά και θα βοηθήσει αν μπούμε στη νομισματική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Όσον αφορά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, είπε ότι «αυτό που κάναμε ήταν αντί να αυξήσουμε τον ΦΠΑ από το 13% στο 23%, να κάνουμε πολλά μικρά μέτρα που σωρευτικά κοστίζουν, δεν λέμε ότι όλα είναι δίκαια, αλλά προσπαθήσαμε μέσα σε αυτά τα δύσκολα μέτρα να κρατήσουμε κάποιες ισορροπίες για να μειώσουμε τις επιπτώσεις για τους πιο φτηνούς».

Τέλος, για τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης είπε: «Φέραμε, λοιπόν, τον “κόφτη”, που στο κάτω-κάτω δεν είναι δικής μας έμπνευσης και δεν τον ζητήσαμε κι έρχεται όχι όπως λέτε εσείς επειδή καταστρέψαμε τη χώρα, αλλά επειδή γι’ αυτό το ίδιο το πακέτο των 5,4 δισεκατομμυρίων διαφωνούν ανάμεσά τους οι θεσμοί εάν θα φτάσει σε πλεόνασμα 3,5% ή 1,5%».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk