«Βία και πολιτική: ιδεολογίες, ταυτότητες, αναπαραστάσεις» είναι το θέμα του Γ’ Συνεδρίου Νέων Ερευνητών, που ξεκινάει την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στις 17.00 στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα) και θα συνεχιστεί έως το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.
Το συνέδριο, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή Νίκου Μπιργάλια, διοργανώνει ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) υπό την αιγίδα του ομώνυμου Τμήματος.
«Θέμα του προηγούμενου Συνεδρίου Νέων Ερευνητών ήταν η σχέση της πολιτικής με τη θρησκεία. Στο τριήμερο συνέδριο που εγκαινιάζεται σήμερα θα εξεταστεί η σχέση της πολιτικής με τη βία σε ένα μακρύ χρονικό φάσμα, το οποίο εκκινεί από τον αρχαίο κόσμο και φτάνει μέχρι τη μεταπολεμική Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασίλης Γκόνης, πρόεδρος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ: «Το συνέδριο θα παρακολουθήσει τις θεωρητικές και ιστοριογραφικές προσεγγίσεις της βίας ανά τους αιώνες τοποθετημένες γύρω από έξι θεματικούς άξονες: Νόμιμη και παράνομη βία, Αρχαιολογία και εικονογραφία της βίας, Βία και ετερότητα, Βία ”από τα πάνω” και αντίσταση, Εξεγέρσεις και επαναστάσεις και Μικροϊστορία της βίας».
Κεντρικός στόχος του συνεδρίου, όπως τονίζει ο κ. Γκόνης, είναι «να ανοίξει ο διάλογος πάνω στο ζήτημα της βίας πέρα από την παραδοσιακή ιστορική θεματογραφία, όπως είναι, για παράδειγμα, η δεκαετία του 1940, η Αντίσταση και ο Εμφύλιος ή η περίοδος της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967. Πηγαίνοντας στην αρχαιότητα, στον μεσαίωνα ή στους πρώιμους Νέους Χρόνους, αλλά και στις νεώτερες εποχές, το συνέδριο θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν την επαφή μεταξύ ερευνητών που προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους των ανθρωπιστικών επιστημών: οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί θα συναντηθούν σε αυτό το πλαίσιο με τους φιλολόγους και τους πολιτικούς επιστήμονες, εξετάζοντας το φαινόμενο της βίας όπως εκδηλώνεται μέσα στους αιώνες, χωρίς, όμως, να χρειαστεί ως εκ τούτου να το εντάξουν σε μια γραμμική χρονική σειρά».
Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, υποψήφιοι διδάκτορες, διδάκτορες και νέοι ερευνητές.



