«Όμηροι» μιας υπογραφής οι 750 νεφροπαθείς της Βόρειας Ελλάδας

Χωρίς αιμοκάθαρση κινδυνεύουν να μείνουν οι νεφροπαθείς της Βορείου Ελλάδας.

Χωρίς αιμοκάθαρση κινδυνεύουν να μείνουν οι νεφροπαθείς της Βόρειας Ελλάδας. Αν ο πάρεδρος δεν υπογράψει τα σχετικά εντάλματα μέχρι σήμερα, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, οι αρμόδιοι των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού δεν θα προμηθευτούν φίλτρα για τις αιμοκαθάρσεις του Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι 750 νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση στις έντεκα μονάδες του ιδιωτικού τομέα (συνολικά είναι περισσότεροι από 1.000 οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε μονάδες της Θεσσαλονίκης) θα πρέπει να απορροφηθούν στα δημόσια νοσοκομεία (διαθέτουν μόλις 350 θέσεις) για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών κ. Γρηγόρη Λεοντόπουλο, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έχουν εξασφαλίσει τα χρήματα για να πληρωθούν πριν από τα Χριστούγεννα οι μονάδες τεχνητού νεφρού όλης της χώρας και για τον μήνα Αύγουστο.
Επίσης, η Διεύθυνση Οικονομικού του ΕΟΠΥΥ έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τα μικροπροβλήματα του νεοεφαρμοζόμενου ηλεκτρονικού συστήματος (γίνεται αυτομάτως ηλεκτρονικός έλεγχος χωρίς περιθώρια λάθους) και έχει ενταλματοποιήσει μέχρι και τον Αύγουστο.
Ωστόσο, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία, αναφέρεται ότι «η ΠΕ.ΔΙ Θεσσαλονίκης βρίσκεται ακόμα στον μήνα Μάιο με κίνδυνο αν το πρόβλημα δεν λυθεί μέχρι την Παρασκευή 18.12.2015, να μείνουν απλήρωτες οι μονάδες τεχνητού νεφρού της Θεσσαλονίκης (από τις 20.12.2015 δεν γίνεται καμία πληρωμή μέχρι τον καινούριο χρόνο). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσουν μισθούς και δώρα στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και να μην μπορούν να προμηθευτούν αναλώσιμα για την αιμοκάθαρση, δημιουργώντας τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα στις οικογένειες των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και κυρίως στη ζωή των ασθενών».
Όπως επισημαίνει ο κ. Λεοντόπουλος, τα κρατικά νοσοκομεία είναι αδύνατον να απορροφήσουν τους νεφροπαθείς που θα μείνουν χωρίς αιμοκάθαρση.
«Είναι λυπηρό και απαράδεκτο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης να είναι όμηροι των προσωπικών διαφορών των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ της Θεσσαλονίκης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και η διοίκηση του οργανισμού να μην μπορούν να δώσουν λύση».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk