Καλό κλίμα στις επαφές κυβέρνησης-κουαρτέτου παρά την ένταση Τσίπρα-Σόιμπλε

Παρά την ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου για το ρόλο του ΔΝΤ, η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – κουαρτέτου συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σε καλό κλίμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μόνη παραφωνία η δυσφορία του επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο την οποία διαχειρίστηκε την Δευτέρα η διαπραγματευτική ομάδα.

Παρά την ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου για το ρόλο του ΔΝΤ, η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – κουαρτέτου συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σε καλό κλίμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μόνη παραφωνία η δυσφορία του επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο την οποία διαχειρίστηκε την Δευτέρα η διαπραγματευτική ομάδα.

Το βράδυ της Τετάρτης σειρά έχει η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο. Ο κ. Τσακαλώτος μαζί τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη θα διαπραγματευθούν με την τρόικα το μεγαλύτερο «αγκάθι» από τα 13 προαπαιτούμενα, την αδειοδότηση των «μη τραπεζικών ιδρυμάτων» (τα λεγόμενα distress funds) για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Η τρόικα δέχεται να μετατεθεί για τον Ιανουάριο η συζήτηση για το θέμα της παραχώρησης των κόκκινων στεγαστικών των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων στα distress funds. Επιμένει ωστόσο να μπορούν να πουληθούν από τώρα τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια από τις τράπεζες στα λεγόμενα «κοράκια», κάτι που προκαλεί την αντίδραση της κυβέρνησης που ζητεί επανεξέταση.
Το θέμα είναι δύσκολο καθώς ήδη από το Euro Working Group της 26ης Νοεμβρίου η αδειοδότηση με νόμο των λεγόμενων των «μη τραπεζικών ιδρυμάτων» περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Η συμφωνία πρέπει να κλείσει ως την Παρασκευή το απόγευμα καθώς η τρόικα «πετάει» Παρασκευή βράδυ. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να ψηφίσει το πακέτο ως τις 18 Δεκεμβρίου ώστε να εκταμιευθεί πριν από τα Χριστούγεννα η τελευταία υπο-δόση ύψους 1 δισ. ευρώ.
Ταμείο και μισθολόγιο
Εκτός από τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Τσακαλώτος θα συζητήσει με τους Θεσμούς το θέμα των όρων λειτουργίας και της στελέχωσης του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα η κυβέρνηση επιδιώκει μέρος από τα έσοδα του υπάρχοντος ταμείου να κατευθυνθούν το 2016 στα Ασφαλιστικά Ταμεία, κάτι που προωθεί ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.
Ο κ. Τσακαλώτος θα κουβεντιάσει, τέλος, με την τρόικα τη δημοσιονομική διάσταση του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο καθώς το κουαρτέτο επιμένει οι όποιες αυξήσεις να ισοσταθμίζονται από περικοπές ώστε η μεταρρύθμιση να έχει δημοσιονομικά ουδέτερο χαρακτήρα.
Η βασική διαφωνία είναι η επιθυμία των Θεσμών να υπάρχει η δυνατότητα μισθολογικών αυξήσεων όχι μόνο με βάση την ωρίμανση αλλά και με βάση την παραγωγικότητα η οποία θα αξιολογείται από τους προϊσταμένους. Η κυβέρνηση δεν δέχεται αυτή την πρόταση.
«Πυροσβεστικός» Σκουρλέτης
Ίσως η μόνη παραφωνία στο καλό κλίμα να ήταν η δυσφορία του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο αναφορικά με τη διαρροή της επιστολής του στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φιλη.
«Η ψήφιση των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια δεν θα ήταν σύμφωνη με το μνημόνιο και θα μας υποχρέωνε να επανεξετάσουμε την αξιολόγησή μας για την συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για την εφαρμογή του προγράμματος ESM» ανέφερε σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Κοστέλο αντιδρώντας στο θέμα της θέσπισης της συνέντευξης ως κριτηρίου επιλογής για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.
Οι πρώτοι που άκουσαν τα παράπονα του κ. Κοστέλο την Δευτέρα ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης και στενοί του συνεργάτες. Η διαπραγματευτική ομάδα κατάφερε τελικά να λύσει την όποια παρεξήγηση. Ακολούθησε η συζήτηση για το ισοδύναμο της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ η οποία κύλησε ομαλά. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το πέρασμα του 100% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ κράτος είναι απολύτως σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν δέχεται την ιδιωτικοποίηση του μάνατζμεντ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk