Ολοκληρώθηκε ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων Σκουρλέτη – Σταθάκη με το κουαρτέτο

Διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ), είχαν από το απόγευμα της Τρίτης βασικοί Υπουργοί της κυβέρνησης.

Διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ), είχαν από το απόγευμα της Τρίτης βασικοί Υπουργοί της κυβέρνησης. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα πάνω στα 13 προαπαιτούμενα που οδηγούν στην υπό-δόση του 1 δισ. ευρώ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος στο τέλος Ιανουαρίου.

Οι συναντήσεις αναμένεται να διαρκέσουν ως το βράδυ της Παρασκευής. Από την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, η η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή νέο πολυνομοσχέδιο με στόχο να ψηφιστεί ως το αργότερο ως το Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου, και να καλύπτει όσα προαπαιτούμενα απαιτούν νομοθέτηση. Στη συνέχεια, την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση αναμένει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης που θα δώσει τέλος σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα την Τρίτη παραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες συναντήσεις:
-Στις 18.00 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης συζήτησε με το κουαρτέτο το ελληνικό σχέδιο-ισοδύναμο για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης του ΑΔΜΗΕ, του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει παραχώρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ στο ελληνικό Δημόσιο με αντάλλαγμα μετοχές του Δημοσίου (π.χ. των ΕΛΠΕ) και την πώληση του 49% σε ιδιώτες. Το βασικό σημείο διαφωνίας είναι η απαίτηση του κουαρτέτου να παραχωρηθεί σε ιδιώτες το μάνατζμεντ του νέου φορέα.

Ο υπουργός αποχώρησε λίγο πριν από τις 7:30 προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

-Στις 19.30 ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης συναντήθηκε με το κουαρτέτο με στόχο να λυθούν οι διαφορές που υπάρχουν για το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι με βάση το υπάρχον σχέδιο της κυβέρνησης δεν αμείβεται επαρκώς η παραγωγικότητα και δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στη μισθολογική ωρίμανση. Παρά τα προβλήματα οι δύο πλευρές αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει (σημαντικές) μειώσεις μισθών.
-Στις 21.00 ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης διαπραγματεύτηκε με το κουαρτέτο για το καυτό θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση καλείται να νομοθετήσει την αδειοδότηση των μη τραπεζικών ιδρυμάτων (τα λεγόμενα distress funds) για τη διαχείριση σε πρώτη φάση των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων. Σειρά θα έχει τον Ιανουάριο η συζήτηση για τα κόκκινα στεγαστικά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Συνοπτικά, τα 13 προαπαιτούμενα που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση ως τις 19 Δεκεμβρίου είναι τα εξής:
1. Η συγκρότηση Ομάδας Δράσης για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων του υπάρχοντος (ΤΑΙΠΕΔ) για το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Το θέμα είναι περίπλοκο, καθώς οι δανειστές ζητούν πολιτική και λειτουργική ανεξαρτησία από την κυβέρνηση. Το σχέδιο των Βρυξελλών φέρει σφραγίδα Βερολίνου, καθώς προβλέπει ότι η Ομάδα Δράσης θα ελέγχει τα βασικά όργανα του Ταμείου για τα οποία ήδη ακούγονται υποψηφιότητες από Γαλλία και Γερμανία.
2. Η λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή ισοδύναμο μέτρο).
3. Η ψήφιση του νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύει από 1.1.2016.
4. Η νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η επιλογή του αντικαταστάτη τηςΚατερίνας Σαββαΐδου. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.
5. Η «στρατηγική» για τα «κόκκινα» δάνεια, με μετάθεση μεν της συζήτησης για την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αξιολόγηση του Ιανουαρίου, αλλά και ψήφιση του πλαισίου για τη χορήγηση αδειών σε μη τραπεζικά ιδρύματα που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.
6. Δέκα δράσεις της Εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
7. Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ.
8. Υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και τη μείωση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
9. Λειτουργία της επιτροπής που θα εγκρίνει τους διορισμούς προέδρων και μελών διοικητικού συμβουλίου στις τράπεζες.
10. Εκδοση δευτερεύουσας νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.
11. Επιτάχυνση συγχρηματοδοτούμενων έργων.
12. Ο δασικός νόμος και ο χωροταξικός σχεδιασμός.

13. Εκδοση της υπουργικής απόφασης για την επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk