Οπλο οι αποτιμήσεις και η προοπτική γρήγορων κερδών

Με όπλο τις χαμηλές αποτιμήσεις και την προοπτική σημαντικών υπεραξιών ακόμη και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ξεκίνησαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων το «σαφάρι»

Με όπλο τις χαμηλές αποτιμήσεις και την προοπτική σημαντικών υπεραξιών ακόμη και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ξεκίνησαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων το «σαφάρι» για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα τελευταία stress tests. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο «η προσπάθεια προσέλκυσης των επενδυτών θα έχει ολοκληρωθεί», με τις πρώτες ενδείξεις να είναι ενθαρρυντικές για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Ανώτερα διοικητικά στελέχη των τραπεζών βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο εξωτερικό για παρουσιάσεις σε ξένα funds που εξετάζουν το ενδεχόμενο τοποθετήσεων στην Ελλάδα μέσω του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στις επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμικών χαρτοφυλακίων, διαφαίνεται αυξημένο ενδιαφέρον για τους τίτλους που θα διατεθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Οι ανησυχίες


Ωστόσο οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν πως ακόμη υπάρχει ανησυχία στην αγορά για τον πολιτικό κίνδυνο, εν αναμονή και του αυριανού κρίσιμου Eurogroup, το οποίο θα αποφανθεί για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς το Ελληνικό Δημόσιο. «Οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να βγουν κέρδη από τις τράπεζες αν η χώρα πάει καλά» αναφέρουν. Και συμπληρώνουν πως είναι πολύ σημαντικό ο τρέχων έλεγχος των πιστωτών να ολοκληρωθεί επιτυχώς και να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα καθώς η διαδικασία αυτή «τρέχει» παράλληλα με το book building των τραπεζών.
Πρώτη άνοιξε τον χορό των αυξήσεων κεφαλαίου την περασμένη Τετάρτη η Τράπεζα Πειραιώς με στόχο την άντληση 1,6 δισ. ευρώ μέσω βιβλίου προσφορών το οποίο αναμένεται να κλείσει αύριο, Δευτέρα. Το ποσό αυτό σε συνδυασμό με το κεφαλαιακό όφελος των 600 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αναπληρώνει πλήρως το έλλειμμα του βασικού σεναρίου της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και διασφαλίζει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.
Βιβλία προσφορών


Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τη δική τους προσπάθεια μέσω της διαδικασίας του book building η Eurobank και η Alpha Bank, οι οποίες εμφάνισαν τις μικρότερες συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες, ύψους 2,2 και 2,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Η Eurobank αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα το απόγευμα το ποσό που θα εισφέρουν στην αύξηση οι βασικοί της μέτοχοι, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κεφάλαια της τάξεως των 500-550 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη θα ανοίξει εκτός απροόπτου το βιβλίο προσφορών για τους υπόλοιπους θεσμικούς επενδυυτές.
Τελευταία αναμένεται να απευθυνθεί στην αγορά η Εθνική Τράπεζα, η οποία καλείται να αναπληρώσει το έλλειμμα των 1,6 δισ. ευρώ που προέκυψε από το βασικό σενάριο των stress tests. Σύμφωνα με πηγές από τον όμιλο, κρίσιμη για τη δομή της ανακεφαλαιοποίησής της είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το αν η πώληση του 100% της θυγατρικής της Finansbank θα μειώσει ισόποσα τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα. Αν η δράση αυτή δεν γίνει αποδεκτή από τον Επόπτη, τότε η Εθνική θα προχωρήσει στην έκδοση μετοχών με στόχο την άντληση ως και 1,6 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα επενδύσει στην τράπεζα περί το 1 δισ. ευρώ με μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) 750 εκατ. ευρώ και κοινές μετοχές 250 εκατ. ευρώ.
Η τιμολόγηση


Το τελικό ύψος των εκδόσεων μετοχών θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των πλάνων κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν υποβληθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Οι τράπεζες έχουν συμπεριλάβει στα σχέδια αυτά διάφορες ενέργειες για τον περιορισμών των αναγκών τους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αναβαλλόμενο φόρο προς κάλυψη ζημιών από προβλέψεις, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και κέρδη προ προβλέψεων του τρίτου τριμήνου τα οποία δεν έχουν ληφθεί υπόψη για τον προσδιορισμό του κεφαλαιακού ελλείμματος.
Ωστόσο οι διοικήσεις τους κρατούν μικρό καλάθι εκτιμώντας ότι η ΕΚΤ θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της και δεν θα κάνει αποδεκτές τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Σύμφωνα με πηγές που έχουν εικόνα των συνεννοήσεων που γίνονται με τον SSM, το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειών που περιλαμβάνονται στα capital plans έχει ήδη απορριφθεί.
Σε σχέση με τις τιμές στις οποίες θα γίνουν οι τοποθετήσεις τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να διατυπωθούν προβλέψεις. Και αυτό διότι με τις τρέχουσες πολύ χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές οι νέες εκδόσεις μετοχών προσομοιάζουν με δημόσια εγγραφή για είσοδο στο Χρηματιστήριο, δεδομένων των πολλαπλάσιων κεφαλαιακών αναγκών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk