Ντομπρόβσκις: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στις μεταρρυθμίσεις – Τσακαλώτος: Ανάγκη για έντιμο συμβιβασμό στα «κόκκινα δάνεια»

Με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συναντάται αυτή την ώρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γ.Σταθάκη, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Την αναζήτηση ενός έντιμου συμβιβασμού στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επιδίωξαν σήμερα το πρωί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βλαντις Ντομπροβσκις με τους υπουργούς Οικονομικών . Ευκλείδη Τσακαλωτο και Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθακη.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προεξόφλησε ωστόσο ότι η αξιολόγηση θα είναι επιτυχής. Για τα κόκκινα δάνεια είπε ακόμη ότι η θέση του κουαρτέτου είναι να υπάρχει στοχευμένη στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη.

Συμπλήρωσε όμως για την επιτυχή αξιολόγηση απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις: πολιτική βούληση, αποφασιστική τεχνική και διοικητική ικανότητα και διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους. Επανέλαβε ακόμη πως «συζητήσαμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει χρόνος».

«Είμαστε κοντά στην επίτευξη των κοινών μας στόχων» δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, μετά την συνάντησή τους το πρωί της Δευτέρας.

«Είναι χαρά μου να βρίσκομαι στην Αθήνα, είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις με του κ.κ υπουργούς» δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις επισημαίνοντας ότι «δείχνουν ότι οι συζητήσεις μας κινούνται σε καλή πορεία και πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη των κοινών μας στόχων». «Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες» πρόσθεσε.

«Αυτές οι συναντήσεις μου έδωσαν μια συλλεκτική εικόνα για το πως μπορούμε να θέσουμε σε τροχιά την ελληνική οικονομία» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: Συζητήσαμε το τοπίο των επενδύσεων και για το πως θα χρησιμοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Υπάρχει βούληση να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ΕΕ θα προκαταβάλει χρηματοδότηση για 2014-2020 και να απελευθερώσει κονδύλια της περιόδου 2007-2013. Επίσης υπάρχουν κονδύλια ύψους 2 δισ ευρώ για την περίοδο 2015-2016» υπογράμμισε ο κ. Ντομπρόβσκις.

«Είμαστε ευτυχείς που το ευρωκοινοβούλιο έχει υιοθετήσει εν συνόλω την πρόταση της ΕΕ. Επιθυμούμε να μεταφέρουμε επίσης 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «είναι θεμα των ελληνικών αρχών να δημιουργήσουν το νομικό πλαίσιο ώστε να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κονδύλια».

Ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι ήταν πολύ καλή η συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη. Βλέπουμε πρόοδο στην εξασφάλιση της βέλτιστης χρήσης των πόρων της ΕΕ και δέσμευση να αντιμετωπιστούν τα εκκρεμή ζητήματα».

Παράλληλα ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να βρει επιπλέον κονδύλια για να βοηθήσει την Ελλάδα με το προσφυγικό.

«Εκ μέρους της Κομισιόν, είμαστε πρόθυμοι να βρούμε επιπλέον μέσα στήριξης των χωρών αυτών που είναι πιο εκτεθειμένες στην προσφυγική κρίση και η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε αυτές», ανέφερε.

«Συζητήσαμε επίσης τα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» είπε ενώ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι σημαντικό βήμα για επιστροφή της εμπιστοσύνης και θα αποκαταστήσει την ισορροπία της ελληνικής» είπε και πρόσθεσε ότι απαιτούνται τρία βασικά στοιχεία: «Χρειάζεται να υπάρξει πολιτική βούληση και αίσθηση εθνικής κυριότητας επι των μεταρρυθμίσεων, είναι απαραίτητη η τεχνική και διοικητική ικανότητα για την εφαρμογή τους, καθώς και να εφαρμοστούν τα μέτρα σε διάλογο με τους εταίρους».

Οσον αφορά στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να προτείνει εναλλακτικό σχέδιο.

Για το καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» αλλά διευκρίνισε ότι «υπάρχει θέληση για συμβιβασμό» πιθανόν και να βρεθεί λύση εντός της ημέρας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και θα επιστρέψει στον χώρο της ανάπτυξης θα λύσει τα κοινωνικά της προβλήματα» κατέληξε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος της Ελλάδας τόνισε την ανάγκη έντιμου συμβιβασμού στο θέμα των κόκκινων δανείων και των αλλαγών στο νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο στο τραπέζι τέθηκε, επίσης, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και το συνταξιοδοτικό. Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε την ανάγκη «η ελληνική κυβέρνηση να έχει προτάσεις που να εξασφαλίζουν την βραχυπρόθεσμη υποχρέωση να υπάρχουν οικονομίες στο σύστημα, αλλά και να παρουσιάσουμε πρόγραμμα για το συνταξιοδοτικό μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».

Και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε το πρόγραμμα για την τεχνική βοήθεια που παρέχει η Κομισιόν. Η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί ότι όσο περισσότερη βοήθεια έχει τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η διαπραγμάτευση».

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε από την πλευρά του ότι έγινε «εκτενής συζήτηση για τα θέματα της διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων».

«Κάναμε εκτενή παρουσίαση και συζήτηση για την εφαρμογή και την ολοκλήρωση του παλιού ΕΣΠΑ και έναρξης του νέου ΕΣΠΑ καθώς και στο πρόβλημα της ροής και απορρόφησης των πόρων» σημείωσε ο κ. Σταθάκης, ενώ πρόσθεσε ότι ενημέρωσαν τον κ. Ντομπρόβσκις για τις προσπάθειες του Σεπτεμβρίου. «Πριν από μερικές ημέρες άνοιξε το ΕΣΠΑ και πλέον μπορούμε να μιλάμε για πλήρη αποκατάσταση του συστήματος» υπογράμμισε.

«Επιπρόσθετα» ανέφερε ο κ. Σταθάκης «συζητήσαμε συγκεκριμένα πρότζεκτ τα οποία έχουν χρονική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση τους όπως π.χ το μετρό στη Θεσσαλονίκη και προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει».

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει όλα τα θέματα, εκτός του γνωστού θέματος και ευχαρίστησε τον κ. Ντομπρόβσκις για τη συνεργασία.

Έντιμος συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια

Σε αναζήτηση έντιμου συμβιβασμού για την υπόθεση των κόκκινων δανείων βρίσκεται κυβέρνηση και θεσμοί όπως δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις,, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Κομισιόν πιστεύει πώς η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να είναι στοχευμένη για τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη. «Η λύση που προκρίνουμε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκιτς, είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο». Νωρίτερα και ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης συζήτησαν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την τρέχουσα αξιολόγηση η οποία σταμάτησε την περασμένη Παρασκευή και σημείωσε χαρακτηριστικά: «συζητήσαμε για το πρόβλημα που υπάρχει λόγω των διαφορετικών απόψεων στην τροποποίηση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και οι δύο πλευρές θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθεί έντιμος συμβιβασμός».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το ύψος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και ότι πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. «Συνεχίζουμε τη δουλειά» κατέληξε ο ίδιος. Σχολιάζοντας γενικότερα την πορεία των συζητήσεων με τους εκπροσώπους της Ελληνικής κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος μίλησε για εποικοδομητικές συζητήσεις που δείχνουν ότι ακολουθείται η σωστή πορεία «η οποία θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει στον κοινό στόχο που είναι η ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης». Όπως είπε ο ίδιος, η επιτυχής συμπλήρωση της πρώτης αξιολόγηση θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και θα αναθερμάνει την ελληνική οικονομία. Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται πολιτική βούληση και αίσθηση εθνικής κατοχής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ικανότητα να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν σωστά και διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.
Πρόσθεσε δε ότι, η ΕΕ βρίσκεται δίπλα στις ελληνικές αρχές για την παροχή στοχευμένης τεχνικής βοήθειας σε ζητήματα όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και διαφθοράς, η βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Είμαι πεπεισμένος κατέληξε, ότι με συνετή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήματά της και θα είναι ένα επιτυχημένο μέλος του ευρώ.

ΕΣΠΑ

Για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ ο αντιπρόεδρος δήλωσε ότι μετά τις πρόσφατες θεσμικές παρεμβάσεις που έκανε η Επιτροπή και οι οποίες εξασφαλίζουν επιπλέον ρευστότητα ύψους 2 δις. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι θέμα πλέον των Ελληνικών αρχών να δημιουργήσουν το κατάλληλο πλαίσιο για την αξιοποίηση αυτής της χρηματοδότησης. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν διατεθεί στην ελληνική πλευρά 835 εκατ. ευρώ, την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το επόμενο διάστημα θα διατεθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε μάλιστα σε έργα που βρίσκονται σε καθυστέρηση όπως το μετρό Θεσσαλονίκης και ο αυτοκινητόδρομος Μωρέας για τα οποία πρέπει να γίνουν γρήγορα κινήσεις ώστε να μην χαθούν κονδύλια, η εκταμίευση των οποίων πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο κ. Ντομπρόβσκις μίλησε για ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων «που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση σε μικρό χρονικό διάστημα και όπως είπε, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και δεν υπάρχει χρόνος για να χαθεί».

ΦΠΑ στην παιδεία

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ΦΠΑ στην παιδεία ο αντιπρόεδρος ανέφερε ότι «είχαμε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει ισοδύναμα που να μην υποσκάπτουν τους στόχους του προϋπολογισμού. Άρα οι ελληνικές αρχές θα βρουν τα όποια εναλλακτικά μέτρα».

Μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που απαιτείται η συνεργασία των χωρών όχι μόνο της ΕΕ αλλά και των όμορων χωρών για την προστασίας των συνόρων και τον εντοπισμό των λαθροδιακινητών, τη μεταφορά των μεταναστών και τη συντομότερη επιστροφή τους. Η Ελλάδα όπως είπε, ήδη, λαμβάνει βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά αποσυνέδεσε το θέμα αυτό από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής λέγοντας ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έτσι κι αλλιώς.


Οι επαφές Ντομπρόβσκις στην Αθήνα

Η επίσκεψη Ντομπρόβσκις πραγματοποιείται τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών για την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων φαίνεται να έχουν μπλοκάρει.

Κεντρικό θέμα στις επαφές που θα έχει στην Αθήνα είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ενώ σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής στέλνει σαφές μήνυμα πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

  Στις 12:00 θα συναντηθεί με τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων και με Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής.

  Στις 18:30 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ νωρίτερα στις 15:30 θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

  Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα (09:30) και στις 10:45, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, θα επισκεφθεί τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, έργο που δημιουργήθηκε από πρωτοβουλία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, στην Τεχνόπολη-Γκάζι.

  Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

  Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
  Οικονομία
  ΒΗΜΑτοδότης
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk