Εκλογές χωρίς ψηφοφόρους στην Αίγυπτο

Εκλογές χωρίς ψηφοφόρους, με τεράστια αποχή και ελάχιστη ελπίδα για πραγματική αλλαγή. Τέσσερα χρόνια μετά την Αραβική Ανοιξη, τα αδιέξοδα – κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά – επιμένουν στην Αίγυπτο της καταστολής, της φτώχειας και των ανισοτήτων.

Εκλογές χωρίς ψηφοφόρους, με τεράστια αποχή και ελάχιστη ελπίδα για πραγματική αλλαγή. Τέσσερα χρόνια μετά την Αραβική Ανοιξη, τα αδιέξοδα – κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά – επιμένουν στην Αίγυπτο της καταστολής, της φτώχειας και των ανισοτήτων.
«Η αιγυπτιακή σημαία ανεμίζει στον στύλο στο κέντρο της πλατείας Ταχρίρ. Το μέρος όπου κάποτε ανατράπηκε το παλαιό καθεστώς αποτελεί τώρα σύμβολο της επιστροφής του στην εξουσία» γράφει το «Spiegel». Και πράγματι, τα ονόματα στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών που άρχισαν χθες ανήκουν σε ανθρώπους της εποχής Μουμπάρακ.
Η εκλογική συμμετοχή αναμένεται μετά βίας να φτάσει το ένα τρίτο. Και η Βουλή των 596 μελών που θα προκύψει δεν θα αποτελεί παρά έναν μηχανισμό επικύρωσης των αποφάσεων του προέδρου Αλ Σίσι, ο οποίος δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, αλλά υποστηρίζεται ανοικτά από την πλειονότητα των υποψηφίων. Ενώ οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν τεθεί εκτός νόμου, με πολλούς από τους ηγέτες τους καταδικασμένους σε θάνατο.
Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν από τα πιο βίαια και κατασταλτικά στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου. Από τότε που ο στρατός της χώρας αντέδρασε σε μαζικές διαδηλώσεις για την ανατροπή του πρώτου εκλεγμένου προέδρου, του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τον Ιούλιο του 2013, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.500 άτομα, δεκάδες χιλιάδες έχουν φυλακιστεί και έχουν τεθεί αυστηροί περιορισμοί για τα μέσα ενημέρωσης, την κοινωνία των πολιτών και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Τζιχαντιστές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ξεκίνησαν νέο γύρο επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των βομβιστικών επιθέσεων της 1ης Ιουλίου στο Βόρειο Σινά που σκότωσαν δεκάδες στρατιώτες και της επίθεσης κατά του ιταλικού προξενείου στο Κάιρο.
Ποιοι υποστηρίζουν τον Αλ Σίσι

Σε αυτό το περιβάλλον, το κατεστημένο έχει συνταχθεί στο πλευρό του Αλ Σίσι, πρώην στρατηγού του Μουμπάρακ που διατηρούσε πάντα στενές σχέσεις με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Ο συνασπισμός περιλαμβάνει κρατικούς φορείς, όπως ο στρατός, αστυνομικές και δικαστικές Αρχές, και μη κρατικούς φορείς που λειτουργούν ως προεκτάσεις του κράτους στην ύπαιθρο, όπως οι ισχυρές φυλές του Δέλτα του Νείλου και οι φυλές της Ανω Αιγύπτου.
Το καθεστώς του αντλεί επίσης κρίσιμη υποστήριξη από την επιχειρηματική κοινότητα και τα ιδιωτικά ΜΜΕ, τα οποία είχαν ιδιαίτερη επιρροή στη συσπείρωση των μαζών εναντίον του Μόρσι. Το πραξικόπημα εναντίον του ευθυγράμμισε την Αίγυπτο του Σίσι με πλούσια κράτη του Περσικού Κόλπου, που έχουν κρατήσει την Αίγυπτο στη ζωή δωρίζοντας πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τη στιγμή που ανετράπη ο ισλαμιστής πρόεδρος.


Απέτυχε ο εκδημοκρατισμός

Η μετάβαση από το αυταρχικό καθεστώς στην ειρηνική δημοκρατία έχει αποτύχει στη χώρα του Νείλου. Η πολιτική αστάθεια και οι αναταραχές έπληξαν ανεπανόρθωτα την οικονομία, αύξησαν τη φτώχεια και την ανισότητα στην κοινωνία και δημιούργησαν ερείσματα για την εκτροπή από τη δημοκρατική πορεία.
Η ανάγκη του αιγυπτιακού λαού για σταθερότητα και ηρεμία ικανοποιήθηκε αρχικά στο πρόσωπο του στρατηγού Αλ Σίσι, που υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των διαδηλωτών και καταγγέλλοντας την αυταρχική διαχείριση της ισλαμιστικής κυβέρνησης Μόρσι κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2014 εξελέγη με 97%.
Γρήγορα όμως η ελπίδα για κοινωνική σταθερότητα, ασφάλεια και δημοκρατία διαψεύστηκε από την καταστολή και τον αυταρχισμό, με την κυβέρνηση να έχει στραφεί κατά όποιας φιλελεύθερης φωνής αντιτίθεται στις αρχές της νέας τάξης πραγμάτων.
Η ελευθερία της έκφρασης περιστέλλεται σε μια χώρα όπου οι διαδηλώσεις είναι παράνομες χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια και ο ορισμός της τρομοκρατίας έχει ασαφή κριτήρια όπως «πράξεις που πλήττουν την εθνική ενότητα» ή «διαταράσσουν τη δημόσια τάξη».
Ζοφερή είναι και η οικονομική πραγματικότητα. Η ανεργία ξεπερνάει το 35% στους νέους κάτω των 25 ετών, που αποτελούν τον μισό πληθυσμό της χώρας.
Τόσο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών όσο και το δημοσιονομικό έλλειμμα έχουν εκτοξευθεί στο 15% του ΑΕΠ. Η λίρα πέφτει, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα εξαντλούνται, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας υπολογίζονται σε 50 δισ. δολάρια, όταν από τον τουρισμό αναμένονται 6 δισ. δολάρια και από τη λειτουργία του Καναλιού του Σουέζ άλλα 4 δισ.
Μπροστά σε αυτές τις ανάγκες τα 4,8 δισ. δολάρια του υπό διαπραγμάτευση δανείου από το ΔΝΤ μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό. Πόσω μάλλον που θα προκαλέσουν ένα δημοσιονομικό σοκ της τάξεως του 6% του ΑΕΠ, με περιστολή της επιδότησης καυσίμων και τροφίμων, από την οποία εξαρτά την επιβίωσή του το 25% του πληθυσμού – ένας στους τέσσερις Αιγυπτίους που ζει με λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk