Τράπεζες: Ανακεφαλαιοποίηση πριν από την τελική αξιολόγηση

Κλειστά κρατάει ακόμη τα χαρτιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Κλειστά κρατάει ακόμη τα χαρτιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Με τον τρόπο αυτόν οι Ευρωπαίοι διατηρούν την πίεση προς το εγχώριο πολιτικό σύστημα να προχωρήσει στην ταχεία υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ώστε να απαλειφθεί η πολιτική αβεβαιότητα που θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά στη συμμετοχή των ιδιωτών.
Οπως αναφέρουν κορυφαίες τραπεζικές πηγές που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα τεκταινόμενα στο Ευρωσύστημα, «επιδίωξη της ΕΚΤ είναι όλες οι τράπεζες να καλύψουν με ιδιωτικά κεφάλαια τις ανάγκες που θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων (AQR) και τις επιπτώσεις που θα έχει σε αυτό η εφαρμογή του βασικού σεναρίου των stress tests για την πορεία της ελληνικής οικονομίας». Οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από το δυσμενές σενάριο θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με δάνειο που θα λάβει το Ελληνικό Δημόσιο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι «τυπικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν συνδέεται με τη συνολική αξιολόγηση του προγράμματος αλλά με την υλοποίηση των προαπαιτουμένων που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο». Αυτά σχετίζονται με τις αλλαγές που αφορούν τη λειτουργία του ΤΧΣ, τη διακυβέρνηση των τραπεζών και το πλαίσιο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι τα σχετικά νομοσχέδια «θα έλθουν στην ώρα τους» και ευελπιστούν ότι η αρχή θα γίνει την προσεχή εβδομάδα με τον νόμο για το ΤΧΣ, ο οποίος θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί ως τις 15 Οκτωβρίου.
Στις συναντήσεις που είχαν την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών στη έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) τους έδωσαν πολύ λιγότερα στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησαν στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών απ’ ό,τι έναν χρόνο πριν όταν η ΕΚΤ «έτρεχε» τα πανευρωπαϊκά stress tests.
Λιτή πληροφόρηση


Επιπλέον, οι έλληνες τραπεζίτες δεν πήραν απαντήσεις στα θέματα που έθιξαν, παρά μόνο διαβεβαιώσεις ότι ο SSM θα επανέλθει αργότερα, όταν πριν από έναν χρόνο οι επόπτες της ΕΚΤ έδιναν λεπτομερείς εξηγήσεις. Εφέτος ήταν «λιτοί». Τόσο λιτοί που όπως λένε οι ίδιες πηγές για το δυσμενές σενάριο οι πληροφορίες που τους δόθηκαν ήταν «μόλις μία σελίδα». Με άλλα λόγια, το δυσμενές σενάριο παραμένει ανοικτό. Αλλά ούτε και όσον αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο υπήρξαν απαντήσεις. «Οι επόπτες της ΕΚΤ έκοψαν κάθε συζήτηση» αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Ανάλογη στάση κράτησε ο SSM και στις επικοινωνίες που υπήρξαν στα e-mails που ανταλλάχθηκαν την Παρασκευή, πριν από τη λήξη της προθεσμίας, που είχαν οι ελληνικές τράπεζες για να απαντήσουν στην ΕΚΤ. «Δεν συζητούμε τη μεθοδολογία. Πείτε μας αν δεν καταλαβαίνετε κάποιο νούμερο να σας το πούμε» ήταν οι απαντήσεις από τους επόπτες του SSM.
Ο λογαριασμός


Με τη στάση της η ΕΚΤ δείχνει ότι επείγεται να κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης. Αλλωστε ο χρόνος πιέζει καθώς στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους ώστε να αποφευχθεί η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα ισχύσει από 1.1.2016 και το οποίο προβλέπει «κούρεμα» καταθέσεων.
Οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών συγκλίνουν στο ότι ο συνολικός λογαριασμός θα κυμανθεί περί τα 15-16 δισ. ευρώ. Στο ίδιο επίπεδο ανεβάζουν τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κορυφαίες κυβερνητικές πηγές. Από την άλλη, κοινοτικές πηγές σχολιάζοντας τις παραπάνω εκτιμήσεις ανέφεραν ότι «είναι πολύ δύσκολο να διαμορφωθεί σημαντικά χαμηλότερα από το ποσό αυτό», ενώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υψηλότερο κατά 1-2 δισ. ευρώ.
Τραπεζικές πηγές θεωρούν πολύ πιθανό οι ανάγκες που θα προκύψουν για την κάλυψη του AQR και του βασικού σεναρίου να κυμανθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις, καθώς στόχος της ΕΚΤ είναι να παραμείνουν οι τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές του Ευρωσυστήματος, «ο βαθμός δυσκολίας για τη συγκέντρωση των ιδιωτικών κεφαλαίων θα είναι διαφορετικός για κάθε τράπεζα».
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές δύο είναι τα βασικά ζητήματα που συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση. Το πρώτο έχει να κάνει με το να καλυφθεί η συμμετοχή των ιδιωτών σε όλες τις τράπεζες και το δεύτερο με το αν θα δοθούν CoCos. Ειδικότερα, για την περίπτωση των CoCos επισημαίνουν ότι αν το κομμάτι που θα κληθούν να καλύψουν οι ιδιώτες κινηθεί χαμηλά, τότε το δυσμενές σενάριο δεν θα μπορεί να καλυφθεί στο σύνολό του με CoCos και θα χρειαστεί και έκδοση μετοχών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk