Ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό Δραγασάκη για ανακεφαλαιoποίηση-ΕΣΠΑ παρουσία Γκλεν Κιμ

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με βασικά θέματα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ΕΣΠΑ.

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με βασικά θέματα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ΕΣΠΑ.

Στην συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσία στην οδό Ζαλοκώστα του Νοτιοκορεάτη Γκλεν Κιμ, ο οποίος έγινε γνωστός από το ρόλο που έπαιξε ως σύμβουλος του πρώην Υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη στην ομάδα διαπραγμάτευσης.
Οι Υπουργοί αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
Τραπεζικές πηγές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα είναι έτοιμο αύριο, αλλά εντός των επόμενων ημερών.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα επιχειρηματικά δάνεια θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων funds. Σημείωσαν επίσης ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα απευθυνθεί σε ξένο σύμβουλο για την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η θεσμοθέτηση νέων αναπτυξιακών εργαλείων και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης συζητήθηκαν:

1. Οι στόχοι και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν σε ανάλογες διαδικασίες στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου νόμου, που θα καθορίζει το ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου να κατατεθεί έγκαιρα στη Βουλή αφού προηγηθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς. Στόχοι της κυβέρνησης είναι:

Α) Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και διεθνών χρηματοδοτικών Οργανισμών που τυχόν θα επιδείξουν ενδιαφέρον, με παράλληλη εξασφάλιση της παρουσίας του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.

Β) Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να συνδεθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», με ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Γ) Η εξασφάλιση ενός νέου τρόπου διακυβέρνησης και λειτουργίας των τραπεζών με στόχο την αποτροπή φαινομένων αδιαφάνειας, διαπλοκής, κακοδιαχείρισης κλπ.

2. Αποφασίστηκε η σύσταση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου που θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το οποίο θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, την επεξεργασία του σχεδίου για την Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας. Η σύνταξη του εν λόγω σχεδίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα ώστε να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με την κοινωνία προτού αυτό κατατεθεί στους Θεσμούς.

3. Συμφωνήθηκε η επανεκκίνηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

4. Δρομολογήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 του ΕΣΠΑ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk