Με μια ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία προέρχεται από πέντε κόμματα (τέσσερα εκ των οποίων ψήφισαν σύσσωμα «Ναι»), η χώρα διέφυγε, προς το παρόν, τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.

Όμως η παραμονή στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα δεν εξαρτάται από το τι ψηφίζουν οι 300 της Βουλής. Πέντε χρόνια τώρα έχουν περάσει όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις για να έλθουν στη χώρα πάνω από 200 δισ. ευρώ, όμως η χώρα χρειάζεται και νέο πακέτο βοήθειας ύψους 85 δισ. ευρώ, το οποίο συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα.

Για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων και να παραμείνει η χώρα ως ισότιμο μέλος στο ευρώ, ένας τρόπος υπάρχει: η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που θα δημιουργήσουν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας.

Θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν όλα αυτά που τόσα χρόνια το πολιτικό σύστημα ψηφίζει και εντέχνως αποφεύγει να υλοποιήσει για να μην συγκρουστεί με πελατειακά συμφέροντα.

Διότι παραμονή στο ευρώ σημαίνει μετασχηματισμός της οικονομίας από κρατικίστικη και συντεχνιακή σε παραγωγική και εξωστρεφή. Μόνο έτσι μπορεί να ευημερήσει η χώρα στο πλαίσιο ενός ισχυρού νομίσματος, όπως είναι το ευρώ.

Και αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί ριζικές αλλαγές. Τόσα χρόνια έχουμε δει τα πάσης φύσεως, μικρότερα και μεγαλύτερα, συμφέροντα να αντιστέκονται λυσσαλέα για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους.

Όμως, για να αλλάξει η χώρα και να εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που έρχονται και επανέρχονται με κάθε μνημόνιο, θα πρέπει η πολιτική ηγεσία που θα αναλάβει να τις εφαρμόσει να τις πιστεύει και να είναι διατηθειμένη να συγκρουστεί και όχι να χαϊδεύει αυτιά για να τις πετύχει.

Να πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να οργανωθεί διαφορετικά, πως η κοινωνία πρέπει να αλλάξει συνήθειες, να έχει στόχους, να δημιουργήσει νέες αξίες, να κάνει υπομονή.

Και τις αλλαγές που συνοδεύουν το νέο μνημόνιο το οποίο έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψήφισε μαζί με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να τις εφαρμόσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διότι δεν πιστεύει τη συμφωνία που υπέγραψε, όπως είπε στη τηλεοπτική του συνέντευξη και επανέλαβε χθες στη Βουλή.

Η συμφωνία περιλαμβάνει συγκεκριμένα πράγματα, συγκεκριμένες αλλαγές στο κράτος και την οικονομία που διασφαλίζουν τη θέση της χώρας στο ευρώ.

Αν ο κ. Τσίπρας δεν τις πιστεύει, γιατί να δοκιμάσει να τις εφαρμόσει; Καλύτερα να το κάνει κάποιος άλλος, από την ευρεία πλειοψηφία της Βουλής που ενέκρινε τη συμφωνία.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περάσουν άλλοι τρεις ή έξι μήνες για να ανακαλύψει, όπως έκανε το προηγούμενο πεντάμηνο, ότι δεν υπάρχει «κούρεμα» χρέους παρά μόνο αναδιάρθρωση, ότι δεν υπάρχει οικονομική βοήθεια από Ρωσία ή Κίνα, πως δεν υπάρχει ζήτημα αποχώρησης του ΔΝΤ, ότι οι ευρωπαίοι δεν αφήνουν περιθώρια στις διαπραγματεύσεις.

Διότι τότε θα είναι αργά, το ατύχημα θα έχει συντελεστεί. Ο μόνος λόγος να επιμείνει να εφαρμόσει μια συμφωνία που δεν πιστεύει είναι να έχει άλλους στόχους…