Πώς να σταυρώσει συμβόλαιο η Airbus, ας πούμε, όταν η αμερικανική Boeing έχει μάθει από πριν, με εντελώς παράνομα και αθέμιτα μέσα, όλες τις λεπτομέρειες της ανταγωνιστικής προσφοράς; Είναι ένα παράδειγμα από τις χιλιάδες περιπτώσεις εμπορικής κατασκοπείας των ΗΠΑ σε βάρος της κατά τα άλλα συμμάχου Γαλλίας. Η οποία έχει χάσει δισ. ευρώ από τέτοια κόλπα των Γιάνκηδων. Νέες αποκαλύψεις της ιστοσελίδας WikiLeaks αυτή την εβδομάδα έπεσαν σαν βόμβα στο Παρίσι. Διότι φάνηκε ότι η διαβόητη Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) δεν παρακολουθούσε «μόνο» τρεις προέδρους της Γαλλικής Δημοκρατίας (Σιράκ, Σαρκοζί, Ολάντ), δύο υπουργούς Οικονομικών (Μπαρουέν, Μοσκοβισί), δεκάδες αξιωματούχους και διπλωμάτες, αλλά ολόκληρη την οικονομία. Ηταν ένας τεράστιος μηχανισμός βιομηχανικής κατασκοπείας.
Ποιες γαλλικές μπίζνες κρυφάκουγε το αφτί των Αμερικανών επί τουλάχιστον 10 χρόνια; Ολες όσες έκλειναν ντιλ άνω των 200 εκατ. δολαρίων. Μιλάμε για εκατοντάδες τέτοιες συμβάσεις ετησίως, από βιομηχανίες όπλων ως γαλακτοκομικά.
H «Liberation», που δημοσίευσε τα απόρρητα έγγραφα, δεν κατονομάζει τις εταιρείες. Αλλά είναι γνωστές τοις πάσι: BNP Paribas, AXA και Credit Agricole για να μιλήσουμε χρηματοπιστωτικά, Peugeot και Renault στην αυτοκινητοβιομηχανία, Total και Orange στις τηλεπικοινωνίες και τουλάχιστον άλλες 100 μεγάλες επιχειρήσεις του δείκτη CAC στο Χρηματιστήριο των Παρισίων. «Εχουν οι γάλλοι πολίτες το δικαίωμα να μάθουν ότι η χώρα τους έχει πέσει θύμα κατασκόπων από υποτιθέμενες σύμμαχες χώρες; Mais oui!». Τάδε έφη Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του WikiLeaks, από την πρεσβεία του Ισημερινού που του έχει δώσει άσυλο, στο Λονδίνο.
Το γαλλικό πρόγραμμα της NSA άρχισε το 2002 με την εντολή για συλλογή οικονομικών δεδομένων: λεπτομέρειες για επιχειρηματικές συμβάσεις, για τη μακροοικονομική πολιτική του κράτους, για τις σχέσεις του με διεθνείς δανειστές και για πάσης φύσεως εμπορικές δραστηριότητες. Το 2012 η διαταγή ανανεώνεται με ακόμη πιο ευαίσθητους στόχους: γάλλους αξιωματούχους με ευθύνη για την εμπορική πολιτική της ΕΕ, για τις διαπραγματεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το G7 και το G20, τον κρατικό προϋπολογισμό και τη βιομηχανία. Διασκεδαστικές λεπτομέρειες έδωσαν πηγές που μίλησαν στη «Liberation» για «κοριούς στα ευρύχωρα καθίσματα της πρώτης θέσης σε πτήσεις της Air France και σε μπουκέτα με τριαντάφυλλα που στόλιζαν γραφεία υπουργών». Πεδίο ζωηρού ενδιαφέροντος για την κατασκοπεία των ΗΠΑ ήταν οι γαλλικές τηλεπικοινωνίες, επιχειρήσεις ηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας, πετρελαίου φυσικού αερίου, μεταφορών, υγείας, φαρμάκων και βιοτεχνολογίας.
«Ελεγαν ότι σκοπός αυτού του τεράστιου προγράμματος μαζικών παρακολουθήσεων ήταν η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ από την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, τα ναρκωτικά κ.τ.λ. Μετά μάθαμε ότι υπέκλεπταν τις συνομιλίες της Μέρκελ και του Ολάντ. Τώρα βλέπουμε ότι έκλεβαν εμπορικά μυστικά ξένων επιχειρήσεων για τον πλουτισμό, με δισ. δολάρια, αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων» λέει διπλωματική πηγή στη «Liberation».
Για υποκρισία, και μάλιστα διπλή, γράφουν ψύχραιμοι γάλλοι σχολιαστές. Δεν ξεχνάνε ότι η χώρα τους έχει λαμπρή ιστορία στην εμπορική κατασκοπεία από τη δεκαετία του ’60. Αλλά τονίζουν και πόσο διπρόσωπη είναι σήμερα μια υπερδύναμη που κόπτεται για την υγιή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και για τις ελεύθερες αγορές. Γεγονός είναι ότι πολλά αφτιά κοκκίνισαν στον Λευκό Οίκο αυτές τις ημέρες. Ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τέτοια κατασκοπεία από συμμάχους και το Μέγαρο των Ηλυσίων έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος δέχθηκε «απολογητικό» τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Οι πιο κυνικοί και έμπειροι λένε ότι όλοι θα κάνουν τώρα λίγο πίσω προτού αρχίσει ξανά αυτό το παιχνίδι κατασκόπων μεταξύ φίλων.
Ο παρακολουθήσας του παρακολουθήσαντος
«Τη “φιλική κατασκοπεία” ξεκίνησε πρώτος ο στρατηγός Ντε Γκωλ το 1958»
«Αμερικανοί κατασκοπεύουν Γάλλους και Γάλλοι Αμερικανούς από τη δεκαετία του 1950» λέει στο «Βήμα» συνεργάτης του Πασκάλ Λαμί, του γάλλου πρώην επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ. Μας μίλησε τηλεφωνικά και θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.
«Πιο ενδιαφέρον είναι να ρωτήσουμε ποιες πληροφορίες δίνονται σε ποιες εταιρείες των ΗΠΑ και γιατί. Δηλαδή, πρέπει η NSA να δώσει στην Boeing πληροφορίες που έχει υποκλέψει από την Airbus ή μήπως θα πρέπει να τις δώσει και στη Lockheed-Martin; Γιατί να αποκλειστεί από αυτή την πληροφόρηση η Grumman-North Up; Και μήπως η LockMart «μαθαίνει» πολλά επειδή έχει δώσει περισσότερα δολάρια στη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών; Μήπως είναι αυτός ο λόγος για τον οποίον τους δίνεται η «εσωτερική πληροφόρηση»; Το πρόβλημα είναι ότι η NSA (ή όποιος άλλος, ο πρόεδρος ίσως;) αποφασίζει ποια εταιρεία θα επωφεληθεί και ποια όχι, ανεξάρτητα από το τι γίνεται στην υπόλοιπη αγορά και το πώς αντιδρά ο ανταγωνισμός που δεν έχει προνομιακή πληροφόρηση» τονίζει.
«Για την ιστορία, πάντως, είναι γνωστό ότι οι Γάλλοι ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν για πρώτη φορά τέτοια «φιλική κατασκοπεία» στις ΗΠΑ, επί Σαρλ ντε Γκωλ» καταλήγει. Πράγματι, είναι τεκμηριωμένο και δημοσιευμένο το γεγονός ότι το 1958 ο Ντε Γκωλ ανέθεσε στον στρατηγό Πολ Γκροσέν, τον επικεφαλής τότε της γαλλικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας (SDECE), να συλλέξει «τεχνολογικές και οικονομικές πληροφορίες» από τις ΗΠΑ.
Το 1992 ο
Αλεξάντρ ντε Μαρένς, ο οποίος ήταν διευθυντής της SDECE (νυν DGSE) επί 11 χρόνια, αποκάλυψε στα απομνημονεύματά του ότι πράκτορες της υπηρεσίας του στην Αμερική είχαν παράσχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την επικείμενη υποτίμηση του νομίσματος των ΗΠΑ (1971), οι οποίες επέτρεψαν στην Τράπεζα της Γαλλίας να βγάλει τεράστια κέρδη από την πώληση δολαρίων.
Πέντε οφθαλμοί
Οι υπερκατάσκοποι μιλάνε αγγλικά
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας είναι οι λεγόμενοι «Πέντε Οφθαλμοί» που παρακολουθούν όλον τον πλανήτη. Οι Αμερικανοί φέρεται ότι αποκάλυψαν κάποια γαλλικά οικονομικά μυστικά στους συμμάχους τους σε αυτή τη σφιχτοδεμένη συνεργασία αγγλόφωνων κρατών. Αυτές μοιράζονται σχεδόν αλλά όχι απολύτως όλες τις απόρρητες πληροφορίες και δεν στοχεύουν η μία την άλλη χωρίς άδεια. Βρετανική αντικατασκοπία (GCHQ) και NSA συνεργάζονται ακόμη πιο στενά, από τον Ψυχρό Πόλεμο ως σήμερα.
Το Παρίσι εξπέρ στη βιομηχανική κατασκοπεία
διπλωματικό τηλεγράφημα των ΗΠΑ από πρεσβεία τους σε χώρα-μέλος της ΕΕ έγραφε το 2009 ότι «η βιομηχανική κατασκοπεία των Γάλλων έχει κάνει περισσότερη ζημιά στην οικονομία (σ.σ.: στην Ευρώπη) από ό,τι της Κίνας και της Ρωσίας μαζί». Οι Γάλλοι θεωρούνται παγκόσμιοι πρωταθλητές σε αυτόν τον τομέα, πίσω μόνο από την Ιαπωνία. Το 1992 ο πρώην διευθυντής της CIA Τζέιμς Γούλσι είπε ότι «οι Γάλλοι έχουν τις πιο αρπακτικές μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο τώρα που δεν υπάρχει ΕΣΣΔ».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ