Μακάρι το έγγραφο Γιούνκερ που αποκάλυψε χτες το Vima.gr να υιοθετηθεί από την Γερμανία και να αποτελέσει τελική πρόταση συμφωνίας Ελλάδας -δανειστών. Ο κ.Τσίπρας θάπρεπε αν συμβεί κάτι τέτοιο να σπεύσει να την υπογράψει αμέσως, με τα δύο χέρια.
Προφανώς η συμφωνία αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις υποσχέσεις για παροχές 11,5 δισ.ευρώ που έδινε “ελαφρά τη καρδία” προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ή με τις κόκκινες γραμμές που βάζει το τελευταίο τετράμηνο η κυβέρνηση : το έγγραφο προβλέπει την άμεση ψήφιση σκληρών φορολογικών μέτρων ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ αφήνει ανοιχτή την αλλαγή στο ασφαλιστικό μετά το καλοκαίρι.
Ωστόσο μόνο και μόνο το ότι η πρόταση Γιούνκερ κατεβάζει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 στο 0,75 % του ΑΕΠ (δηλαδή γύρω στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ) από το 3 % του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 5,5 δισ. ευρω) που προβλέπει το μνημόνιο αλλά και το ότι αντικαθιστά το ΔΝΤ με τον ESM -τον ευρωπαϊκο Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – έχει τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κέρδος για τη χώρα: η κυβέρνηση δεν θα έχει να αντιμετωπίσει την Λαγκάρντ , τον Τόμσεν και τις αυστηρές προϋποθέσεις του Ταμείου αλλά μόνο τους Ευρωπαίους.
Πάντως όσοι παρακολουθούν από κοντά την στάση των Γερμανών και θυμούνται το «άδειασμα» Σόιμπλε στην κυβέρνηση Σαμαρα- Βενιζέλου θεωρούν ότι μια τελική συμφωνία που να υιοθετεί την πρόταση Γιούνκερ ως έχει φαίνεται “πολύ καλή για να είναι αληθινή” .
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική πλευρά έθετε- ως τώρα- ως προϋπόθεση για μια συμφωνία με την Ελλάδα την παραμονή του ΔΝΤ ώσπου να ολοκληρωθούν τα μνημόνια σημειώνοντας μάλιστα ότι το Βερολίνο δεν δέχεται να αναλάβει η Ευρώπη (μέσω του ESM) τις υπολειπόμενες έως το 2016 πληρωμές του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους 12,5 δισ ευρώ.
Πάντως το ότι για πρώτη Αθήνα και δανειστές φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία προκύπτει- πέρα από την πρόταση του κ. Γιούνκερ – και από την χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού στον ΣΕΒ .
Ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να αναφερθεί στα όσα έλεγε έως τώρα περί κατάργησης μνημονίων, και θωράκισης των κόκκινων γραμμών αλλά έριξε το κύριο βάρος μιας συμφωνία στα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 και 2016 (προβλέπονται στην πρόταση Γιούνκερ) , και στο επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας (προβλέπεται ήδη απότην πρόταση ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ) .
Στο ίδιο πνεύμα και οι “αντιφρονούντες” κ.κ. Σκουρλέτης και Στρατούλης που έως τώρα δεν δέχονταν καμία αλλαγή στο ασφαλιστικό και στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων καταγγέλλοντας την “νεοφιλελεύθερη στροφή της Ευρώπη” έδωσαν χτες κοινή συνέντευξη τύπου για να εξαγγείλουν μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό από τον Σεπτέμβριο.
Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα.



