«Τα προβλήματα από τη διαμονή τόσο μεγάλου αριθμού οικοτρόφων (95 τη φετινή χρονιά) στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι ήδη γνωστά. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν πιστεύουμε ότι λειτουργεί οικοτροφείο με ανήλικους μαθητές και μάλιστα μεικτό (αγόρια και κορίτσια), χωρίς να έχει προσωπικό, ούτε καν στα χαρτιά –στο πρόσφατο οργανόγραμμα του ΕΛΓΟ δεν προβλέπεται καμία θέση». Αυτό επεσήμαινε, μεταξύ άλλων, ο τέως διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής κ. Κώστας Μάντζαρης σε e-mail που είχε αποστείλει στις 24 Δεκεμβρίου προς τον κ. Νίκο Βάγια, τότε στέλεχος του Agrocert, και τον κ. Σπύρο Σταχτιάρη, προϊστάμενο Διευθύνσεων Εκπαίδευσης στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα».
Σχετικά με το οικοτροφείο της σχολής ανέφερε ότι «είναι κοινή απόφαση όλου του προσωπικού της Σχολής ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψουν και νομικά θέματα (π.χ. σε περίπτωση ατυχήματος, σεξουαλικής παρενόχλησης, σωματικής βίας, με υγειονομικές υπηρεσίες κ.λπ.)» τονίζει, μεταξύ άλλων, στο e-mail, σχεδόν έναν μήνα πριν από την εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Παρέθετε και μια σειρά άλλων προβλημάτων (κακή κατάσταση εγκαταστάσεων, έλλειψη προσωπικού κ.ά.), για τα οποία έκρινε ότι υπήρχε επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν.
Στη σχολή, όπως αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», εκτός από τους ανήλικους μαθητές φοιτούν και ενήλικοι, οι οποίοι επίσης διαμένουν στο οικοτροφείο. Πριν από λίγους μήνες μάλιστα αποφοίτησε μαθητής 50 ετών. Η εισαγωγή γίνεται με μόρια. Γι’ αυτό οι περισσότεροι προέρχονται κυρίως από οικογένειες με επαγγελματική ενασχόληση την κτηνοτροφία ή που διατηρούν τυροκομική μονάδα σε παραμεθόριες και μειονεκτικές περιοχές, καθώς η μοριοδότηση είναι υψηλότερη.
«Στην πλειονότητά τους είναι φτωχά παιδιά, γι’ αυτό μένουν στην εστία. Προέρχονται από ορεινές, απομακρυσμένες περιοχές. Πριν από περίπου έναν χρόνο είχαμε επισκεφθεί μια τέτοια περιοχή για να δούμε μια κτηνοτροφική μονάδα. Απομονωμένη περιοχή, όπου είδα ένα αγόρι 8-9 χρόνων να παίρνει ένα μαχαίρι και να σφάζει ένα πρόβατο. Εχουν μεγαλώσει διαφορετικά από τα παιδιά στις πόλεις, σε συνθήκες σκληρές. Μην τους κρίνουμε με τα δικά μας μέτρα» αναφέρει μέλος του ΔΣ του ΕΛΓΟ «Δήμητρα».
Οσο για τις συνθήκες που επικρατούν στη Σχολή και στο Οικοτροφείο, αναφέρει ότι όσα ακούγονται είναι υπερβολές. «Εδώ και έναν μήνα υπάρχει “θόρυβος”. Αν κάτι συνέβαινε δεν θα βρισκόταν ένας γονέας που θα έπαιρνε το παιδί του από την εστία;» τονίζει.
Τα τελευταία χρόνια, παρά την υποβάθμιση των συνθηκών φοίτησης, το ενδιαφέρον παρέμενε μεγάλο: πέρσι έγιναν 220 αιτήσεις για 60 θέσεις μαθητών. Βασικό χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η εκμάθηση της παρασκευής τοπικών τυριών και τυριών ΠΟΠ με την εφαρμογή της παραδοσιακής τεχνολογίας. Το Τυροκομικό Σχολείο, πρώτο πρακτικό σχολείο αποκλειστικά για την τυροκομία, ιδρύεται το 1916 στα Ιωάννινα. Ως τη δεκαετία του 1960, οπότε ιδρύθηκαν τα εργαστήρια Γαλακτοκομίας στις Γεωπονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η σχολή ήταν ο μοναδικός ουσιαστικός φορέας γνώσης και καινοτομίας στην Ελλάδα πάνω στον τομέα της γαλακτοκομίας. Το 2007 μετατρέπεται σε Επαγγελματική Σχολή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διετούς φοίτησης και από το 2011 υπάγεται στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η συμβολή της στην εξέλιξη της ελληνικής τυροκομίας είναι σημαντική καθώς η γραβιέρα παρασκευάστηκε και τυποποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα χάρη στις προσπάθειες καθηγητών και μαθητών της Σχολής. Σημαντικότατη ήταν και η συμβολή της στην εξέλιξη της φέτας στη σημερινή της μορφή, στη βελτίωση των χαρακτηριστικών διαφόρων τυριών, καθώς και στην παραγωγή νέων προϊόντων με εμπορικό ενδιαφέρον, όπως είναι το γιδοτύρι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ