Με δραματικό τρόπο ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η 12ωρη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκδηλώθηκε έντονος προβληματισμός για το περιεχόμενο της συμφωνίας παράτασης της δανειακής σύμβασης που συμφωνήθηκε με το Εurogroup την προηγούμενη Παρασκευή.

Από νωρίς οι επιφυλάξεις και ανησυχίες βουλευτών κλιμακώνονταν για τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της συμφωνίας και πολλοί ήταν εκείνοι που δήλωναν πως αν το σχέδιο έλθει προς ψήφιοση στη Βουλή, δεν θα το ψήφιζαν.

Αυτό ήταν και το στοιχείο που οδήγησε τον κ. Τσίπρα να προκαλέσει τους βουλευτές να τοποθετηθούν ανοιχτά στην συνεδρίαση περί του αν είναι διατεθειμένοι ή όχι να ψηφίσουν την συμφωνία.

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκαν δε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αντιπρόεδρος Αλ. Μητρόπουλος, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήθηκαν στην συνεδρίαση της ΚΟ, αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να μην επιλέξει να φέρει την συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή, αναπτύσσοντας μία νομική και πολιτική επιχειρηματολογία. Σύμφωνα με αυτήν, η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή θα συνεπάγεται δεσμεύσεις έναντι των μνημονιακών υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και ως εκ τούτου θα παγίδευε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατόπιν όλων αυτών, ο κ. Τσίπρας με μία αιφνιδιαστική κίνηση και ενώ είχε επικρατήσει η εντύπωση ότι η ΚΟ δεν επρόκειτο να κληθεί να ψηφίσει κάτι το βράδυ της Τετάρτης, επέμεινε να διεξαχθεί ψηφοφορία, ενεδικτική όπως είπε, στο τέλος της συνεδρίασης.

Πλην όμως από την αίθουσα της Γερουσίας απουσίαζαν την ώρα εκείνη περί τους 30 και πλέον βουλευτές, με αποτέλεσμα η ΚΟ να εγκρίνει – δια ανατάσεως της χειρός – ατύπως την συμφωνία, με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ και αρκετούς βουλευτές να ψηφίζουν λευκό ή κατά.

Κατόπιν όλων αυτών, παραμένει ασαφές το αν η συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης θα έλθει προς έγκριση στη Βουλή και με ποια μορφή και μέθοδο.

Ομιλία Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ενδελεχή ενημέρωση για το τι έχει γίνει από το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης, με έμφαση στα θέματα της διαπραγμάτευσης, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες και το κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, τις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν και τις συγκρούσεις που υπήρξαν, πώς προχώρησαν τα πράγματα από Eurogroup σε Eurogroup και πώς κατάφερε η κυβέρνηση να έχει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης αυτό το διάστημα, τα οποία, όπως είπε, είναι τα εξής:

  • Διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από μνημόνιο.
  • Απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας.
  • Ενδιάμεση συμφωνία, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό.
  • Αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά στόχευε σε «αριστερή παρένθεση» της κυβέρνησης.
  • Το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων.
  • Η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους μας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που «πατάνε» στο σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Επισήμανε, ακόμη, ότι έχει γίνει ένα βήμα, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να «χτίσει» αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το «ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους

Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους άμεσα ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με το eurogroup ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας κατα τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζεται ως αργά το απόγευμα της Τετάρτης. «Θελω να ξερω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν υπαρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θελω να το πει εδώ», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες εκ μέρους στελεχών της αριστερής πτέρυγας τέθηκε ζήτημα να μην έλθει προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο παράτασης της δανειακής σύμβασης και το κείμενο Βαρουφάκη, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα δεσμεύσει τους βουλευτές.

Από νωρίς στην συνεδριαση μίλησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε οτι ολα θα κριθούν από τον τρόπο που θα ασκηθεί η εξουσία, θέτοντας εμμέσως και κάποια όρια, λέγοντας ότι η συμφωνία είναι μια πραγματικότητα και το ζήτημα είναι τι θα γίνει στο επόμενο τετράμηνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λαφαζανης εκδήλωσε την δυσαρέσκεια του για το οτι σε όλη τη διαδικασία δεν είχε υπάρξει προετοιμασία. «Δεν υπήρξε συζήτηση στο υπουργικο συμβούλιο για τους χειριςμούς πριν πάμε στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν σημεία στην επιστολή που δεν θυμίζουν γλώσσα δίκη μας αλλά των δανειστών», φέρεται να δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης στην ομιλία του έθεσε ως κόκκινη γραμμή τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε σχετικό ενδεχόμενο.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο οποίος σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η διπλωματία της κυβέρνησης απέδωσε στην σύνοδο κορυφής και στα Eurogroup και συμπλήρωσε ότι την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι. «Η συμφωνία μας δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το προγραμμα μας και χρειάζεται γι αυτο αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβερνηση. Αυτοσκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και το λαό», είπε ο κ. Παππάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πνεύμα που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των βουλευτών (μίλησε σχεδόν το σύνολο της ΚΟ) ήταν ότι έχει γίνει ένας συμβιβασμός, η ευστάθεια του οποίου θα κριθεί από το κυβερνητικό έργο και την ανταπόκριση στις προσδοκίες των πολιτών. «Διαπραγματευθήκαμε, τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε», ήταν μια από τις φράσεις που ακούστηκαν.

Μεταξύ των τοποθετήςεων που ξεχώριςαν ήταν αυτή της Μαρίας Κανελλοπουλου, η οποία δήλωσε:
«κυκλοφορεί ενα ωραίο tweet. 8 στους 10 στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλοι δυο είναι αριστεροί».

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι έως τώρα επχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και συμπληπρωςε ότι από δω και πέρα «θα κριθούμε στην αποτελεσματικότητα μας στη διακυβέρνηση και αυτο είναι που θα μας ενισχύσει τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα».

Σκληρή κριτική άσκησε και το μέλος της ΠΓ και του Αριστερού Ρεύματος Στ. Λεουτσακος ο οποίος μίλησε για γκρίζες ζώνες στην συμφωνία και χαρακτήρισε το κείμενο «χρησμό του Μαντείου των Δελφών».