Το θέμα των Πειραματικών Σχολείων πήρε την περασμένη εβδομάδα διαστάσεις που το έφεραν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Οι σχετικές δηλώσεις για το θέμα του υπουργού Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτά προκάλεσαν «πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, καθώς και την παραίτηση των μελών της Διοικούσας Επιτροπής Πειραματικών Σχολείων. Στην επιστολή παραίτησής τους τα μέλη της Επιτροπής αναφέρουν ότι «οι διαφαινόμενες προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν κατ’ αρχάς στον δημόσιο λόγο της και ακολούθως στις συναντήσεις με τη ΔΕΠΠΣ, κινούνται σε μια κατεύθυνση ολοκληρωτικής απαξίωσης του όλου θεσμικού πλαισίου και της προσπάθειας για ένα καλό, ποιοτικό, καινοτόμο δημόσιο σχολείο».
Πάντως η τελική απόφαση για την τύχη των Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων και τον τρόπο εισαγωγής μαθητών στα προγράμματά τους δεν έχει ληφθεί και αναμένεται τις επόμενες ημέρες, αφού γίνουν διαβουλεύσεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.
Οι εξετάσεις όμως που αναμένονταν σε ενάμιση-δύο μήνες από σήμερα μοιάζει απίθανο να γίνουν εφέτος.
Τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκε και η πρόταση για διαχωρισμό των Πρότυπων από τα Πειραματικά. Σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ της ηγεσίας του και εκπροσώπων των Πειραματικών Σχολείων προτάθηκε τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία να διαχωριστούν και να μείνει σε λειτουργία μικρός αριθμός Προτύπων (Βαρκάκειο, Ιωνίδειος και Ευαγγελική Σχολή Αθηνών). Παράλληλα η εισαγωγή στα προγράμματα των Πειραματικών να γίνεται μόνο με κλήρωση και στα Πρότυπα Σχολεία να υπάρχει κάποια μορφή εξετάσεων η οποία αναζητείται.
Μοιάζει έτσι πιο σημαντική από ποτέ η ανάγκη εθνικής συζήτησης και συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων σε θέματα Παιδείας έτσι ώστε οι διαρκείς αλλαγές και οι ανατροπές πολιτικής να μην ανησυχούν ανά δύο χρόνια χιλιάδες οικογένειες στη χώρα.
Γι’ αυτό το θέμα αλλά και γενικότερα το ζήτημα της αριστείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης γράφουν σήμερα στο «Βήμα» έγκριτοι πανεπιστημιακοί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ